Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Silmillään ihminen kertoo asioita, joita ei sano ääneen.

Ne kosteat elimet, jotka kehystät aamuisin ripsivärillä, ovat voimakkaat nonverbaalisen viestinnän kapistukset. Mitä kaikkea katseesi tekeekään puolestasi?

1. Kiihdyttää

Tuijottaminen aiheuttaa aina kiihtymysreaktion siinä, jota tuijotetaan. Millaisen, riippuu tilanteesta. Tuntemattoman ihmisen tuijotus öisellä, pimeällä kadunpätkällä on pelottavaa. Mutta jos tuijotus tapahtuu baarissa ja tuijottaja näyttää kivalta, se onkin kiihottavaa. Jos tuijotetaan baarissa ja tuijottaja näyttää vähemmän kivalta, se rasittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Paljastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silmät kertovat asiaan perehtyneelle vaikka mitä sielun syvyyksistä, mutta maallikolle ainakin sen, onko ihmisen hymy aito. Oikeasta huvista ja ilosta kertova Duchenne-hymy (hymyjä tutkineen muinaisen neurologin mukaan nimetty) muuttaa katseen viiruksi ja tekee ryppyjä, koska myös silmien ympärillä olevat lihakset aktivoituvat. Jos taas kyseessä on feikattu Pan Am -hymy (tunnettu myös Botox-hymynä), silmissä ei tapahdu mitään.

3. Söpöönnyttää

Jos näkee jotain kiinnostavaa tai ihanaa (ihminen, koira, design-rahi, puristuskypsä finni), pupillit laajenevat. Ne haluavat näet päästää ihanaa näkyä entistä tehokkaammin aivoihin. Suuripupillinen ihminen näyttää syvällisemmältä ja seksikkäämmältä kuin normikokoisten pupillien haltija. Tämä on testattu koeasetelmalla, jossa näytettiin ihmisille kahta muuten samaa kasvokuvaa, mutta toisessa pupillit oli retusoitu isommiksi. Isopupillista tyyppiä pidettiin viehättävämpänä.

Joskus kuulee sanottavan, että kannattaa seurata romanttisen intressinsä pupilleja tarkasti: jos ne suurenevat silloin, kun hän katsoo sinuun, hän tykkää. Oikeasti, ei kannata. Se näyttää tyhmältä tuijottamiselta, ja pupillien kokokin muuttuu lähinnä valaistuksen mukaan. Kannattaa tulkita mieluummin muita merkkejä, esimerkiksi sitä, pyytääkö romanttinen intressi vielä toisen kerran treffeille.

4. Kertoo rakkaudesta

Jos kaksi ihmistä tuijottaa minuuttikaupalla kiinteästi toisiaan silmiin, kyse on luultavasti siitä, että heidän välillään on aivan tuore rakkaussuhde. Kas kas!

5. Paljastaa valheen, mutta eri tavalla kuin luulit!

Se on harhaluulo, että valehtelija välttelisi katsekontaktia lasketellessaan luikuria. Tosielämässä valheita kerrotaan sillä tavalla, että katsotaan liian kiinteästi silmiin. Todenpuhujan katsekontakti ei säily herkeämättömänä, mutta petturin säilyy. Tämä johtuu siitä, että ihmisellä on valehdellessaan tarve kuulostaa uskottavalta, ja hän liiottelee vakuuttavuuttaan pitämällä oikein kunnon katsekontaktin.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

Nukkuma-asento paljastaa todellisen luonteesi

Sorrutko näihin? Kolme pahinta silmämeikkimokaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla