Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock
Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock

Me Naisten lukijat tunnistavat someajan parisuhdeongelman, jossa kännykkä päihittää kumppanin.

Kerroimme hiljattain uudesta parisuhdeongelmasta, jota kutsutaan englanniksi phubbingiksi. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yrittää puhua toiselle, mutta tämä ei reagoi, koska on puhelimensa lumoissa.

Tutkimuksissakin on jo ehditty todeta, että phubbaus lisää tyytymättömyyttä parisuhteessa, lisää riitoja ja aiheuttaa mustasukkaisuutta.

Me Naisten lukijoista valtaosa tunnisti ilmiön. 40 prosenttia vastasi, että kumppani on phubbaaja. Niin ikään 40 prosenttia kertoi, että molemmat phubbaavat. 8 prosenttia tunnusti, että on suhteensa ainoa phubbaaja. 12 prosenttia sanoi, ettei phubbaaminen kuulosta tutulta. Kyselyyn vastasi 271 ihmistä.

Kysyimme kokemuksia, millaista on, kun puhelin saa enemmän huomiota kuin toinen ihminen. Tapa ärsyttää ja loukkaa ja pidemmän päälle nakertaa suhdetta, lukijat kertovat. Usein asiasta puhuminen ei ole auttanut.

”Se tuntuu erittäin pahalta, syrjivältä, rakkauden ja huomion puutteelta. Vuorovaikutuksemme on huonontunut. Itse olen opetellut tuosta poista, mutta puoliso on pahempi kuin minä. Kun huomautan asiasta, hän kiivastuu.” Nainen, 35

”Tuntuu, että yhteys kumppaniin pätkii.” Mies, 32

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa.”

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa, ja hän räplää sitä vilvoitellessaan. Siitä on intiimiys ja rentoutuminen kaukana. Hän on niin uppoutunut luuriinsa, ettei näe eikä kuule mitään muuta. Olen sanonut asiasta useasti. Silloin hän suuttuu, koska ei ymmärrä, että käytös loukkaa.” Nainen, 45

Moni on pahoillaan puhelimen näpräämisestä, koska tuntee, että yhteistä aikaa on liian vähän.

”Itse teen sitä usein, jos tulee tarve hoitaa työjuttuja tai kun minulla on tylsää, esimerkiksi kun mieheni pelaa konsolilla. Mieheni katsoo seurassani suoratoistopalveluita tai pelaa puhelimella pelejä. Usein se tuntuu kurjalta. Varsinkin jos kyseessä on päivä, jolloin saamme pitkästä aikaa viettää rauhallista kotipäivää kahden kesken. Olen sanonut asiasta ja itsekin yritän välttää turhaa puhelimen käyttöä, kun olen mieheni kanssa.” Nainen, 24

”Tunnistan kumppanini tästä. Se saa tuntemaan itseni toisarvoiseksi ja tylsäksi. Yhdessä tekemisen ja olemisen määrä on vähentynyt tämän vuoksi suhteessamme.” Mies, 30

”Yhteinen aika on somettamista tahoillamme.”

”Tuntuu pahalta hävitä elektroniikalle toistuvasti päivittäin. Yhteinen aika on somettamista tahoillamme, harvoja tähtihetkiä lukuun ottamatta. Silloin lupaamme tsempata, kun oli niin kivaa, mutta toisin käy.” Nainen, 27

”Puhelimen käyttö vieraannuttaa toisesta. Olen kuittaillut asiasta ja yrittänyt puhua asiallisesti.” Nainen, 58

”Se aiheuttaa ärtymystä, tyytymättömyyttä ja riitaa, kun yhteinen aika on muutenkin vähissä. Olen sanonut asiasta useasti. Yleensä siitä seuraa piikittelyä ja syytöksiä.” Nainen, 41

Haaveissa kunnon keskustelu

Voi olla, ettei puhelimen näprääjä kanna korteaan kekoon kotona.

”Joudun hoitamaan kaiken, koska toisella on 'tärkeämpi' homma menossa puhelimensa kanssa. Yhteinen aikamme on lähes olematonta, kun meillä on pieni lapsi. Olisi kiva joskus keskustella kunnolla, mitä on päivän aikana tehnyt, eikä 'arvaas, mitä luin Facebookista'.” Nainen, 24

Jos ongelman haluaa taklata, ei auta kuin kiinnittää huomiota omaan käytökseen ja puhua kumppanille. Voimakas syyllistäminen ei helpota juttelua, mutta kannattaa ehdottaa ratkaisua, kuten kännykätöntä aikaa illallisen jälkeen.

”Olen yrittänyt sanoa asiasta poikaystävälleni, mutta hän provosoituu aina valtavasti. Viime kerralla yritin olla mahdollisimman sopuisa ja ehdotin, että jättäisimme edes yhtenä iltana viikossa kännykät jonnekin sivuun. Alustavasti hän oli valmis kokeilemaan ajatusta.” Nainen, 29

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!