Kodin Kuvalehti
Utelias ja avoin mieli on paras. Heti ei kannata rynnätä tekemään johtopäätöksiä toisen tavasta pidellä kahvikuppia.
Utelias ja avoin mieli on paras. Heti ei kannata rynnätä tekemään johtopäätöksiä toisen tavasta pidellä kahvikuppia.

– Länsimaissa on ajatus, että romanttinen rakkaus syntyy ensisilmäyksellä, psykoterapeutti Lotta Heiskanen sanoo. Siksi annamme usein ensivaikutelmalle liian paljon painoarvoa ja teemme hätäisiä päätelmiä toisista.

Kun tapaat uuden ihmisen, aivosi tekevät hänestä nopeasti ensiarvion. Pahimmassa tapauksessa treffeillä päätämme jo kättelyssä, ettei tyyppi oli romanttisessa mielessä riittävän kiinnostava. Miksi annamme ensivaikutelmalle niin suuren painoarvon – ja kannattaako se?

– Tiedetään, että ihmiset tekevät hyvin nopeasti arvioita toisten ihmisten luotettavuudesta. Nopea arvio voi olla oikea, mutta myös täysin väärä. Suhtautuisin ensivaikutelmiin vähän varovasti, sanoo Väestöliiton psykoterapeutti Lotta Heiskanen.

Hän muistuttaa, että hyvä ensivaikutelma ei välttämättä johda hyvään suhteeseen – eikä huono huonoon. Siksi sen varaan ei kannata rakentaa kovin jyrkkiä näkemyksiä toisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nopeisiin arvioihin saattaa sisältyä paljon virhepäätelmiä ja yleistyksiä. Ensivaikutelmaa olisi hyvä päivittää ja olla utelias toista kohtaan. Mitä ihmisestä tulee esiin, kun tuntee pidempään? Heiskanen sanoo.

– On paljon hirveän hyviä ja kultaisia kumppaniehdokkaita, jotka ovat vaikka niin ujoja, etteivät he pysty antamaan ensitreffien ensisekunneilla itsestään mitään muuta kuin jännitystä ja pelkoa. Heidän parhaat puolensa pääsevät esiin vasta pidemmällä tutustumisella.

Toiveet heijastuvat toiseen

Ihmiset kaipaavat ympärilleen läheisiä, merkityksellisiä ihmissuhteita, ja siksi rakkauden etsintään latautuu paljon toiveita.

– Jos on ollut pitkään yksin, toivotaan, että vihdoinkin tulisi se oikea, joka korjaisi ja tyydyttäisi ja antaisi rakkautta, Heiskanen sanoo.

– Alussa toista ihaillaan intensiivisesti ja ajatellaan, että juuri tämä ihminen on vastaus toiveisiini. Kun suhde syvenee, tulee realistisempi tutustumisen vaihe. Paljastuu ärsyttäviä piirteitä, joiden kanssa on hankalampi tulla toimeen.

Tässä vaiheessa suhde joutuu todelliseen testiin. Olenko rakastunut toiseen sellaisena kuin hän on vai omaan fantasiaani hänestä? Katsonko häntä omien toiveideni ja ominaisuuksieni läpi?

– Toisen ihmisen erilaisuutta on usein vaikea hahmottaa. Ihmiset ovat taipuvaisia ajattelemaan, että koska minä ajattelen näin, tuolla toisellakin on varmaan samanlainen taipumus ajatella.

Jalat alta -efekti ei takaa onnea

Olemme tottuneet kuulemaan, kuinka tärkeää hyvän ensivaikutelman antaminen on. Kun sen on kerran antanut, sitä ei voi muuttaa, väitetään.

Heiskasen mukaan jokainen voisi opetella lempeyttä muita kohtaan ja luopua liioista kulttuurin luomista paineista ja uskomuksista.

– Länsimaissa on ajatus, että romanttinen rakkaus syntyy ensisilmäyksellä ja jossakin on se oikea, Heiskanen sanoo.

– Onnellisen suhteen alkamiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa. Tunteen voima, se jalat alta -efekti, ei ole tae suhteen onnellisuudesta. Myös suureen turvattomuuteen, epävarmuuteen ja epätoivoiseen suhdetilanteeseen voi liittyä hirveän suurta intohimoa.

Jalat alta -efektin sijaan onnellinen suhde rakentuu monista muista asioista. Esimerkiksi sitä, voiko toiseen tukeutua ja luottaa. Tulevatko molemmat kuulluiksi omina itsenään? Pystytäänkö suhteessa vastaamaan riittävästi kummankin tarpeisiin? Miten ristiriidoista selvitään?

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Kyllä jos kemiat loksahtaa paikalle, kemiat on yks tärkeimpiä asioita suhteessa, ellei tärkein, palaset loksahtaa paikalle, siinä voi olla jopa loppu elämä laadukas suhde, mikä ei pääty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla