”Sori siitä...” Tutkimuksen mukaan naiset tykkäävät anteeksipyynnöistä, joista huomaa, että toinen todella katuu. Kuva: Shutterstock
”Sori siitä...” Tutkimuksen mukaan naiset tykkäävät anteeksipyynnöistä, joista huomaa, että toinen todella katuu. Kuva: Shutterstock

Ensin riidellään – ja sitten harrastetaan seksiä. Vai miten se menikään?

Jokainen elämässään töppäillyt tietää, että joskus toisen loukkaamisen jälkeen voi joutua myös toimimaan. Aina pelkät sanat eivät riitä anteeksipyynnöksi. Teot merkitsevät enemmän kuin sanat, vanha sananlaskukin toitottaa.

Mutta millaiset teot takaavat parhaan tuloksen?

Uusi yhdysvaltalaistutkimus valottaa kysymystä heteroparisuhteiden näkökulmasta. Evolutionary Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan miehen ja naisen välisessä parisuhteessa kumppanit arvostavat usein hyvin erilaisia anteeksipyyntöjä.

Tutkijoiden mukaan miehet arvostavat yleensä fyysistä anteeksipyyntöä, kun taas naiset haluavat loukkaantumisen jälkeen mieheltä emotionaalista huomiota.

Kaksivaiheisessa kyselytutkimuksessa tutkijat huomasivat, että miehet tykkäävät riidan jälkeen kumppaninsa tekevän pieniä, kivoja palveluksia. Miehet vastasivat usein, että seksi on oikein hyvä tapa pyytää anteeksi.

Naiset puolestaan vastasivat miehiä useammin, että haluavat riidan jälkeen enemmän yhteistä aikaa, kuulla ihan konkreettisen anteeksipyynnön ja nähdä, miten kumppani katuu töppäilyjään.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Ei välttämättä paljoakaan. Jokainen meistä on yksilö, joten kumppanilta kannattaa mieluiten kysyä ihan suoraan, millaisia tekoja hän haluaisi saada osakseen riidan tai muun töppäyksen jälkeen.

Tutkimuksen valossa ei kannata hypätä miespuolisen kumppanin kanssa sänkyyn, jotta saa helpommin anteeksi. Varsinkaan silloin, jos ajatus sovintoseksistä tuntuu itsestä yhtään epämiellyttävältä tai se estää riidan läpikäymisen. Jos seksillä korvataan anteeksipyyntö ja keskusteleminen, se saattaa olla suhteelle jopa tuhoisaa.

– On haitaksi parisuhteelle, jos vihaa ei käsitellä rehellisesti ja aikuismaisesti. Viha parisuhteessa tappaa rakastavat ja seksuaaliset tunteet, ja kaiken muun kahta ihmistä yhdistävän ja heitä lähemmäs tuovan, Isadora Alman kertoi Psychology Today lehdessä alkuvuodesta.

Ennen sovintoseksiin syöksymistä kannattaa myös tiedostaa muutama muu fakta. Lue lisää aiheesta aiemmasta jutustamme.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.