Jokohan kävisi flaksi? Kuva: Shutterstock
Jokohan kävisi flaksi? Kuva: Shutterstock

Todellisuudesta poikkeavat kuvat nettideittipalvelussa suututtavat kumppania etsiviä.

Nettideittiprofiilin kuvan valitseminen ei ole aina ihan helppoa. Pitäisi sekä tehdä vaikutus mahdolliseen deittikumppaniin että näyttää omalta itseltään – ja olla vielä itse tyytyväinen otokseen.

Aina treffeille ei saavukaan sen näköistä ihmistä kuin oli kuvan perusteella odottanut. Tuoreen tutkimuksen mukaan se vaikuttaisi korpeavan ainakin miessukupuolta.

Internet ei välttämättä teekään deittailusta entistä vapautuneempaa ja tasa-arvoisempaa.

Manchester Metropolitan -yliopiston sosiologian laitoksella tehdään parhaillaan laajempaa tutkimusta Tinderin käytöstä, ja sen yhteydessä miehet pääsivät kertomaan, miten he suhtautuvat deittiprofiilien kuviin, jotka eivät aivan vastaa todellisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eivät hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

The British Sociological Association -järjestön julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että jotkut miehet ajattelevat voivansa ottaa tilaisuudesta ainakin jotakin hyötyä irti, vaikka deittikumppanin ulkonäkö olisi pettymys. Esimerkiksi pyrkiä harrastamaan satunnaista seksiä tämän kanssa.

– Jotkut vastaajista kokivat, että luottamuksen pettäminen tarkoitti sitä, että heillä oli lupa hyödyntää deittiään kuten he parhaaksi näkivät, esimerkiksi pyrkimällä nopeammin intiimiin kontaktiin ja toisaalta väheksymällä sitä, tutkija Jenny van Hooff selitti.

Nettideittailun huonot puolet

Kolmikymppiset miehet kertoivat pettyneensä joskus pahastikin treffeillä ja tunsivat, että heitä on johdettu harhaan kuvien avulla.

Tinderin maailma vaikuttaa paikoitellen jopa kylmältä ja julmalta, vaikka pohjimmaisena tarkoituksena olisikin löytää rakkaus.

– Etsin pysyvää parisuhdetta, mutta sekuntien sisällä jonkun tapaamisesta tietää, tuleeko se tapahtumaan. Joten ajattelen, että jos on mahdollisuus harrastaa seksiä, otan sen vastaan, 37-vuotias mies kertoi tutkijalle.

– Tinder on kovettanut minua, sama mies pohti.

”Jos on mahdollisuus harrastaa seksiä, otan sen vastaan.”

Vaikka miehet tuntevat itsensä petetyiksi, nettideittailun maailma on samanlainen kaikille sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Netissä  jokainen voi näyttää vain pienen palasen itsestään, ja todellisuus paljastuu vasta aitojen kohtaamisen avulla.

Tutkimuksen mukaan internet ei välttämättä teekään deittailusta entistä vapautuneempaa ja tasa-arvoisempaa.

– Deittisovellukset näyttävätkin monessa tapauksessa korostavan perinteisiä sukupuolinormeja, tutkija joutui toteamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla