Sisaren kanssa ollaan välillä tukkanuottasilla ja seuraavassa hetkessä ylimmät ystävät. Kuva: Shutterstock
Sisaren kanssa ollaan välillä tukkanuottasilla ja seuraavassa hetkessä ylimmät ystävät. Kuva: Shutterstock

Kokosimme yhteen naisten tarinoita siitä, millainen suhde heillä on omiin sisaruksiinsa.

Oma sisko tai veli on tyyppi, jonka kanssa on koettu yhtä sun toista – kinasteltu lapsina hölmöistä asioista, mukiloitu ja härnätty puolin toisin, puolustettu henkeen ja vereen, tehty kolttosia,  naurettu, riehuttu – ja mitä vielä. Monesti etenkin samaa ikäluokkaa olevat sisko ja veli ymmärtävät toisiaan, sillä he ovat tunteneet lähes koko elämänsä. 

Vastaan tulee kuitenkin väistämättä myös tilanteita, jotka saavat epäilemään: onko sisarukseni peräisin toiselta planeetalta?

1. Viha-rakkaussuhde

Sisaruksia kohtaan tuntemamme syvä rakkaus mahdollistaa sen, että välillä voi repiä toista hiuksista.

”Muistan lapsuudesta elävästi nyrkkitappelut kaukosäätimestä, etupenkistä ja sen, kun kiusasin sisarusta ja juoksin vessaan lukkojen taakse karkuun.”

– Minulla on aika klassinen viha-rakkaussuhde isosiskoni kanssa. Varsinkin näin vanhempana olen alkanut ymmärtää, että se viha-osuus tulee kyllä pääasiallisesti minun suunnaltani. Riidat ovat olleet aina tosi mitättömiä, mutta varsinkin minulla on muutamaan otteeseen mennyt hermo siskon ”lapsellisuuteen” tai muuhun käyttäytymiseen. Muutamaan kertaan olen aika tarpeettomasti huutanut hänelle päin naamaa, 21–vuotias nainen kertoo.

– Muistan lapsuudesta elävästi nyrkkitappelut kaukosäätimestä, etupenkistä ja sen, kun kiusasin sisarusta ja juoksin vessaan lukkojen taakse karkuun. Lapsena oli myös hulvattoman hauskaa sammuttaa vessan valot, kun pikkuveli oli pissalla, toinen samanikäinen nainen kertoo.

Vaikka perhepiirissä kaikki olisikin hyvin, voi veli tai sisko silti ärsyttää kummasti.

”Olen aina ajatellut, että pikkusisarukseni ovat paljon siistimpiä tyyppejä kuin minä.”

– Meillä on ainakin oman kokemukseni mukaan ollut hyvin onnellinen lapsuus, ja olen ylpeä ja iloinen lapsuudenperheestäni. Pakko silti sanoa, että veljeni on maailmankaikkeuden ärsyttävin ihminen. Nuorimmaisen sisarukseni eli siskoni kanssa emme ole koskaan oikeastaan tapelleet, mutta kumpikin on nujakoinut raivostuttavan veljen kanssa senkin edestä, 25–vuotias nainen tilittää.

2. Kateuden kohde(ko?)

Yleisin kateuden kohde monelle lienee oma sisarus.

– Olen aina ajatellut, että pikkusisarukseni ovat paljon siistimpiä tyyppejä kuin minä. Aikuisena olen kuitenkin ymmärtänyt, että sisarukseni ovat oikeastaan aina ihailleet ja kadehtineet minua, esikoista, ja odottavat edelleen minulta ohjeita ja näkemyksiä, 25-vuotias nainen kertoo.

– Olen ollut kateellinen siskolleni, sillä vanhempamme suosivat häntä, koska hän miellytti heitä enemmän. Olen kuitenkin päässyt kateudestani, kun olen käsitellyt lapsuuden traumojani. Ei ole oikein kaataa siskon niskaan vihaa asiasta, johon hän ei ole syypää. Nykyään pyrin rakentamaan rakkaaseen siskoon vain vahvempaa ja vahvempaa suhdetta, kertoo nainen, 29.

3. Tyyppi, jota ei aina ymmärrä

Sisarus tuntuu joskus puhuvan aivan eri kieltä. Häntä on joskus turhankin helppo tuomita, jos maailmankatsomus tuntuu itsestä vääränlaiselta. 21–vuotias nainen kertoo esimerkin:

–  Nyt vanhempana olen huomannut, että siskoon ärsyyntyminen ja huutaminen hänelle on turhaa. Olen ruvennut alkavissa riitatilanteissa sovittelemaan heti, ja riidat ovatkin sitten jääneet ihan alkutekijöihin. Olemme kyllä melko erilaisia, enkä ymmärrä ihan kaikkia siskon juttuja, mutta vika on minussa eikä hänessä. Tämän tajuaminen on tuonut meille entistä paremmat välit.

4. Välimatkan lähentämä

Siskon tai veljen kanssa eri osoitteisiin muuttaminen voi joko erottaa tai lähentää.

– Kun ei asuta saman katon alla ja ollaan tekemisissä harvemmin, kaikki näkemiset on paljon merkityksellisempiä, iloitsee nainen, 21.

”Isosisko tekaisi puolestani läksyt ja päällysti koulukirjat.”

5. Helpommalla pääsevä kuopus, vastuullinen esikoinen

Vanhempi sisarus joutuu usein ottamaan enemmän vastuuta, mikä saattaa aiheuttaa kränää sisarusten välille. Joillakin roolijako voi toki sujua ongelmitta.

– Olen nuorin lapsi, ikäeroa seuraavaan on seitsemän vuotta. Se on kuopuksen kannalta kyllä mainio asema: olla kaikkien pienehkö lellivauva. Liian pieni riitelemään, ja muut olivat liian isoja olemaan kateellisia. Isosisko tekaisi puolestani läksyt ja päällysti koulukirjat. Itse asiassa olen vielä kypsässä keski-iässäkin se vauva, jolta ei odoteta ihan yhtä suurta panosta pakollisten asioiden hoitoon. Se on herttaista, mutta olisikohan se aiheuttanut sen, että kesti aika pitkään, ennen kuin opin kunnolla ottamaan vastuuta omista asioistani? nainen, 42, pohtii.

– Olimme siskoni kanssa teini-issä, kun isämme sairastui vakavasti. Isosiskoni hoiti häntä enemmän kuin minä ja tuli kateelliseksi siitä, että minä nuorempana pääsin helpommalla. Todellisuudessa en vain kestänyt katsoa kotona, kun isä kärsi. Tämä kuitenkin aiheutti siskon ja minun välille ongelmia myöhemmin, 29–vuotias nainen kertoo.   

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.