Onko vitsi huono, jos se naurattaa vain itseä? Kuva: Shutterstock
Onko vitsi huono, jos se naurattaa vain itseä? Kuva: Shutterstock

Mies saattaa turvautua seksistisiin ja homofobisiin vitseihin, jos hän on epävarma maskuliinisuudestaan.

Moni tämän jo tiesikin, mutta nyt se on todistettu oikein tutkimuksella: seksistiset vitsit kertovat lähinnä vitsin kertojan omasta epävarmuudesta.

Siis sutkautukset naisesta hellan ja nyrkin välissä ja vihjailut kiukuttelusta, joka aiheutuu tietystä ajasta kuukaudessa.

Yhdysvaltalaisen Western Carolina Universityn tutkimuksessa saatiin selville, että miehet tukeutuvat seksistisiin ja homovastaisiin vitseihin, kun heidän itsetuntonsa kaipaa vahvistamista ja etenkin, kun heidän maskuliinisuutensa on uhattuna. Vitseillä pönkitetään usein omaa asemaa osana muuta miesporukkaa. Tutkimuksesta kirjoittaa The Independent.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 387 heteromiestä, jotka vastasivat testeissä kysymyksiin persoonallisuudestaan, sosiaalisista asenteistaan sekä ennakkoluuloistaan naisia ja homomiehiä kohtaan. He saivat esimerkiksi reagoida väittämään: ”Naiset tavoittelevat valtaa saadakseen yliotteen miehistä.” Lisäksi tutkittavien huumorintajua ja suhtautumista vitseihin tutkittiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etenkin miehet, jotka olivat kaikkein epävarmimpia miehisyydestään, käyttivät seksistisiä vitsejä.

– He osoittivat nauttivansa seksistisestä ja homovastaisesta huumorista, kun heidän maskuliinisuutensa oli uhattuna, koska he uskovat, että se vahvistaa oikeaa, maskuliinisempaa käsitystä heistä, tutkimusta johtanut Emma O’Connor selitti.

Huumorin varjolla

Tutkijat toivovat, että löydökset ehkäisisivät seksismiä etenkin työpaikoilla. O'Connorin mukaan seksistiset vitsit ja kiusaaminen ovat kaksi yleisintä muotoa seksuaalisesta häirinnästä, jota naiset joutuvat kohtaamaan töissä.

Vaikka monia asioita katsotaankin helposti sormien läpi, kun ne tapahtuvat ”kännissä ja läpällä” (tai edes toisella niistä), huumori ei saisi tehdä seksismistä sallitumpaa.

Huumori ei saisi tehdä seksismistä sallitumpaa.

– On mahdollista, että miehet käyttävät seksististä huumoria töissä ”turvallisena” tapana vahvistaa uhattua maskuliinisuuttaan.

Tutkija ehdottaa, että työpaikoilla voitaisiin selvittää asetelmia, jotka luovat sellaisia uhkia ja miettiä, miten ne koettaisiin vähemmän uhkaavina.

Millaisiin vitseihin naiset sitten turvautuvat, kun heidän asemansa on uhattuna? Sitä tutkimusta odotellessa.

He-Man

"Millaisiin vitseihin naiset sitten turvautuvat, kun heidän asemansa on uhattuna?"

Ei minkäänlaisiin vitseihin, koska se on totista hommaa. Voi sitä naista tai miestä, jolle naisen pitää kostaa oma, usein täysin irrationaalinen, alemmuudentunne. 

siviä

Minulla oli yksi kaveri,jolle rivot vitsit oli elämän suola. Ei ole enää mun kaveri. Yhdellä etelän matkalla oli myös vanhempi pariskunta ,äijä ei osannut kuin rivouksia. Vaimo yritti turhaan toppuutella. Savossa oli köörillinen rivoja vanhoja ukkoja. Onneksi ymmärrän huonosti Savoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla