Puolisoa ei voi muuttaa, mutta itseensä ja ajatuksiinsa puolisostaan voi vaikuttaa jopa hieman yllättävällä tavalla.

Oletteko joskus unohtuneet kultasi kanssa tunniksi ihailemaan Redditin Aww-kuvia söpöistä eläimistä? Onnea, olette ehkä tehneet palveluksen parisuhteellenne!

Psychological Sciencen julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa nimittäin testattiin, voiko söpöjen kuvien avulla palauttaa kipinän parisuhteeseen – pitkässä suhteessa sillä kun on tapana hiipua.

Science Daily kertoo, että Floridan osavaltionyliopiston tutkijat kokeilivat, lisääntyykö tyytyväisyys, kun kumppanin kuva yhdistetään kerta toisensa jälkeen erittäin positiivisiin sanoihin tai kuviin, esimerkiksi koiranpentuihin tai pupuihin. Ideana on, että ahkera katselu muuttaa puolisoiden ajatuksia toisistaan positiivisempaan suuntaan, ja teoriassa tunteista pitäisi lopulta tulla automaattisia. Moni tietää Pavlovin koirat, jotka lopulta alkoivat kuolata pelkästä kellon soitosta.

Monesti positiiviset tunteet parisuhteessa liitetään siihen, että kumppani tekee jotain, mutta tutkijoiden mukaan näyttäisi siltä, että mielleyhtymät voivat tulla ihan muistakin asioista kuin teoista.

Tutkimukseen osallistui 144 avioparia. Kaikki olivat alle nelikymppisiä ja olleet naimisissa alle viisi vuotta. Tutkimuksen aluksi selvitettiin heidän tyytyväisyyttään parisuhteeseensa. Sen jälkeen tutkittavat saivat katseltavakseen eläinkuvia ja samassa yhteydessä puolisonsa kuvia. Kontrolliryhmä katseli kumppaninsa kasvojen lisäksi neutraaleja kuvia esimerkiksi napista.

Kun tutkimuksen päätteeksi mitattiin, miten tutkittavat reagoivat puolisoihinsa, eläinvauvojen kuvia katselleet suhtautuivat kontrolliryhmää positiivisemmin. Vaikutti myös siltä, että koko avioliiton laatu parani.

– Oikeastaan olin hieman yllättynyt, että se toimi, tutkimusta johtanut James K. McNulty totesi.

Vaikka näinkin yksinkertainen kikka voi toimia, tutkijat ovat edelleen yksimielisiä siitä, että käyttäytymisellä ja puolisoiden välisellä vuorovaikutuksella on todella paljon merkitystä siihen, miten suhde voi. Mutta ei söpöistä eläimistä haittaakaan ole.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.