Kuvat
Shutterstock, Sanoma-arkisto / Jouni Harala & Milka Alanen

”Niin iso rakkaustarina kuin meillä olikin, en ole ikinä voinut niin huonosti”, kommentoi Eva Wahlström rakastumistaan aviopuolisoonsa Niklas Räsäseen.

Sanotaan, että rakkaus on sokea. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, ei ikää eikä pituutta.

Joskus rakkaus iskee kuin salama. Niin kävi esimerkiksi muusikko Antti Railiolle ja hänen kumppanilleen Siiri Hirvoselle, jotka rakastuivat päätä pahkaa vuonna 2018. Nykyään he viettävät yhdessä onnellista 8 hengen uusperhearkea.

Toisinaan rakkaus hiipii hiljalleen. Kalastajan vaimo -bloggaaja Johanna Alvestad oli tuntenut Olav Lauvdalin jo hyvän aikaa töiden kautta, kun romanttiset tunteet tulivat mukaan suhteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakkaus voi syttyä vielä 90-vuotiaanakin, minkä todistavat Eila ja Hemmi Jaara. Eila ja Hemmi syntyivät samana päivänä 7. marraskuuta vuonna 1924 ja kohtasivat toisensa 90-vuotiaina. 94-vuotiaan pariskunnan häitä vietettiin vuonna 2016. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkut rakastuvat töissä, toiset vapaalla, kolmannet sokkotreffeillä, jotka olisi pitänyt järjestää jo vuosia aiemmin.

Ja joskus sitä voi rakastua, vaikka olisi parisuhteessa ihan toisen ihmisen kanssa.

Nyrkkeilijä Eva Wahlström ja hänen puolisonsa, nyrkkeilijä Niklas Räsänen kertoivat alkuvuodesta Kimpassa-ohjelman jaksossa, että he rakastuivat toisiinsa ollessaan vielä tahoillaan suhteissa. Niklas oli naimisissa, ja Evan silloinen suhde oli päättymäisillään.

– Se oli haastavaa. Ollaan loukattu muita ihmisiä ympärillä, mutta se oli liian vahvaa, että sille pystyi tekemään mitään, vaikka me yritettiin pysyä erossa, Eva sanoi jaksossa.

Pariskunta kertoi, että rakkauden syttyminen vaikutti heidän kummankin nyrkkeilyyn erityisen positiivisesti. Suhdetilanteensa takia kaksikko kuitenkin yritti pysytellä toisistaan erossa. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään. Lopulta Niklas erosi puolisostaan.

– Niklas erosi melkein heti sen jälkeen, kun tavattiin. Niin iso rakkaustarina kuin meillä olikin, en ole ikinä voinut niin huonosti. Siihen liittyy niin paljon muita ihmisiä, lapset ja niiden elämä. Vanhempana haluaa lapsille vaan parasta… Ne oli erittäin, erittäin vaikeita asioita, Eva kertoi.

Eva ja Niklas menivät naimisiin syyskuussa 2016. Kummallakin on yksi lapsi entisistä liitoistaan.

Lue lisää Evan ja Niklaksen elämästä tästä:

Varattuna rakastuminen voi synnyttää monenlaisia tunteita ja ajatuksia – niin itsessä kuin lähipiirissä. Niklas ja Eva eivät ole ainoita julkisuudesta tuttuja tyyppejä, joiden rakkaus on syttynyt silloin, kun edellinen suhde ei ole vielä tullut päätökseensä. 

Kokosimme tähän juttuun tunnettujen suomalaisen ajatuksia siitä, millaista on rakastua varattuna.

”Joka päivä sanotaan, että ai, näinkin voi olla”

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen, 32, ja muusikko Sami Yaffan, 56, rakkaus ei ole noudattanut tyypillistä kaavaa.

Pari tapasi ensimmäisen kerran 2016 työprojektin tiimoilta. Lyhyeksi kaavailtu tapaaminen venyi yllättäen tunteja kestäneeksi keskusteluksi.

– Jos niin voi sanoa, niin kyllä me rakastuttiin ensimmäisenä iltana, Meeri kertoi aiemmin Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Kun kaksikko kohtasi ensimmäisen kerran, Meeri oli parisuhteessa. Suhde ei kuitenkaan toiminut, joten ihastuminen Samiin vei mennessään. 

– Olin niin oikeassa elämäntilanteessa. Mä olin seurustellut neljä vuotta – olin suhteessa, jossa en tuntenut olevani rakastettu, Meeri kertoi.

Pari muutti yhteen kuukauden tuttavuuden jälkeen antamalla yksinkertaisesti toiselle kotinsa avaimen. Yhdessäolon aikana sekä Meeri että Sami ovat huomanneet, miten hyvä heidän suhteensa on.

– Sen kontrastin näkee tosi selkeesti nyt, kun on näin hyvää – näin onnellista ja tasa-arvosta. Olemme molemmat ihmetelleet, että missä ihmeessä me ollaan eletty. Joka päivä sanotaan, että ai, näinkin voi olla, pari kertoi Maria Veitolalle.

Lue Samin ja Meerin parisuhdehaastattelu tästä:


”Rakastuminen vei jalat alta”

Toimittaja ja juontaja Hanna Sumari kertoi muutama vuosi sitten Me Naisten haastattelussa rakastuneensa puolisoonsa Jariin varsin yllättäen 25 vuotta sitten. Tuolloin hän oli vielä naimisissa ex-puolisonsa kanssa.

– Rakastuminen vei minulta ihan konkreettisesti jalat alta. Ja mikä uskomattominta, hänet näytettiin minulle, ennen kuin olin kiinnittänyt häneen mitään huomiota, Hanna kertoi.

Hannan omien sanojen mukaan rakastuminen Jariin oli ”ihan foliohattutarina”.

– Näin Jarin kasvot näkynä ollessani nelinkontin treenisalin lattialla. Taustalla soi You are simply the best, minä nostin jalkoja vuorotellen ilmaan, ja lattiassa oli Jarin kasvot. Eihän siinä paljon järkeä ole, mutta näin se meni!

Rakastuminen toiseen ihmiseen sai Hannan paniikkiin, mutta sittemmin hän on ymmärtänyt, että Jari on hänen elämänsä rakkaus.

– Tajusin olevani kuolemanrakastunut ja aivan paniikissa, koska minähän olin silloin naimisissa. Puolen vuoden päästä Jari kosi minua, vaikka meillä ei ollut edes suhdetta, sillä olen ihminen, joka ei pysty elämään kaksoiselämää. Ja tässä sitä ollaan.

Hanna ja Jari ovat olleet naimisissa yli 20 vuotta. Heillä on kome aikuista tytärtä.


”Tilanne oli musertava”

Parisuhdebloggaaja ja kirjailija Sami Minkkinen, 42, rakastui toiseen naiseen, kun hänen entinen puolisonsa odotti Samin lasta.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa, Sami kertoi Me Naisille muutama vuosi sitten.

Sami yritti taistella tunteita vastaan hyvän aikaa. Hän yritti myös katkaista välit toiseen naiseen, mutta se ei onnistunut. 

– Päätimme lopettaa yhteydenpidon kokonaan, mutta en pystynyt. Tunne oli niin vahva. Tuntui, että kohtaamisellamme oli syvempi tarkoitus. Sitä oli mahdotonta unohtaa ja ohittaa.

– Lykkäsin erosta puhumista, koska pelkäsin lähipiirini reaktioita ja sitä, miten satuttaisin läheisiäni. Pelkäsin muutosta ja vähän sitäkin, mitä ero tekisi orastavalle kirjoittajanuralleni.

Lopulta Sami sai kerrottua entiselle puolisolleen, että haluaa erota. Heidän yhteinen lapsensa oli tuolloin parin kuukauden ikäinen. Vaikka ero oli vaikea, se oli Samille oikea ratkaisu. Vaikka Sami on eronnut kaksi kertaa, hän uskoo yhä elämänmittaiseen rakkauteen.

– Uskon, että se on helpompaa, kun kaksi toisilleen oikeaa ihmistä kohtaavat. Suhteet voivat myös olla päättymättä eroon, kun siinä olevat ihmiset tuntevat itsensä paremmin.

Sami ja Katri menivät naimisiin vuonna 2018. Sami asuu Tampereella ja Katri Turussa. Heidän uusioperheeseen kuuluu viisi lasta.


”Häpesin ja yritin pysyä kasassa”

Näyttelijä ja ohjaaja Sami Saikkonen, 53, ja näyttelijä Sonja Sorvola, 29, tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2013 Turun kaupunginteatterin rock-musikaali Rocky Horror Show’n lehdistötilaisuudessa. Heillä oli molemmilla rooliasut yllään, ja jokin Sonjassa iski Samiin heti.

– Rakastuin Sonjaan kertalaakista, Sami kertoi Me Naisille vuonna 2016.

– Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun. En yhtään tajunnut, mistä se tuli. Olin aina ajatellut, että rakastuminen ensisilmäyksellä on runoilijoiden höpötystä.

Rakastuminen sotki Samin elämässä kaiken tutun ja turvallisen. Hän oli naimisissa pitkässä liitossaan. Sonja sen sijaan oli vapaa. 

– Häpesin ja yritin pysyä kasassa, Sami kuvaili tuolloisia tunteitaan.

Ennen Sonjan kohtaamista Samin elämässä kaikki ei tuntunut olevan tasapainossa. Hänen uransa tanssijana Kansallisbaletissa oli loppunut, ja hänestä oli alkanut tuntua, että eli enemmän toisten kuin omien toiveiden mukaan, myös parisuhteessa. Lopulta Sami päätti tehdä ratkaisun.

– Elämä on liian hataralla pohjalla, jotta olisi varaa hukata sitä turhaan vitutukseen. Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään. Ajattelin, että en häpeä enää mitään ja että annan Sonjalle ja minulle mahdollisuuden.

– Vieläkin joskus tuntuu, onko tämä edes totta, kun on niin helppo olla.

Lue lisää Samin ja Sonjan rakkaustarinasta tästä:

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Menaiset.fi:ssä tammikuussa 2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla