Kohta 11: Muistakaa yhteiset telmimishetket paratiisisaarella! Kuva: Shutterstock
Kohta 11: Muistakaa yhteiset telmimishetket paratiisisaarella! Kuva: Shutterstock

Kymmenen kohdan listasta on kätevä tarkistaa, miten menee!

Jos jonkun titteli on ”matchmaker, dating expert and relationship advisor”, olisi kiva tietää, miten henkilöllä itsellään menee rakkauselämässä. No, Carly Spindel -nimiseltä alan ekspertiltä on kuitenkin ilmestynyt lista siitä, miten onnelliset parit hoitavat parisuhdettaan.

Tästä vain tsekkaamaan, ja jos saat kaikki kymmenen kohtaa ruksattua, voit nyökytellä tyytyväisenä, onnitella itseäsi, halata siippaasi, napsauttaa hänestä sitten taas virrat pois ja panna komeroon odottamaan seuraavaa käyttötilannetta. Koska ei kai tällainen nyt minkään oikean ihmissuhteen kanssa onnistu, vai onnistuisiko sittenkin?

1. Menette nukkumaan yhtä aikaa

Siis ihan niin kuin alkuaikoina. Yhteisellä nukkumaanmenoajalla ja halihetkellä pidetään yllä parisuhdetta.

2. Teillä on yhteisiä intressejä

On tärkeää nauttia yhteisestä ajasta. Yhteinen lempitelkkarisarja ei ole välttämättömyys, mutta jokin yhteinen juttu on. Yhteinen ruuanlaittoharrastus, yhteinen lauantailenkkeily, yhteinen kunnianhimo koiran temppukouluttamisessa. Jokin sellainen.

3. Koskettelette toisianne

Kädestä kiinni tai vähän selän paijausta! Sellainen auttaa muistuttamaan alitajuntaa siitä, että tässä on parisuhde käynnissä.

4. Ette nalkuta toisillenne

Niin, onnelliset pariskunnat kiinnittävät huomiota toistensa positiivisiin puoliin. Jos on kritisoitavaa, siitä keskustellaan oikeasti eikä vinoilla, nalkuteta tai huomautella ohimennen. Tässä kohdassa on kätevää, jos parisuhteen toinen osapuoli on söpö eläin, muuten toteutus vaikeutuu.

5. Pussailette ja ilmaisette rakkauttanne

Kunnon suudelma töihin lähtiessä ja töistä palatessa on fiksu parisuhdetapa. Aamu alkaa silloin hyvissä merkeissä, vapaa-aika samoin. Saa myös sanoa, että rakastaa.

6. Säilytätte suhteessanne romantiikkaa

Arkistuuhan se kuherrusvaiheen jälkeen, se on selvä. Mutta suhteen kannalta olisi hyvä nähdä vähän vaivaa, jotta arjen väliin tulisi romanttisia ja eroottisia yllätyshetkiä.

7. Käytte yhdessä ulkona

Treffi-ilta tarvitaan aina silloin tällöin. Hoitakaa homma niin, että suunnittelette vuorotellen, mitä teette ja järjestätte toiselle illan kulun yllätyksenä. Se pitää kipinää kivasti elossa.

8. Tykkäätte viettää aikaa yhdessä

Tiedät, että toinen kuuntelee juttujasi mielellään, kuuntelet itsekin häntä mielelläsi. Teistä on kiva jutella keskenänne. Huonona päivänä oloa auttaa jo se, että näkee toisen.

9. Rikotte rutiineja

Rutinoituminen on parisuhteissa paha juttu, mutta eikö sitä ole aika vaikea välttää? Sehän on vähän kuin käsikirjoitettu yksiavioisuuden ideaan. Carly Spindel neuvoo kuitenkin syleilemään spontaaniutta ja arvostamaan toisen yllätyselkeitä.

10. Panette kännykkänne pois

Toiseen pitää näet joskus keskittyä kunnolla, ilman että samalla tsättää jonkun paremman kaverin kanssa.

Lue myös:

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Onko kumppanisi se oikea? 11 tosirakkauden tunnusmerkkiä

Aviopari ei ole harrastanut seksiä yli seitsemään vuoteen: ”Emme voisi olla onnellisempia”

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.