Ei Dr. Philin ja hänen vaimonsa Robinin suhdekaan nyt niin auvoinen ole. 2010-luvun taitteessa Dr. Philin huhuttiin pettäneen vaimoaan. Kuva: Reuters
Ei Dr. Philin ja hänen vaimonsa Robinin suhdekaan nyt niin auvoinen ole. 2010-luvun taitteessa Dr. Philin huhuttiin pettäneen vaimoaan. Kuva: Reuters

Kyllä Dr. Phil tietää! Ehkä.

Dr. Phil. Jos joku tietää kaiken, niin hän se on. Ympärilleen jonkinasteisen kultin luonut telkkaripsykologi osaa kertoa muun muassa sen, aikooko mies pettää sinua (juu, sen voi hänen mukaansa päätellä mm. ”geneettisistä ja fyysisistä tekijöistä”) ja miten hunsvottiteini saadaan aisoihin.

Vaikkei ”psykologin” – Philillähän ei ole enää lupaa toimia virallisesti psykologina – kanssa olisikaan ihan kaikesta samoilla linjoilla, hänen tuoreessa julistuksessaan on jotain oivaltavaa, yksinkertaista ja rehellistä.

Dr. Philin mukaan avain parisuhdeonneen piilee yhdessä kysymyksessä. Se on: ”Oletko hyvää seuraa?” Siis kumppanillesi. Jos vastaus on ei, suhteenne ei ehkä kestä. Jos taas olet, mikä onni! Kumppanisi ei voisi saada ketään parempaa elämäänsä.

Hän käyttää esimerkkinä omaa 38 vuotta kestänyttä avioliittoaan vaimoonsa Robiniin. Liiton salaisuus on jotakuinkin tässä: tehdään kaikkea hauskaa, nauretaan, muistellaan hauskoja yhteisiä juttuja, nauretaan, tehdään lisää hauskaa. Kenelle nyt sellainen suhde ei kelpaisi?

Onneksi Phil antaa vähän löysääkin. Kuulemma aina ei tarvitse olla hauska, kunhan on sitä melko usein. Ja kun toisella on vaikeaa, on toisen vuoro olla hauska. Hauskuus ei kuitenkaan tarkoita kainalopieruja 24 tuntia vuorokaudessa, vaan sitä, että toisen kanssa on kiva olla. Esimerkiksi Robin antaa Philille vaikean päivän jälkeen suukkosia ja usuttaa miestään harrastuksiensa pariin.

Pikaohjeet onneen à la Dr Phil:

1. Ole ”hyvää seuraa”. Vähän niin kuin hyvä ystävä.

2. Tue toista, ole läsnä.

3. Älä keskity vain ongelmiin. Kuka sellaista jaksaa?

4. Panosta suhteeseen, älä pidä sitä itsestään selvänä.

Aika helppoa?

Lähde: Huffington Post

Kysy lisää:

Kokeile vaikka saunassa: 35 kysymystä, joiden avulla lisäät läheisyyttä

Älä kysy tätä kysymystä ensitapaamisella

Kolme hölmöä kysymystä voivat paljastaa suhteesi keston

Kysy nämä seksikysymykset ensitreffeillä

Juttua muokattu 29.1.2014 klo 12.43.

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.