Narsisti haluaa näyttäytyä ulkopuolisille ihmisille ihmisille parhaimmassa mahdollisessa valossa, ja usein kumppani toimittaa narsistille asusteen virkaa. Kuva: Shutterstock
Narsisti haluaa näyttäytyä ulkopuolisille ihmisille ihmisille parhaimmassa mahdollisessa valossa, ja usein kumppani toimittaa narsistille asusteen virkaa. Kuva: Shutterstock

Narsistit osaavat olla äärettömän viehättäviä suhteen alkuvaiheessa, mutta he ovat usein kyvyttömiä ylläpitämään normaalia parisuhdetta pitkäaikaisesti.

Suhteen alussa narsistit valloittavat kumppaniensa sydämet yrittämällä saada hänet tuntemaan itsensä erityiseksi. Kumppania imarteleva käytös on narsistin tapa saada ihmiset ajattelemaan narsistista hyvää. Narsistin toive on lopulta saada kumppani rakastamaan narsistia yhtä paljon, kuin kumppani rakastaa itseään. 

Jos huomaat, että kumppanisi ei enää olekaan läheskään yhtä ihana kuin alkuhuuman aikaan, kannattaa katsoa kumppania objektiivisemmin. 

Psychology Today listasi neljä seikkaa, mitkä paljastavat, että saatat seurustella narsistin kanssa:

1. Onko saamissasi lahjoissa koira haudattuna?

Narsisti asettaa omat tarpeensa sinun tarpeittesi edelle. Hälyytyskellojen pitäisi soida, jos kumppanisi puhuu useammin teistä pariskuntana, kuin sinusta ihmisenä. Narsisti näkee ihmiset objekteina, mikä saa heidän rakastettunsa tuntemaan itsensä usein pikemminkin asusteeksi kuin eläväksi ja hengittäväksi ihmiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narsisti saattaa ostaa rakkautta olemalla antelias.

Narsisti myös saattaa ostaa rakkautta olemalla antelias. Kun seuraavan kerran saat kumppaniltasi lahjan, voit miettiä, antaako hän sinulle lahjan vilpittömästi siksi, että tuntisit olosi hyväksi? 


2. Tunnet syyllisyyttä siitä, että pidät itsestäsi

Useimmat meistä tietävät, miten monella tapaa voisimme kehittää itseämme. Silti hyväksymme, ettemme ole täydellisiä – emmekä edellytä sitä muiltakaan. 

Sen sijaan narsistit yrittävät vakuuttaa, että he tietävät, miten kumppanin pitäisi kehittää itseään. Seuraavan kerran, kun joku muu koittaa vakuuttaa sinulle, että hän tietää paremmin, mikä tekisi sinut onnelliseksi, tai auttaisi tekemään sinusta ”paremman”, pysähdy. Mieti onko ehdotetun elämänmuutoksen tarkoituksena miellyttää partneria vai tukea sinua.

3. Tunnet olosi asusteeksi, et kumppaniksi

Narsisteilla on mielessään usein tarkka kuva siitä, millainen ihanteellinen kumppani on.

Mikäli puolisosi on huolestuneempi siitä, mitä muut ajattelevat teistä kahdesta parina, kuin siitä, kuka olet ihmisenä, saatat olla narsistin kumppani.

Narsistit haluavat näyttäytyä parhaimmassa mahdollisessa valossa, ja kun he "asustavat" elämänsä kumppanilla, he haluavat kumppaninsa heijastavan omaa kuvaansa siitä, mitä täydellisyys heille tarkoittaa. 

Narsisti haluaa sanoa viimeisen sanan, eikä hän myönnä virheitään.

4. Pienet erimielisyydet räjähtävät valtaviksi riidoiksi

Narsistit uskovat tietävänsä, mikä on heille ja heidän parisuhteilleen parasta. Erimielisyydet ja riidat ovat usein toispuoleisia – vaikka partneri yrittäisi saada narsistin näkemään asioita toisesta näkökulmasta, narsisti on usein siihen kykenemätön.

Suhteen alkuvaiheessa narsisti saattaa erimielisyyksiä aiheuttavissa tilanteissa rauhoitella partneria tai käyttää huumoria, mutta se ei kestä kauaa. Narsistille on vaikeaa, jos heidän näkemyksensä kyseenalaistetaan, sillä väärässä oleminen on loukkaa heidän omakuvaansa. Jo pienet erimielisyydet saattavat muodostua nopeasti valtaviksi riidoiksi.

Narsistin kanssa riiteleminen on usein energiantuhlausta, sillä hän näkee usein vain oman näkemyksensä asioista. Hän haluaa sanoa viimeisen sanan, eikä myönnä virheitään, vaikka olisi todistettavasti väärässä. Mikäli et tue narsistin näkemystä, sinulla ei välttämättä ole enää sijaa narsistin elämässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla