Kohta kirkastuu. Kuva: Shutterstock
Kohta kirkastuu. Kuva: Shutterstock

Sellainen on tulossa, vaikka nyt tuntuisi pelkästään pahalta.

Eroaminen ja hehkuminen eivät äkisti kuulosta yhteensopivilta asioilta. Erosta toipuvan on vaikeaa keksiä mitään positiivista olostaan, ja hehkuminen sopii paremmin rakastumiseen. Erohehku ei kuitenkaan ole keksitty asia vaan oikeasti olemassa: se on juuri se kohta, josta Juha Tapio laulaa siinä ”Sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan” -laulussaan. Se tulee aikanaan, vaikkei uskoisi – ja sen huomaa sitten kyllä.

Mistä on kyse?

No siitä, että myrskyn jälkeen tulee pakosti joskus poutasää. Hidasta elämää -sivustolla aiheesta kirjoittava eroasiantuntija Marika Rosenborg kuvaa erohehkua havainnoksi siitä, että uudessa elämässä alkaakin viihtyä: sellaiseksi päiväksi, jolloin ”tulevaisuus avautuu mahdollisena eikä vain menetyksenä. Osa eronneista kuvaa tätä kokemuksena, jolloin saa itsensä takaisin”.  

Eron jälkeen tunteet vaihtelevat nöyryytyksestä suruun, kaipaukseen, pettymykseen, epäonnistumiseen ja vihaan. Ankeus voi jatkua ja jatkua, mutta se on normaalia: tärkeimmän ihmissuhteen hajottuna kuuluukin olla palasina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erohehku on se, kun yhtenä päivänä huomaat, että olet päässyt yli. Tunnet olevasi entistä paremmissa väleissä itsesi kanssa, löytäneesi elämääsi ehkä jotain uutta kiinnostavaa ja saanut itsetuntoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erohehkun huomaavat yleensä muutkin: se näyttää vähän samanlaiselta kuin rakastuminen. Hyväryhtiseltä, vapautuneelta, jotenkin uudelta!

Milloin se tulee?

Joskus hehku voi tulla heti eron jälkeen: ihanaa, ratkaisu on tehty! Nopea erohehku saattaa yllättää, jos eroa on prosessoitu jo pitkään, tai jos satut olemaan se, joka jättää. Jättäjällekin tosin saapuvat luultavasti pahemmat fiilikset viiveellä, kun mennyt suhde alkaa väkisin puskea pintaan ja vaatii käymään tunteita läpi. Useimmiten hehkun päivä koittaa vasta ehkä vuoden, parinkin päästä.

Miten pääsen siihen hehkuvaiheeseen?

Lusimalla läpi inhottavan vaiheen: soittamalla taas kerran luottokaverille itkupuhelun, miettimällä virheitäsi ja hahmottamalla, että mitään hyvää ei voi koskaan enää seurata.

Eron prosessointi vie sen ajan, minkä vie. Hehkua odotellessa kannattaa tehdä aivan klassisia juttuja: Kokeile, innoistuisitko liikunnasta. Varaa aika terapeutille, ehkä toisellekin terapeutille. Kirjoita. Poista itseltäsi mahdollisuus kytätä eksän elämää. Käy kampaajalla. Hemmottele itseäsi tekemällä niitä juttuja, joita parisuhteen aikana vähemmän teit – tapaa kavereita niin paljon kuin haluat. Osta sellaiset kengät, joita et ikinä olisi uskonut itsellesi. Marita kaapistoistasi vanha roina pois.

Tärkein opetus on kuitenkin tämä: Hehku tulee, vaikkei nyt siltä tuntuisikaan – ei ole pakko jumpata eikä teeskennellä iloista nyt. Joku päivä olet taas jaloillasi entistä kimmeltävämmässä haarniskassa.

Juttua muokattu 11.2.2017 Klo 19.20: korjattu Marika Rosenborgin nimi. 28.2 klo 14.00 lisätty jutussa käytetty lähde.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla