Tämä näyttää siltä, että empatiakyvyssä ei ole puutteita. Eläinten tunneälyä ei kuitenkaan ole tutkittu riittävästi. Simpanssien älykkyydestä tiedetään kuitenkin se, että ne pystyvät ilmaisemaan itseään eleillä, äänillä ja ilmeillä sekä manipuloimaan toisiaan. Kuva: Shutterstock
Tämä näyttää siltä, että empatiakyvyssä ei ole puutteita. Eläinten tunneälyä ei kuitenkaan ole tutkittu riittävästi. Simpanssien älykkyydestä tiedetään kuitenkin se, että ne pystyvät ilmaisemaan itseään eleillä, äänillä ja ilmeillä sekä manipuloimaan toisiaan. Kuva: Shutterstock

Jollet tunnista – näitä piirteitä voi onneksi jokainen kehittää itsessään.

Se auttaa kestämään paineita, toimimaan erilaisten ihmisten kanssa ja pärjäämään kaikin tavoin elämässä. Tunneälystä on tutkitusti paljon hyötyä, vaikka sen mittaaminen onkin paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi älykkyysosamäärän. 

Tunneälystä puhutaan usein luontaisena ominaisuutena, mutta psykologian tohtori Daniel Coleman uskoo, että ihan jokainen voi kehittää tunneälyään. Hän on kirjoittanut siitä menestyskirjassaan Tunneäly työelämässä (Working with Emotional Intelligence).

Huffington Post -lehti kertoo ominaisuuksista, jotka yhdistävät tunneälykkäitä ihmisiä. Katso, sopivatko piirteet sinuun! Ainakin voit kehittyä niissä.

1. Myönteisyys

Tunneälykäs ihminen näkee kaiken pahan ja ongelmien keskellä aina myös paljon hyvää. Käytännössä hän siis keskittyy enemmän hyvään kuin huonoon. Tämä ei tarkoita ongelmien kieltämistä tai välinpitämättömyyttä. Tunneälykäs vain ymmärtää sen, ettei kannata tuhlata kaikkea energiaansa asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Enemmän saa aikaan, jos keskittyy asioihin, joille todella voi tehdä jotain.

Valitatko sinä liikaa? Se on usein opittu tapa reagoida, joka jää helposti päälle. Onneksi siitä voi oppia eroon. Lue täältä, miten.

2. Tunteiden tunnistaminen

Yhden tutkimuksen mukaan vain 36 prosenttia tutkimukseen osallistuneista osasi määrittää tunteensa täsmällisesti. Tunneälykkään ihmisen onni on, että hän osaa. Jos tunneälykkäältä ihmiseltä kysyy, mikä häntä vaivaa, hän luultavasti osaa kertoa, onko ärtynyt, vihainen, ahdistunut tai pettynyt sen sijaan, että sanoisi epämääräisesti, että tuntuu paskalta.

Jos ei tunnista esimerkiksi vihan tunnetta, sille ei myöskään voi tehdä mitään. Ongelma pitää ensin tiedostaa, ennen kuin sille voi tehdä jotain.

Lue täältä, miten vihaa voi oppia ilmaisemaan rakentavasti

3. Jämäkkyys

Tiedätkö sen tyypin, joka pysyy rauhallisena mutta jämäkkänä, kun kaikki muut joko sekoavat tai vetäytyvät? Tunneälykäs ihminen pystyy ristiriitatilanteissa säilyttämään niin ystävällisyyden, empaattisuuden, mutta samalla myös puolustamaan itseään tai muita. Hän pystyy samalla olemaan jämäkkä, eikä ota muiden tunnereaktioita omaksi taakakseen. Kuulostaako melkein yli-ihmiseltä? Ei tunneälykäs sitä missään nimessä ole. Sitä paitsi jokainen voi harjoitella riitatilanteita. Kolme yksinkertaista asiaa voivat auttaa ainakin niitä, joilla kiehuu helposti yli.

1. Pysähdy. Vastusta halua reagoida välittömästi esimerkiksi huutamalla tai esittämällä jokin passiivis-aggressiivinen kommentti.

2. Vedä syvään henkeä.

3. Jos mahdollista, käy kävelyllä.

4. Kiinnostus muita ihmisiä kohtaan

Tunneälykkyys ei katso sitä, onko ihminen ulospäinsuuntautunut vai sisäänpäinkääntynyt. Mutta yksi asia yhdistää tunneälykäitä: he ovat aina kiinnistuneita muista ihmisistä ja siitä, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Tämä ei tarkoita laskelmoitua kiinnostuksen osoittamista, vaan sitä, että ihan oikeasti kiinnostaa. Tällä taas on todettu olevan suora yhteys empatiakykyyn.

Lue myös: Kun opettelet nämä asiat, ne maksavat itseään takaisin koko loppuelämäsi

5. Anteeksianto ja rajojen vetäminen

Tunneälykäs pystyy antamaan anteeksi, mutta vedättää häntä ei kannata. Tunneälykäs on nimittäin riittävän viisas suojellaakseen itseään ja ymmärtää, että vedättäjät vievät energiaa ja aiheuttavat stressiä. Siksi tunneälykäs ymmärtää vetää rajat, eikä suostu hyväksikäyttäjien pompoteltavaksi.

Lue myös: Narsisti työkaverina? Toimi näin

6. Ilo

Kun tuntee itsensä ja tietää, mistä tykkää, on helppo nauttia elämästä – ja myös pienistä asioista. Siksi tunneälykäs yrittää löytää hauskuuden ja ilon lähes kaikesta. Hän osaa kääntää puuduttavan työtehtävän hauskaksi leikiksi. Hän osaa myös ottaa etäisyyttä työhön ja pitää rentouttavia taukoja keskellä työpäivän, vaikka olisi kuinka kiire. Kukaan ei voi myöskään pilata tunneälykkään iloa – hän pitää vertailua ylipäätään turhana.

7. Paksunahkaisuus

Kun on hyvä itsetunto, muut eivät sitä helposti horjuta. Tunneälykäs kestää myös muiden vitsailun ja osaa itsekin nauraa itselleen. Hän osaa antaa mokat anteeksi, koska tietää, että kukaan ei todellakaan ole täydellinen.

8. Itsemyötätunto ja ratkaisukeskeisyys

En pysty. En osaa. En kykene. En viitsi edes yrittää. Nämä eivät kuulu tunneälykkään sanavarastoon. Se ei tarkoita, etteikö tunneälykäs olisi joskus epävarma. Mutta jos latistavat ajatukset ovat valtaamassa hänen mielensä, hän ei jää niiden vangiksi. Sen sijaan hän tunnistaa ne, kirjoittaa vaikka ylös ja miettii ratkaisua.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”