Miehen sähköposti paljasti uskottomuuden. Kuva: Colourbox
Miehen sähköposti paljasti uskottomuuden. Kuva: Colourbox

Elina uskoi viisi vuotta olevansa avomiehensä elämän rakkaus - kunnes paljastui, että mies seurusteli samaan aikaan neljän muunkin kanssa.

Helsinkiläisen Elinan, 32, elämä romahti, kun hän avasi avomiehensä Mikon sähköpostin. Elina oli epäillyt miestä uskottomuudesta jo pitkään. Mikko, 28, oli liian usein öitä pois kotoa eikä selittänyt, missä oli. Elinaa ihmetytti myös, miksei hän koskaan tavannut Mikon ystäviä.

– Nyt tajuan, ettei Mikko kertonut ystävilleen minusta, koska halusi esiintyä maailmalle sinkkuna, Elina sanoo.

Kun Mikon postilaatikko avautui, Elina näki otsikon ”hei rakas”. Hänet valtasi kaksi ristiriitaista tunnetta: helpotus siitä, että epäilyt olivat osuneet oikeaan, ja epäuskoinen järkytys.

Elina kirjoitti heti toiselle naiselle, Annelle. Tämä vastasi kauhistuneena: Mikko ei ollut kertonut avovaimostaan. Paljastui, että Mikko oli tutustunut Anneen internetyhteisö Facebookissa.

Elina sai Mikon Facebook-kaverilistan. Kun hän oli toipunut pahimmasta järkytyksestä, hän keksi lähettää sähköpostia kaikille listan naisille. Elina kertoi olevansa Mikon avovaimo, joka oli juuri saanut tietää miehen uskottomuudesta.

Kolme naista vastasi. Jokaisella oli Mikon kanssa suhde, eikä mies ollut kertonut kenellekään Elinasta saati Annesta. Hän oli lupaillut kaikille kihloja.

– Olen varma, että Mikolla oli vielä enemmänkin naisia. Nyt sopii ihmetellä, miksen saanut asiaa aiemmin selville, mutta eihän sitä ensimmäiseksi omaa puolisoaan epäile. Halusin luottaa Mikkoon niin paljon, etten kuunnellut vaistojani.

Kun Mikon kaksoiselämä – tai oikeastaan viitoiselämä – paljastui, Elina meni sokkiin.

– Aluksi kielsin tapahtuneen. Sitten vajosin masennukseen, tunteet olivat yhtä myrskyä. Jouduin ottamaan kaksi viikkoa sairauslomaa töistä.

Paljastuksen jälkeen Elinan mieliala on poukkoillut laidasta laitaan. Välillä hän on kokenut helpotusta ja vapautta, välillä mielen ovat vallanneet suru, viha ja itsesyytökset. Tunteiden käsittely on vasta alussa ja edessä todennäköisesti pitkä terapia.

Mikko ei ole osoittanut katumusta. Päinvastoin: mies syyttää Elinaa siitä, että tämä on pilannut hänen elämänsä.

– Hän ei tunnu ymmärtävän, mitä on muille aiheuttanut. Olen alkanut epäillä, että hänellä on joku luonnehäiriö.

Muille naisille Elina ei kanna kaunaa: Mikko huijasi heitä kuten häntä. Hän pitää yhteyttä kolmeen Mikon ”exään”.

– Se tässä eniten harmittaa, että monta vuotta valui hukkaan.

Henkilöiden nimet on muutettu.


Huono itsetunto voi ajaa kaksoiselämään

Rinnakkaissuhteet ovat yleisiä, kertoo psykologi ja parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaa. Jopa puolet pareista joutuu joskus tilanteeseen, jossa toisella on liiton ulkopuolinen suhde.

– On kuitenkin harvinaista, että ihminen hakeutuu jatkuvasti useisiin rinnakkaissuhteisiin, mutta ei se tavatonta ole. Minullakin on tällaisia asiakkaita, Kiianmaa kertoo.

Jos ihminen etsii yhä uusia rakkaussuhteita, hän todennäköisesti kärsii heikosta itsetunnosta ja yrittää paikata sitä hakemalla hyväksyntää. Ongelman juuret ovat usein lapsuudessa.

Esimerkiksi mies, joka kaipaa jatkuvasti uusia naissuhteita, on saattanut jäädä pienenä vaille äidin hyväksyntää. Syy voi olla myös seksiriippuvuus. Kyseessä ei ole vain miesten ongelma, vaan moni nainenkin rakentaa rinnakkaissuhteiden verkkoa.

Toistuvat rinnakkaissuhteet johtavat vääjäämättä ongelmiin: pettäjä valehtelee paljon ja lupailee enemmän kuin pystyy pitämään. Siksi hän jää yleensä kiinni. Lisäksi salailu aiheuttaa stressiä.

Kiianmaa lohduttaa, että pettämisen tavasta voi päästä eroon, mutta se vaatii tahtoa ja ammattiapua – eikä ole koskaan helppoa.

– Täytyy ymmärtää perin pohjin, miksi hakee rinnakkaissuhteita, ja haluta muuttaa käytöstään niin paljon, että se näkyy tekoina.

Usein liitto päättyy eroon, kun petetty saa tietää puolison kaksoiselämästä, mutta Kiianmaa on kohdannut myös paljon pareja, jotka ovat päättäneet jatkaa yhdessä. Se voi onnistua, mutta edellyttää tahtoa ja työtä. Kynnyskysymykseksi nousee, palaako luottamus suhteeseen.

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

vähättelyä

Miten oppia luottamaan, jos on aiemmissa suhteissa tullut petetyksi? Asiantuntija vastaa

Vaaranen on niin kaukana todellisuudesta, ettei sen juttuja jaksa edes lukea. Miksi aina puhutaan pettämisestä tai jättämisestä, miten selvitä väkivaltaisen suhteen jälkeen? Ja Vaarasen "sitä saa mitä tilaa", on todella pas**a. Psykoterapeutiina luulisi tietävän ettei väkivalta näy aina päällepäin tai suhteiden alussa.
Lue kommentti