Kas, nainen baarissa. Sehän voi merkitä vain yhtä asiaa! Kuva: Shutterstock
Kas, nainen baarissa. Sehän voi merkitä vain yhtä asiaa! Kuva: Shutterstock

Tuttavallisuutesi ei ole syy siihen, että mies luulee sinun olevan kiinnostunut seksistä hänen kanssaan.

Et ole mielestäsi edes flirttaillut, ollut vain kohtelias, mutta mies vaikuttaa silti vievän tilannetta kohti pientä sutinaa? Vastaus ongelmaan voisi tulla myös kiinteistönvälittäjän suusta: ”Sijainti, sijainti, sijainti.”

Iowan ja Indianan yliopistojen tutkijat saivat selville, että miehet päättelevät vastakkaisen sukupuolen kiinnostuksen asteen siitä, missä nainen sattuu olemaan – eivätkä siitä, kuinka ystävällinen nainen on heitä kohtaan. Tutkimuksesta kertoo Refinery29.

Tutkijat lavastivat 28 tilannetta, jotka edustivat erilaisia sosiaalisia ympäristöjä, esimerkiksi tapaamista baarissa, kotibileissä tai toimistossa. Jokaiseen tilanteeseen liitettiin kokovartalokuva naisesta. Kuvissa olevien naisten ilmeet vaihtelivat neutraalista positiiviseen, ja osalla oli päällään hyvinkin vihjailevat mekot. Myös poseeraukset vaihtelivat.

Tutkimukseen osallistui 237 bi- tai heteroseksuaalista miestä, jotka arvioivat, kuinka todennäköisesti kuvan nainen on heistä seksuaalisesti kiinnostunut. Tutkijat halusivat tietää, miten ympäristö, mekon viettelevyys ja naisten ilmeiden ystävällisyys vaikuttivat miesten arvioihin.

Mekolla ja ilmeellä oli jonkin verran vaikutusta, mutta vielä enemmän merkitystä oli ympäristöllä. Yllätys, että baarit, makuuhuoneet ja kotibileet saivat miehet uskomaan, että nainen on kiinnostunut. Ikään kuin baarissa ei voisi käydä ihan muuten vain! Tai käyttää seksikkäitä vaatteita.

Noh, luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti, joten väärinkäsityksien ehkäiseminen onnistuu parhaiten juttelemalla – se kun ei valokuvan kanssa onnistu.

Lue myös:

Nämä asiat paljastavat, pettääkö pettäjä uudestaan

Tästä yhdestä asiasta mies päättelee, miten viehättävä nainen hänestä on

Onko parisuhteesi vahvalla pohjalla? Selvitä Ikea-testin avulla!

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.