Miehen sähköposti paljasti uskottomuuden. Kuva: Colourbox
Miehen sähköposti paljasti uskottomuuden. Kuva: Colourbox

Elina uskoi viisi vuotta olevansa avomiehensä elämän rakkaus - kunnes paljastui, että mies seurusteli samaan aikaan neljän muunkin kanssa.

Helsinkiläisen Elinan, 32, elämä romahti, kun hän avasi avomiehensä Mikon sähköpostin. Elina oli epäillyt miestä uskottomuudesta jo pitkään. Mikko, 28, oli liian usein öitä pois kotoa eikä selittänyt, missä oli. Elinaa ihmetytti myös, miksei hän koskaan tavannut Mikon ystäviä.

– Nyt tajuan, ettei Mikko kertonut ystävilleen minusta, koska halusi esiintyä maailmalle sinkkuna, Elina sanoo.

Kun Mikon postilaatikko avautui, Elina näki otsikon ”hei rakas”. Hänet valtasi kaksi ristiriitaista tunnetta: helpotus siitä, että epäilyt olivat osuneet oikeaan, ja epäuskoinen järkytys.

Elina kirjoitti heti toiselle naiselle, Annelle. Tämä vastasi kauhistuneena: Mikko ei ollut kertonut avovaimostaan. Paljastui, että Mikko oli tutustunut Anneen internetyhteisö Facebookissa.

Elina sai Mikon Facebook-kaverilistan. Kun hän oli toipunut pahimmasta järkytyksestä, hän keksi lähettää sähköpostia kaikille listan naisille. Elina kertoi olevansa Mikon avovaimo, joka oli juuri saanut tietää miehen uskottomuudesta.

Kolme naista vastasi. Jokaisella oli Mikon kanssa suhde, eikä mies ollut kertonut kenellekään Elinasta saati Annesta. Hän oli lupaillut kaikille kihloja.

– Olen varma, että Mikolla oli vielä enemmänkin naisia. Nyt sopii ihmetellä, miksen saanut asiaa aiemmin selville, mutta eihän sitä ensimmäiseksi omaa puolisoaan epäile. Halusin luottaa Mikkoon niin paljon, etten kuunnellut vaistojani.

Kun Mikon kaksoiselämä – tai oikeastaan viitoiselämä – paljastui, Elina meni sokkiin.

– Aluksi kielsin tapahtuneen. Sitten vajosin masennukseen, tunteet olivat yhtä myrskyä. Jouduin ottamaan kaksi viikkoa sairauslomaa töistä.

Paljastuksen jälkeen Elinan mieliala on poukkoillut laidasta laitaan. Välillä hän on kokenut helpotusta ja vapautta, välillä mielen ovat vallanneet suru, viha ja itsesyytökset. Tunteiden käsittely on vasta alussa ja edessä todennäköisesti pitkä terapia.

Mikko ei ole osoittanut katumusta. Päinvastoin: mies syyttää Elinaa siitä, että tämä on pilannut hänen elämänsä.

– Hän ei tunnu ymmärtävän, mitä on muille aiheuttanut. Olen alkanut epäillä, että hänellä on joku luonnehäiriö.

Muille naisille Elina ei kanna kaunaa: Mikko huijasi heitä kuten häntä. Hän pitää yhteyttä kolmeen Mikon ”exään”.

– Se tässä eniten harmittaa, että monta vuotta valui hukkaan.

Henkilöiden nimet on muutettu.


Huono itsetunto voi ajaa kaksoiselämään

Rinnakkaissuhteet ovat yleisiä, kertoo psykologi ja parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaa. Jopa puolet pareista joutuu joskus tilanteeseen, jossa toisella on liiton ulkopuolinen suhde.

– On kuitenkin harvinaista, että ihminen hakeutuu jatkuvasti useisiin rinnakkaissuhteisiin, mutta ei se tavatonta ole. Minullakin on tällaisia asiakkaita, Kiianmaa kertoo.

Jos ihminen etsii yhä uusia rakkaussuhteita, hän todennäköisesti kärsii heikosta itsetunnosta ja yrittää paikata sitä hakemalla hyväksyntää. Ongelman juuret ovat usein lapsuudessa.

Esimerkiksi mies, joka kaipaa jatkuvasti uusia naissuhteita, on saattanut jäädä pienenä vaille äidin hyväksyntää. Syy voi olla myös seksiriippuvuus. Kyseessä ei ole vain miesten ongelma, vaan moni nainenkin rakentaa rinnakkaissuhteiden verkkoa.

Toistuvat rinnakkaissuhteet johtavat vääjäämättä ongelmiin: pettäjä valehtelee paljon ja lupailee enemmän kuin pystyy pitämään. Siksi hän jää yleensä kiinni. Lisäksi salailu aiheuttaa stressiä.

Kiianmaa lohduttaa, että pettämisen tavasta voi päästä eroon, mutta se vaatii tahtoa ja ammattiapua – eikä ole koskaan helppoa.

– Täytyy ymmärtää perin pohjin, miksi hakee rinnakkaissuhteita, ja haluta muuttaa käytöstään niin paljon, että se näkyy tekoina.

Usein liitto päättyy eroon, kun petetty saa tietää puolison kaksoiselämästä, mutta Kiianmaa on kohdannut myös paljon pareja, jotka ovat päättäneet jatkaa yhdessä. Se voi onnistua, mutta edellyttää tahtoa ja työtä. Kynnyskysymykseksi nousee, palaako luottamus suhteeseen.