Suhde, joka on erilainen kuin oma, puskee helposti ennakkoluulot esiin.

Kaverini kertoo, että hän on muuttanut eri asuntoihin pitkäaikaisen tyttöystävänsä kanssa. Toinen halusi asua lähellä luontoa, toinen keskustan ytimessä.

Ääneen kommentoin, että rohkea veto, hieno juttu. Ensimmäinen ajatukseni kuitenkin on, että he ovat varmasti eroamassa. Jos oikeasti rakastaa, miksi haluaisi asua erillään?

He ovat edelleen yhdessä.

Samanlaiset ennakkoluulot tulvahtavat pintaan aina, kun kuulen pariskunnan nukkuvan eri sängyissä esimerkiksi univaikeuksien tai erilaisen vuorokausirytmin vuoksi. Heillä täytyy olla ihan kuollut seksielämä, mietin, vaikken sano mitään.

Heillä täytyy olla ihan kuollut seksielämä, mietin, vaikken sano mitään.

Oma suhteeni on tyypillinen kaltaiselleni kolmeakymppiä lähenevälle: kaksi suurin piirtein samanikäistä ihmistä, heteropari, avoliitto, yhteinen sänky. Muutimme aikoinaan yhteen vuoden seurustelun jälkeen, kuten aika moni tuntemani pari. Jossain vaiheessa menemme luultavasti naimisiin ja hankimme lapsia. Se tavallinen tarina.

Ennakkoluuloni hävettävät minua, koska pidän itseäni suvaitsevaisena.

Suomi on nykyaikainen ja arvoiltaan liberaali maa, jossa harva tuomitsee esiaviollisen seksin ja yli puolet ihmisistä kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Tästä huolimatta olemme yllättävän tuomitsevia sen suhteen, millainen parisuhteen tulisi olla.

Huomaan syyllistyväni samaan kapeakatseisuuteen, jota olen inhonnut koko ikäni.

Parisuhteen lisäksi meillä on lukkiutunut käsite perheestä.

Lapsena sain jatkuvasti puolustella omaa perhemuotoani. Vanhempani erosivat, kun olin neljävuotias, ja asuin siitä lähtien puolet ja puolet kummankin luona. Tällainen vuoroasuminen oli 1990-luvun alussa vielä harvinaisempaa kuin nyt.

Kerta toisensa jälkeen joku kyseenalaisti perheeni ratkaisun ja huolehti minun hyvinvoinnistani, vaikka me olimme onnellisia. Saimme viettää erosta huolimatta arkea yhdessä, enkä etääntynyt kummastakaan vanhemmasta.

Nyt huomaan syyllistyväni samaan kapeakatseisuuteen, jota olen inhonnut koko ikäni. Oletan automaattisesti, että tavallisesta poikkeava tapa olla parisuhteessa on huono.

Se, että haluan itse olla yksiavioinen, ei tarkoita, että se on paras kuvio kaikille.

Asumis- ja nukkumistapojen lisäksi olen epäillyt muitakin parisuhdekuvioita. Isosta ikäerosta ajattelen lähes poikkeuksetta, että huh huh. Tuokin äijä vaihtoi sitten nuorempaan. Olen suhtautunut skeptisesti esimerkiksi polyamoriaan ja vapaisiin suhteisiin.

Kun entinen työkaverini kertoi avoimesta seurustelusuhteestaan, nyökyttelin ja päivittelin ihmisten ahdasmielisyyttä. Hänellä ja hänen tyttöystävällään oli molemmilla muita kumppaneita ja mikä tärkeintä: selkeät, yhdessä sovitut säännöt. Mielessäni mietin, että kyllä varmaan ainakin toinen on mustasukkainen ja onko tuo nyt sitten oikeaa rakkautta.

Se, että haluan itse olla yksiavioinen, ei tarkoita, että se on paras kuvio kaikille. Tiedän monia ihmisiä, jotka pettävät toistuvasti suhteissaan, mikä satuttaa kumppaneita. Sinkkuna oleminen tai vapaa suhde sopisi varmasti heille paremmin.

Eikä erillään asuminen ole vain suhteen alkuajan tai nuorten juttu. Ystäväni äiti ja hänen miehensä ovat asuneet jo vuosikausia eri asunnoissa, koska toinen tekee vuorotyötä ja toinen päivätöitä.

Joillekuille erilliset sängyt tai kodit tarkoittavat parempia unia – ja ne jos jokin auttavat pitämään suhteen kunnossa. 

Kun mietin asiaa, lähipiirissänikin on useampi keski-ikäinen pariskunta, joka viihtyy omissa asunnoissa. Se ei tarkoita, ettei pari olisi sitoutunut tai rakastunut. Kun on esimerkiksi asunut ensimmäisen avioliiton jälkeen jopa vuosikymmeniä yksin, omasta tilasta ja tavoista voi olla vaikea luopua. Joskus homma toimii paremmin, kun ei edes yritä.

Joillekuille erilliset sängyt tai kodit tarkoittavat parempia unia – ja ne jos jokin auttavat pitämään suhteen kunnossa. Kuka tahansa tietää, että kaksi levännyttä ihmistä kiistelee vähemmän kuin kaksi uupunutta.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla onnellinen parisuhteessa tai perheessä. Ulkopuolelta on usein mahdotonta sanoa, mikä sopii kenellekin. Pari voi olla onneton tai suhde seksitön, oli asuntoja tai sänkyjä yksi tai kaksi.

Kesä on yhtä suorittamista, kun kaiken tekemisen yllä leijuu koko ajan hauskuuden ja rentoutumisen vaatimus, Jenni Kokander kirjoittaa.

Pari viikkoa sitten seisoin perheeni kanssa läheisen jättimarketin parkkipaikalla jonotamassa punkkibussiin. Edessäni seisova äiti lahjoi itkevää poikaansa Lego-paketilla, jos rokotus menisi kivasti. Tunsin sielunsisaruutta, koska olinhan itse tehnyt samaisen kontrahdin lasteni kanssa kevättalvella, kun otimme ensimmäisen laakin rokotetta.

Punkkibussin sairaanhoitaja huuteli jonon keulilta infoa rokotteesta: ”Muistattehan, että suoja alkaa vasta toisen rokotteen jälkeen, eli suojaa aivokuumeelle ei ole ennen vahvistusrokotetta”. Edessäni seisova rouva käänsi epätoivoisen katseensa mieheensä ja totesi :”Me mokattiin nyt sit tääki homma. Kiva kesä tulossa.”

Kesä on yhtä suorittamista, kun kaiken tekemisen yllä leijuu koko ajan hauskuuden ja rentoutumisen vaatimus. Vaaroista ja velvollisuuksista puhumattakaan.

Jatkuva grillaus ei tuki vain verisuonia, vaan aiheuttaa myös jatkuvaa päänvaivaa.

Jääkylmästä järvestä on noustava orgastinen hymy naamalla ja juostava innoissaan setämiehen lämmittämään 120-asteiseen saunaan. Saunan jälkeen siirrytään terassille hyttysten syötäväksi ja nautitaan niin perkeleesti. Puhuminen on kielletty, ellei sitten haluta arvuutella, mikä vesilintu milloinkin kiekaisee.

Jatkuva grillaus ei tuki vain verisuonia, vaan aiheuttaa myös jatkuvaa päänvaivaa. Jos viet pihajuhliin tuomisina raakamakkaroita, olet snobi, jolla on noussut some päähän. Jos taas valitset vegaanisen version, olet toisten ruokia arvosteleva ärsyttävä hippi. Juusto-Kabanossin vieminen on yksinkertaisesti junttia.

Yrttejä ei saa pitää keittiössä, missä ne viihtyisivät parhaiten. Kaupasta ostettu basilika muuttuu parvekkeella yrttipuutarhaksi, vaikka lehdet palaisivat auringossa ja kirvat valtaisivat kasvin.

Ja toukokuussa kun oli hellettä, toisteltiin pakonomaisesti lausetta ”nyt ei saa valittaa”, paitsi tietysti siitä, kuinka luonto kärsii ja juuri istutettu siirtonurmi ei juurru.

Kesällä ei ylipäänsä valiteta mistään, vaan kehitytään ja ollaan koko ajan liikkeessä. Kesällä pitää huolehtia siitä, että säärikarvat on ajettu ja varpaankynnet lakattu, vähintään kymmenen ylihintaista olutta juotu muovituopista jonkun kulttuuritapahtuman anniskelualueella, vierailtu kaikkien kavereiden kesämökeillä, ettei kukaan loukkaannu, sup-lautailtu Kaivarissa, ostettu isompi grilli kuin naapurilla, syöty karviaismarjoja, retiisejä ja kalakukkoa ja kaikkein tärkeimpänä huolehdittu siitä, että koko ajan on kivaa.

Onneksi juhannuksena on aina kylmä.

Juhannuksen jälkeen voi vetää villasukat jalkaan ja siirtyä sohvan nurkkaan katsomaan Netflixistä jotain laadukasta pohjoismaista rikosdraamaa. Glögimukia unohtamatta.

Vierailija

Onneksi juhannuksena on aina kylmä – vain se pelastaa meidän suorittamiselta

Jahans, Kokander on jenkkien kätyri mainostaa netflxiä härskisti, saakohan se oikein oravannahkaakin tuosta. Yhdysvallat muuten lähtee YK:n ihmisoikeusneuvostosta- koska Trump ja Israel. Yllättävän vähän silti kyseenalaistetaan mitään jenkkiläistä ja saati sitten juutalaisen toimintaa-koska maailmansota natsit kollektiivinen historiallinen huono omatunto-toki syystä ei saa kyseenalaistaa- koska demokratia jne kai edes villasukat on kotimaista tuotantoa. Kannattaa syödä Suomalaista makkaraa se...
Lue kommentti

Haluaisin pysyä paremmin kärryillä uutisista ja maailmanmenosta, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Eräänä päivänä vilkaisin ohimennen suosikkijugurttini purkin kyljestä sen sisältöä ja järkytyin. Hedelmäpommiksi kutsuttu herkku sisälsi vain vadelmaa, aprikoosia ja persikkaa. Olin jostain syystä kuvitellut jugurtin olevan todellinen hedelmien sambakarnevaalit, vitamiinien hulabaloohulinat. Kaikki hedelmät ananaksesta viinirypäleeseen. Vaan ei.

Tämä uusi tieto sai maailmani järisemään ja minut miettimään, miksi olen kaikki nämä vuodet vain olettanut jotain? Mistä muusta en vain ole ottanut selvää? Ja mistä edes pitäisi tietää enemmän?

Haluaisin pysyä paremmin kärryillä uutisista ja maailmanmenosta. En ole oikein perillä Israelin ja Palestiinan kriisistä, enkä täysin tiedä, mitä kaikkea sote-uudistuksella haetaan. Samaan aikaan tuntuu, tai ainakin niin selitän itselleni, että näyttelijänä ja kirjoittajana joudun jo käsittelemään niin paljon tekstiä, että aamuista sanomalehteä lukiessani kaipaan palkankorotusta.

Näyttelijäntyön opettajani tosin kiljuisi minulle juuri nyt vihaisena, sillä hänestä meidän tulee lukea lehdet joka aamu. Tiedän tiedän! Kannatan suuresti ja kovaan ääneen kaikkea koulutusta ja sivistyksen lisäämistä. Ja sitten käynnistän jälleen yhden osan suosikkisarjaani suoratoistopalvelusta ja päätän vilkaista uutisotsikot lehden sijaan Twitteristä.

On mielestäni kohtuuttoman vaikeaa tehdä kaikin puolin hyviä päätöksiä.

Koetan kovasti olla järkevä ihminen. Yritän kierrättää ja olla ekologinen ja hyvä toisille ihmisille. Haluaisin tietää enemmän. Tietää, mitkä ovat hyviä valintoja. Ostan luomua ja reilua kauppaa ja yritän vähentää muoviroskan määrää ja satsata lähiruokaan. Ja sitten toisaalta en kuitenkaan ole varma, mitkä valinnat ovat oikeasti parhaita valintoja. Esimerkiksi kumpaa ostaa: mahdollisesti hieman likaista kalaa läheltä Itämerestä vai kalaa kaukaa, minkä kuljetus Suomeen aiheuttaa ekologisia haittoja? Muutama pitkä lento vuodessa vai koko vuosi autoilua, lihansyöntiä ja maitotuotteita? Muovipullossa sampoota vai palasampoo Intiasta ja menetetyt hermot, kun se sulaa pitkin suihkukaappia.

On mielestäni kohtuuttoman vaikeaa tehdä kaikin puolin hyviä päätöksiä.

Päädyin lopputulokseen: Kaikkea ei voi eikä ehdi selvittää. Eivätkä kaikki asiat edes ole niin yksinkertaisia – sitä yhtä ainoaa oikeaa vastausta monissa asioissa kun tuskin edes on.

Mutta tiedon etsintää ei pidä lopettaa. Kun pitää silmät ja korvat auki uudelle tiedolle, aina jotain tarttuu: vuosien varrella innostuneisuus oppimista ja uusia asioita kohtaan. Tottumus lukea enemmän ja erilaisia asioita. Kuuntelun taito. Ja tietenkin myös se, että hoksaa lukea joskus ne jugurttipurkin tuoteselosteet.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Mitä hedelmäpommijugurtti opetti minulle elämästä?

Tavattoman imponoivaa-not.Tervetuloa meidän miesten maailmaan. Tuollaista ajatushautomoa suorituspainetta se on miehen elämä ollut jo kauan kauan ennen kuin nainen edes alkoi haaveilla tekevänsä elämässään muuta kuin että osaisi laittaa päänsä luolastaan juuri sen oikean luolamiehen nuijan alle joka sen sakset sitten aukaisee ja tuupaa tiineeksi. No hyväänhän se ajattelu maailmantuskineen naisellekin tekee, mutta jos se alkaa vahdata kuin mies MM-jalkapalloa telkusta, niin minä en ainakaan...
Lue kommentti