Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock
Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock

Me Naisten lukijat tunnistavat someajan parisuhdeongelman, jossa kännykkä päihittää kumppanin.

Kerroimme hiljattain uudesta parisuhdeongelmasta, jota kutsutaan englanniksi phubbingiksi. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yrittää puhua toiselle, mutta tämä ei reagoi, koska on puhelimensa lumoissa.

Tutkimuksissakin on jo ehditty todeta, että phubbaus lisää tyytymättömyyttä parisuhteessa, lisää riitoja ja aiheuttaa mustasukkaisuutta.

Me Naisten lukijoista valtaosa tunnisti ilmiön. 40 prosenttia vastasi, että kumppani on phubbaaja. Niin ikään 40 prosenttia kertoi, että molemmat phubbaavat. 8 prosenttia tunnusti, että on suhteensa ainoa phubbaaja. 12 prosenttia sanoi, ettei phubbaaminen kuulosta tutulta. Kyselyyn vastasi 271 ihmistä.

Kysyimme kokemuksia, millaista on, kun puhelin saa enemmän huomiota kuin toinen ihminen. Tapa ärsyttää ja loukkaa ja pidemmän päälle nakertaa suhdetta, lukijat kertovat. Usein asiasta puhuminen ei ole auttanut.

”Se tuntuu erittäin pahalta, syrjivältä, rakkauden ja huomion puutteelta. Vuorovaikutuksemme on huonontunut. Itse olen opetellut tuosta poista, mutta puoliso on pahempi kuin minä. Kun huomautan asiasta, hän kiivastuu.” Nainen, 35

”Tuntuu, että yhteys kumppaniin pätkii.” Mies, 32

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa.”

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa, ja hän räplää sitä vilvoitellessaan. Siitä on intiimiys ja rentoutuminen kaukana. Hän on niin uppoutunut luuriinsa, ettei näe eikä kuule mitään muuta. Olen sanonut asiasta useasti. Silloin hän suuttuu, koska ei ymmärrä, että käytös loukkaa.” Nainen, 45

Moni on pahoillaan puhelimen näpräämisestä, koska tuntee, että yhteistä aikaa on liian vähän.

”Itse teen sitä usein, jos tulee tarve hoitaa työjuttuja tai kun minulla on tylsää, esimerkiksi kun mieheni pelaa konsolilla. Mieheni katsoo seurassani suoratoistopalveluita tai pelaa puhelimella pelejä. Usein se tuntuu kurjalta. Varsinkin jos kyseessä on päivä, jolloin saamme pitkästä aikaa viettää rauhallista kotipäivää kahden kesken. Olen sanonut asiasta ja itsekin yritän välttää turhaa puhelimen käyttöä, kun olen mieheni kanssa.” Nainen, 24

”Tunnistan kumppanini tästä. Se saa tuntemaan itseni toisarvoiseksi ja tylsäksi. Yhdessä tekemisen ja olemisen määrä on vähentynyt tämän vuoksi suhteessamme.” Mies, 30

”Yhteinen aika on somettamista tahoillamme.”

”Tuntuu pahalta hävitä elektroniikalle toistuvasti päivittäin. Yhteinen aika on somettamista tahoillamme, harvoja tähtihetkiä lukuun ottamatta. Silloin lupaamme tsempata, kun oli niin kivaa, mutta toisin käy.” Nainen, 27

”Puhelimen käyttö vieraannuttaa toisesta. Olen kuittaillut asiasta ja yrittänyt puhua asiallisesti.” Nainen, 58

”Se aiheuttaa ärtymystä, tyytymättömyyttä ja riitaa, kun yhteinen aika on muutenkin vähissä. Olen sanonut asiasta useasti. Yleensä siitä seuraa piikittelyä ja syytöksiä.” Nainen, 41

Haaveissa kunnon keskustelu

Voi olla, ettei puhelimen näprääjä kanna korteaan kekoon kotona.

”Joudun hoitamaan kaiken, koska toisella on 'tärkeämpi' homma menossa puhelimensa kanssa. Yhteinen aikamme on lähes olematonta, kun meillä on pieni lapsi. Olisi kiva joskus keskustella kunnolla, mitä on päivän aikana tehnyt, eikä 'arvaas, mitä luin Facebookista'.” Nainen, 24

Jos ongelman haluaa taklata, ei auta kuin kiinnittää huomiota omaan käytökseen ja puhua kumppanille. Voimakas syyllistäminen ei helpota juttelua, mutta kannattaa ehdottaa ratkaisua, kuten kännykätöntä aikaa illallisen jälkeen.

”Olen yrittänyt sanoa asiasta poikaystävälleni, mutta hän provosoituu aina valtavasti. Viime kerralla yritin olla mahdollisimman sopuisa ja ehdotin, että jättäisimme edes yhtenä iltana viikossa kännykät jonnekin sivuun. Alustavasti hän oli valmis kokeilemaan ajatusta.” Nainen, 29

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24