Kun Excel-taulukko on ystävä, se voi vaikka auttaa parisuhteen kestoriidanaiheiden ratkomisessa.

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, millä tolalla parisuhteesi prosessit ovat? Ovatko ne optimoituja vai tehottomia? Oletko ylipäänsä miettinyt parisuhdettasi prosessien kannalta?

Tommi Pajala ja Sonja Rajala ovat. Helsinkiläispariskunta pitää blogia Lean life, jossa on siirretty tuotantotaloudesta tuttu lean-ajattelu arkeen. Alun perin Toyotan tehtaalta peräisin olevan johtamisfilosofian idea on järjestää tuotanto niin, että tehdään mahdollisimman vähän turhaa työtä ja vältetään hävikkiä.

Parisuhde ei ole tehdas, mutta kun siinä elää kaksi insinöörishenkistä ihmistä, siinäkin luodaan toimivia prosesseja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Systeemiajattelu ja optimointi ovat olleet meille luonteva osa elämää koko parisuhteen ajan. Parisuhteessa lean-filosofian idana on hoitaa arkiset prosessit niin sujuviksi, että aikaa jää kivoihin asioihin. Lean tarkoittaa myös konkreettisesti sitä, että luovutaan turhasta sälästä ja tavarasta, Tommi selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogin kirjoittamisen pariskunta aloitti vuonna 2015. Sen arkistosta löytyy esimerkiksi postauksia ruokahuollon optimoinnista, excel-taulukko kotitöiden jaosta, nelikenttämalli siisteysstandardeista ja laskuri vanhempainvapaan vaikutuksista perheen nettotuloihin.

– Aluksi esiteltiin paljon teknologiaa parisuhteen arjen avuksi: kalenterien synkronointia, todo-listasovelluksia ja sen tyyppistä. Nyt lapsen myötä teknologiapuoli on jäänyt vähemmälle ja tilalle on tullut enemmän parisuhdetason lean-ajattelua.

Optimointia ja tehostamista tarvitaan edelleen, koska lapsiperheessä on koko ajan ongelmana aikapula. Kun tylsissä arkiaskareissa on prosessit kunnossa, jää enemmän aikaa lapsen kanssa leikkimiselle, omille harrastuksille ja parisuhteelle.

– Ajattelemme myös niin, että kun arjessa ei tarvitse säätää koko ajan, jää henkistä kapasiteettia käsitellä isompia asioita ja oikeita ongelmia.

Sitten vain aloittamaan

Tommi toteaa, että sekä lean-ajattelu että siitä bloggaaminen ovat tehneet parisuhteelle hyvää.

– Kun kirjoittaa, joutuu miettimään. Joskus huomaa toisen kirjoituksia lukiessaan, että olemme ajatelleet asioista aivan eri tavalla. 

Omasta parisuhteesta kirjoittaminen ei varmasti ole kaikkien juttu, mutta lean-ajattelun soveltamista Tommi kannustaa kokeilemaan. 

– Suosittelen ehdottomasti! Yksi asia kerrallaan, ja jos se toimii, voi laajentaa seuraavaan. Sellaiseen elämänmuutokseen en oikein usko, että laittaa kerralla koko elämän excel-taulukot kuntoon ja muuttaa kaiken.

Seuraavista asioista kannattaa Tommin mukaan aloittaa oma lean-henkinen parisuhdepolku.

1. Yhteinen tili ja automaattiset tilisiirrot

”Raha-asiat saa kukin järjestää niin kuin haluaa, mutta en tajua, miksi joku haluaisi käpistellä kuitteja joka kuukausi tai neuvotella jatkuvasti maksuvuoroista. Kun kuulen kassajonossa ’mä maksoin viimeksi’ -kiistoja, tekee mieli hypätä väliin ja alkaa neuvoa. Helppo ratkaisu on yhteinen taloustili, jonne automaattisella tilisiirrolla menee kummankin tililtä sovittu rahasumma. Meillä se summa on elänyt elämäntilanteiden mukaan – kun toinen on opiskellut, hän on silloin maksanut vähemmän yhteiselle tilille. Kukin tietysti miettii itse, sopiiko omassa parisuhteessa tiukka 50/50  -jako vai tulojen mukainen.”

2. Kaupan ruokakassipalvelu

”Palvelu, jota yllättävän harva käyttää, vaikka se helpottaa arkea tosi paljon. Minusta 8 euroa ei ole paha hinta siitä, että ei tarvitse viettää viikossa paria tuntia ruokakaupassa – varsinkaan elämäntilanteessa, jossa aikaa on kroonisesti liian vähän. Ruuan verkkokauppa toimii nykyään hyvin. En valitsisi vihanneksia omin käsin yhtään paremmin, ja parasta ennen -päivämäärät ovat olleet ok.

Perhe-elämässä rajalliset resurssit ovat tyypillisesti aika ja raha. Jos rahaa on todella paljon, sillä voi ostaa lisää aikaa palkkaamalla vaikka kodinhoitajan. Meillä ei ole, joten täytyy tyytyä ruokakassipalveluun.”

En tajua, miksi joku haluaisi käpistellä kuitteja joka kuukausi.

3. Yhteiselämän pelisäännöt

”Sellaista teknologiaa ei valitettavasti ole, jolla esimerkiksi kotitöiden jaon saisi sovittua automaattisesti reiluksi. On vain keskusteltava. Meillä on ollut varsinkin aikaisemmin vähän sellainen tilanne, että Sonjan siisteysstandardit ovat selvästi korkeammalla kuin omani. Työnjaolla ja Excelin avulla tämä on saatu sujumaan. Myös introvertin ja ekstrovertin luonteiden sovitteluun on luotu säännöt. Minä olen introvertti, jonka akku tyhjenee tosi nopeasti sosiaalisissa tilanteissa. Sonja taas saa ihmisten kanssa olemisesta energiaa. Niinpä olemme sopineet, että minä voin halutessani lähteä bileistä suosiolla aikaisemmin pois.”

4. Automaattinen säästäminen

”Tunnen ihmisiä, jotka eivät hyvistä tuloista huolimatta saa rahaa säästöön. Mutta tosiasiassa säästäminen on superhelppoa ja senkin voi automatisoida. Voit ohjata tililtäsi menemään kuukausittaisen säästösumman, ja voit myös valita sijoitusinstrumentin, joka puolestaan hajauttaa säästösi automaattisesti. Itse ei tarvitse tehdä mitään.”

Lue Lisää Tommin ja Sonjan elämästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla