Tämän ikäisillä on varaa maksaa vaikka treffailusta, Tinderillä varmaankin ajatellaan. Kuva: Shutterstock
Tämän ikäisillä on varaa maksaa vaikka treffailusta, Tinderillä varmaankin ajatellaan. Kuva: Shutterstock

Deittisovelluksesta saa nyt maksaa, jos haluaa.

Supersuosittu deittailusovellus täytti kaksi vuotta. Onneksi olkoon! Käyttäjille ei kuitenkaan ole luvassa kakkua ja ihania ilmaislahjoja, vaan eilen julkaistu päivitetty versio 4.3. Se sisältää muun muassa mahdollisuuden maksullisen Tinder Plussan käyttöön.

Tinderistä ei siis tulevaisuudessakaan ole pakko maksaa, mutta saa, jos haluaa. Maksu on kuukausittainen ja vaihtelee iän mukaan! Käytännössä se menee näin: mitä nuorempi olet, sitä halvempi tai ilmainen palvelu on. Mitä vanhempi olet, sitä enemmän pulitat! Tinder Plussaa on ehditty haukkua ikärasismista, mitä se ei yrityksen edustajien mukaan ole.

”Ei ole”, Tinderin yksi perustajista kertoi yksiselitteisesti Refinery29-lehdelle.

Yrityksen mukaan vaihtelevat kustannukset ovat ihan ok, koska niitä käyttävät muutkin palvelut, kuten Spotify, jossa opiskelijat voivat saada alea joissain maissa. Tinderissä kustannuksia on mietitty iän lisäksi muun hintatason ja esimerkiksi käyttäjän asuinkaupungin kulujen mukaan.

Suomessa helsinkiläinen 30-vuotias, eli jutun kirjoittaja, saa pulittaa palvelusta halutessaan 10 euroa kuussa. Refineryn mukaan New Yorkissa asuva 30-vuotias tindaaja saa maksaa palvelusta jo melkein 18 euroa kuussa, kun taas 27-vuotias saman kaupungin asukas 4,50.Tällaisen ilmoituksen Tinder-käyttäjä saa maksullisesta Tinder Plussasta.

Maksava asiakas saa muun muassa peruttua viimeisimmän pyyhkäisynsä, muutettua sijaintiaan ja piilotettua mainokset. Mainoksia tullaan näkemään sovelluksessa tulevaisuudessa huomattavasti enemmän.

Jos palvelusta ei halua maksaa, toimii se jotakuinkin niin kuin ennenkin. Paitsi että tykkäysten määrää on rajoitettu. Maksutonta versiota käyttävät saavat tykätä vain tietystä määrästä toisia käyttäjiä, plussakäyttäjillä määrä on rajaton, IS kertoo.

Tinder iTunesissa.

Lue myös:

Tinder mullisti deittailukulttuurin – toisen tunteiden huomioimiselle ei ole enää aikaa

Tutkittu juttu: näin löydät rakkauden netistä

It-guru Hesarissa: Aikuiset pois Tinderistä!

Kolmella kuvalla natsaa, älä siteeraa Marilynia – nämä ovat tosielämän Tinder-säännöt

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.