Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

On nimittäin niin, että vähän ujot ihmiset ovat ystävistä parhaimpia.

Jaska ei ole mikään sädehtivä esiintyjä eikä tiimipäivän sielu. Hän on ennemmin varautunut, hiljainen, tykkää työskennellä itsekseen eikä pidä itsestään meteliä. Siis puhdas introvertti! Tässä ambi- ja ekstroverttien maailmassa, jossa pitäisi osata myydä itseään joka tilanteessa.

Jo jonkin aikaa on kyllä tiedetty, että Jaskan kaltaisilla ihmisillä on paljon annettavaa, se ei vain heti ryöpsähdä silmille. Introvertit ovat usein motivoivia johtajia, jotka antavat alaistensa loistaa. Lisäksi he ovat mahtavia ystäviä. Miksi? Psykologian professori Susan Krauss Whitbourne selittää.

1) He eivät höläyttele salaisuuksiasi. Jo vuonna 1935 psykologit Davis ja Rulon havaitsivat, että sisäänpäin kääntyneet ihmiset ovat yhtä kiinnostuneita sosiaalisesta ympäristöstään kuin ekstrovertitkin – he eivät vain muuta saamaansa tietoa tarinaksi, jonka voivat kertoa muille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2) He ovat kiinnostavia keskustelukumppaneita. Belgialaiset tutkijat Sofie Frederickx ja Joeri Hofmans tekivät viime vuonna opiskelijoille ison kyselyn, jossa  tutkittiin ihmisten keskustelutyyliä, ja kyselyyn osallistuneet arvioitiin myös introverttius-ekstroverttius-asteikolla. Kävi ilmi, että introvertimpaan suuntaan kallella olevat tykkäsivät puhua lähinnä aiheista, joista tiesivät jotain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ekstroverteille tärkeintä oli päästä puhumaan, aiheella ei niin väliä. Siksi introvertit antoivat keskustelijoina fiksumman ja kiinnostavamman vaikutelman – onhan se mukavaa jutella ihmisen kanssa, joka vähän tietää, mistä puhuu.

3) He eivät halua riidellä. Samassa belgitutkimuksessa kävi ilmi, että introvertit eivät mielellään keskustele silloin, kun keskustelun sävy on negatiivinen. Onko se hyvä vai huono piirre? Makuasia, mutta introverttikaverien kanssa tilanne ei ainakaan tulehdu helposti pikkuasioiden vuoksi.

4) He kuulevat, kun puhut. Ihminen, joka ei juoruile, joka puhuu vain silloin kun tuntee puheenaiheen, joka välttää riitelyä – eikö kuulosta tyypiltä, jolle on hyvä uskoutua? Kun tilität murheistasi introvertille, saat luultavasti tilitysrauhan. Ekstrovertin kanssa käy helposti niin, että huomaat viiden minuutin päästä kuuntelevasi hänen murheitaan.

Joten Jaskan ekstrovertit kaverit, nauttikaa Jaskan läheisyydestä ja läsnäolosta. Kysäiskää välillä myös Jaskan asioista – hän saattaisi kertoilla niistä mielellään, mutta ei välttämättä isossa seurueessa eikä kysymättä.

Lue myös:

Ole rohkeasti ujo ja menesty – introverttius ei ole este

Kumppanina introvertti? Käännä luonne-ero voitoksi

Mistä tunnet sä ystävän?

Sisältö jatkuu mainoksen alla