”Komeita miehiä ja hauskanpitoa rannalla tyttöjen kanssa, ei paljon ero haittaa!” Kuva: Shutterstock
”Komeita miehiä ja hauskanpitoa rannalla tyttöjen kanssa, ei paljon ero haittaa!” Kuva: Shutterstock

Ero, mikä mainio syy pystyttää menestyskulissit Instagramiin. Jos kuitenkin harkitsisit vielä.

Miten te tapasitte?

Nääh, tosi tylsä kysymys. New York Magazinen mukaan tarinat rakastumisista ja ihanista ensikohtaamisista eivät enää kiinnosta ketään, vaan kolmekymppisten sukupolven suhteiden tärkein merkkipaalu on ero. Mielellään katastrofaalinen sellainen.

Ja koska ihmiset harvoin ovat erotessaan tasa-arvoisessa asemassa, erostakin voi tehdä kilpailun, jossa toinen on häviäjä – ja toinen voittaja.

Lehti ehdottaa voittajan titteliä myönnettäväksi esimerkiksi sille, jonka ura lähtee eron jälkeen rakettimaiseen nousuun tai sille, joka löytää upeamman uuden kumppanin. Loppujen lopuksi kyse on yleensä siitä, kumpi pääsee erosta nopeammin yli ja kykenee jatkamaan elämäänsä kaikin tavoin menestyneenä superyksilönä.

Kulissit pystyyn

Tässä kohtaan sosiaalinen media tulee mukaan kuvioon. Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä menestysteatterin kulisseja on helppo pitää yllä, vaikka todellisuudessa illat kuluisivat peiton alla itkeskellen.

New York Magazinen haastattelema, kahdeksan kuukautta sitten eronnut Sam on postannut Instagram-tililleen kuvia uusista heiloistaan, bileistä kattoterassin uima-altaalla sekä yhteispotretin puolipukeisen naisnäyttelijän kanssa.

Hän on voittamisen suhteen tosissaan – kuvien tarkoitus on ollut tehdä ex-tyttöystävä kateelliseksi. Oletus toki on, että eksät kyttäävät toistensa kuulumisia sosiaalisessa mediassa haukan lailla.

Mallia Gwynethiltä

Onko tällainen sitten voittamista vai pelkästään naurettavaa venkoilua? Oman ylivertaisuuden pönkittäminen Instagramissa ei varsinaisesti välitä sellaista viestiä, että ”ei tässä mitään”.

Eroaminen on yleensä rankkaa, ja eron jälkeen tuntuu siltä, että on pakko saada jotain muuta ajateltavaa. Se, että eroon suhtautuu kilpailuna, pakottaa väkisinkin ajattelemaan entistä kumppania, mikä ei välttämättä sittenkään auta pääsemään erosta yli. Eikä leveilykuvilla ainakaan voiteta kumppania takaisin, jos sellainen on vielä haaveissa.

Oliko Gwyneth Paltrow siis sittenkin oikeassa? Hänen lanseeraamansa, pyhimysmäinen conscious uncoupling -ero muusikko Chris Martinista nauratti, mutta oli sentään niin tyylikäs kuin ero vain voi olla.

Gwynethin ja Chrisin eron teemoina olivat hyväksyntä ja toisen kunnioitus. Niihin pääseminen voi olla vaikeaa, mutta ainakin kannattaa yrittää – eksäkin on joskus ollut tärkeä ja rakastettu.

Lue myös:

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Kaverisi ero voi tuhota sinunkin parisuhteesi

Leonardo DiCaprion ratkaisu erosuruun: kotiin 20 naisen kanssa

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.