Jatkuvasti uskottoman ja kerran haksahtaneen välillä on eroja. Vaimoaan monta kertaa pettänyt Simo, 49, kertoo, mikä sai hänet jatkamaan ja lopulta lopettamaan.

Simo, 49, tapasi vaimonsa 19-vuotiaana. Vuoden päästä Simo petti häntä ensimmäisen kerran. Nyt pari on ollut yhdessä kolmekymmentä vuotta, joista naimisissa 25 vuotta.

Kun Simo jäi kiinni uskottomuudesta ensimmäisen kerran, nuorten tiet erosivat, mutta parin vuoden päästä he palasivat yhteen.

– En usko, että vaimo luottaa minuun vieläkään, hän kertoo.

Sittemmin Simo ei enää jäänyt pettämisestään kiinni.

– Hain seuraa varta vasten baarista, netistä, mistä ihmiset nyt vuosien mittaan toisiaan etsivät. Eivät ne mitään vahinkoja olleet vaan tietoisia tekoja, Simo kertoo.

Häpeä pitää aisoissa

Kolme viime vuotta Simo on ollut vaimolleen uskollinen.

Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan kukaan ulkopuolinen ei pysty parantamaan pettäjää, vaan ihmisen on haluttava sitä itse.

– Kokemukseni mukaan pettäjä kykenee muuttamaan käytöstään silloin, kun petos on tapahtunut harkitsemattomasti ja tilaisuus on tehnyt varkaan.

Ainoaksi pettämiskerraksi jäävissä tilanteissa häpeä on valtava, katumus on aitoa, ja pettäjä ymmärtää, miten paljon hän on satuttanut toista.

Olennaista Rannan mukaan on, että pettäjä ymmärtää, miten hän uskottomuuteen päätyi. Samalla hän osaa ottaa vastuun teoistaan kaikin tavoin.

– Jos tietää lipsuvansa aina, kun juo alkoholia, on parasta jättää juominen, hän napauttaa.

Rannan mukaan kuka tahansa voi sortua pettämiseen, mutta syyllisyyden tunteen puuttuminen saa jatkamaan helpommin.

– Narsistisia piirteitä omaaville ”donjuaneille” ei tule huonoistakaan teoista huono omatunto, Ranta kertoo.

Hahmoterapeutti, kliininen seksologi Heidi Valasti korostaa, ettei aiempien pettämiskertojen lukumäärästä voi suoraan päätellä, miten ihminen toimii tulevaisuudessa.

– Riski on toki sitä suurempi, mitä useammin on pettänyt. Silti myös ensikertalainen, joka ei yhtään ymmärrä syytä tekoonsa, pettää todennäköisemmin myös seuraavassa suhteessa.

Mielihyvän perässä

Helposti koukuttuvat ihmiset ovat Heidi Valastin mukaan pettämisessä riskiryhmässä. Riippuvuus voi kohdistua yhtä hyvin seksiin, työhön, liikuntaan kuin peleihin.

– Mielihyvähakuinen ihminen hakee mieluummin uutta mielihyvää kuin kohtaa hankalan tunteen, kuten pettymyksen, häpeän tai epäonnistumisen.

Juuri tällainen Simo myöntää olleensa. Hän kertoo jäi koukkuun esimerkiksi liikuntaan, joka ”meni aivan överiksi”. Hyvää näkkileipää hän saattoi syödä paketillisen illassa. Hän teki myös liikaa töitä – ja joi liikaa.

– Mitä tahansa teenkin, haluan mielihyvää aina lisää ja lisää, Simo kertoo.

– Jos olen ostanut avoauton, olen ollut hetken onnellinen. Sitten olen halunnut vähän nopeamman ja vähän hienomman. Orgasmin jälkeen mietin heti, miten saisin toisen.

Simo myös sai kaiken, minkä halusi. Perheen, autoja, kodin, koiran, seksiä. Samoin huomiota avioliittonsa ulkopuolelta. Vierasta naista hän piti jonkinlaisena palkintona, jonka hän salli itselleen kerran vuodessa tai kahdessa.

– En koskaan häpeillyt yhtäkään pettämiskertaa, vaan join kännit päälle ja unohdin sen. Mikään ulkoinen juttu ei pystynyt tyydyttämään minua, koska puutostila tulee sisältä. Sitähän minä paikkaan.

Simo kertoo olevansa hellyydenkipeä ja kaipaavansa kosketusta ja hyväksyntää.

– Kotona en ole osannut sanoa ääneen, että nyt on paha olo, tulehan paijaamaan. Lapsenakin piti mennä nurkan taakse piiloon itkemään, koska miehen pitää olla kova.

Onnettomuus pysäytti

Kolme vuotta sitten Simo makasi ambulanssissa ja oli vähällä kuolla.

– Kännipäissäni jouduin vähän isompaan onnettomuuteen. Se pysäytti, Simo kertoo.

Turmasta Simo ei halua kertoa enempää, ettei häntä tunnisteta. Siitä kuitenkin alkoi täyskäännös. Simo joutui kahdeksi kuukaudeksi sairauslomalle ja päätti, ettei halua enää elää tällaista elämää. Hän lopetti juomisen.

Samoihin aikoihin hän narahti vaimolleen pettämisestä – vasta toistamiseen. Simo päätti kertoa kerralla kaikista naisistaan, jotta pöytä puhdistuisi kunnolla.

– No, eihän hän tätä ole tietenkään hyväksynyt, Simo pyörittelee vaimonsa reaktiota.

Avioliitto on silti kestänyt totuuden paljastumisen. Perheen lapsista kolme on jo muuttanut omilleen, yksi asuu vielä kotona. Simo on käynyt vaimonsa kanssa terapiassa ja rakentanut parisuhdekursseilla uutta luottamusta.

Simo kertoo vaimon yhä rakastavan häntä, aivan kuten hänkin rakastaa vaimoaan.

– Mutta kuka sanoo, että minun pitää rakastaa vain yhtä ihmistä elämäni aikana? En tiedä, koenko vieläkään syyllisyyttä.

Simo vakuuttaa silti tekevänsä kaikkensa, että pysyisi uskollisena. Hän ajattelee pystyvänsä siihen menneisyydestään huolimatta.

– Näin minä uskon, mutta enhän minä pysty sanomaan kuin tästä päivästä. En ole muuttunut, mutta suhtaudun itseeni ja elämääni eri tavalla. Pystyn täyttämään kaipuuni muulla tavalla.

Simon nimi on muutettu.

Lue lisää:

Näin tunnistat pettäjän – tarkkaile näitä merkkejä parisuhteessasi

Tätä et tiennyt pettämisestä

Miesten ja naisten mustasukkaisuudessa yllättävä ero

Näin moni suomalaisista pettää

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”