Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock
Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock

Onko deittisovellus Tinder kuin valomerkin jälkeinen yökerhon lihatiski vai sittenkin sinkun onnela? Käyttäjät kertovat, miten Tinder toimii.

Tinder on kätevä vekotin, kun haluaa löytää pikaseuraa ravintolaillan jälkeen tai vaikka festariromanssin saman keikkalavan ääreltä. Mutta onnekkaat saattavat löytää myös ihan oikean parisuhteen vain hipaisemalla pari kertaa älypuhelimen näyttöä.

Onko deittailukulttuurin mullistanut Tinder siis oikeasti sinkun paras ystävä, Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen?

– Tinder on karistanut nettideittailun leiman. Sinne liitytään, koska ”kaikki sinkut ovat siellä”. Tinderiin kuulumaton saattaa jopa kokea ulkopuolisuutta.  Kaipuuta toisen ihmisen läheisyyteen ei tarvitse hävetä, koska se on luonnollinen tarve. Tinder on tuonut toivoa: sinkku näkee, kuinka paljon potentiaalisiaehdokkaita on. Lisäksi keskustelun aloittaminen ja tutustuminen on sovelluksen myötä helpottunut.

Monien mielestä Tinder on kuitenkin myös pinnallistanut deittikulttuuria. Sehän on vähän kuin shoppailisi nettikaupassa: Kivannäköiset ehdokkaat klikataan jatkoon ja muu tarjonta sivutetaan nopeasti. Onko Tinder siis pohjimmiltaan ulkonäkökeskeinen lihatiski, joka vaatii kovaa itsetuntoa?

– Nettideittailussa ylitulkitaan toisen sanomisia ja rakennetaan omiin haaveisiin sopiva mieli­kuva toisesta. Tutkimuksissa on havaittu, että fyysisesti viehättävien ihmisten oletetaan olevan mielenkiintoisia, sosiaalisia ja elämässään menestyneitä. Tinder voi lisätä välinpitämätöntä käytöstä deittimarkkinoilla: käyttäjä hylkää, torjuu, jättää vastaamatta, siirtyy seuraavaan. Deittailukulttuuri on muuttunut niin nopeaksi, että toisen tunteiden huomioimiselle ei enää ole aikaa.

"Olen löytänyt vakipanoja"

Pekka, 29, sinkku, Helsinki

”En hae tinderistä pelkästään seksiseuraa, mutta tykkään deittailla naisia rennoin mielin. Joskus juttu etenee seksiin, joskus ei. Vaimoa en missään nimessä ole hakemassa tällä hetkellä. Tinder on hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka ei jaksa käydä baareissa.

Onhan Tinderin käyttö todella pinnallista, mutta ulkonäöstähän ensivaikutelma aina syntyy. Omat seuralaiseni miellyttävät luonnollisesti aina silmääni.

Ohitan Tinderissä epämiellyttävän näköiset naiset. Minua kiinnostavat tummat, kauniit naiset. Olen huomannut, että Tinderissä naiset jakaantuvat kahteen leiriin: on niitä, jotka haluavat vain viikonloppuseuraa, ja niitä, jotka etsivät vakavampaa juttua.

Neljä naista on ehdottanut minulle suoraan seksiä, ja sitä he ovat saaneet. En ole varsinaisesti etsinyt vakipanoja, mutta muutaman sellaisen olen Tinderistä löytänyt.

Minulla on tällä hetkellä 374 matchia, joista olen jutellut noin 70 naisen kanssa. Olen itse melkein aina se, joka avaa keskustelun. Joskus kysyn, mitä kuuluu tai heitän jotain flirttailevaa. Välillä menen sekaisin keskusteluista, ja toisinaan motivaatio kirjoittamiseen loppuu. Se ei kuitenkaan haittaa, koska Tinderissä on niin paljon ihmisiä.

Olen ollut Tinderissä kolme kuukautta ja tavannut noin 20 naista kasvotusten. Parista jutusta on kehkeytynyt pidempi, muutaman viikon mittainen deitti. Ne ovat päättyneet siihen, että katkaisen välit. Muutaman kanssa olen yhä kahvittelukaveri ja ehkä vähän enemmänkin.

Ihastun helposti, mutta kiinnostukseni myös loppuu aika nopeasti. Minulle Tinder on helppo väylä deittailla. Välillä tosin tympii käydä kahvilla ja kertoa aina uudestaan, kuka olen ja mitä teen. Jotkut pelaavat kännykkäpelejä, minä pelaan Tinderillä.”

"Kyllästyin pinnallisuuteen"

Minttu, 27, sinkku, Helsinki

”Liityin Tinderiin kavereideni suosituksesta. Sovellusta oli kuulemma helppo käyttää, ja siellä saattoi törmätä myös niin sanottuihin normaaleihin miehiin.

Muutama kaverimies varoitteli, että Tinderissä on paljon miehiä, jotka etsivät pelkästään yhden illan juttuja. Itse en etsinyt seksiseuraa, vaan halusin tutustua uusiin ihmisiin. Heti, kun liityin sovellukseen, sain monta kivalta vaikuttavaa matchia, jotka eivät kuitenkaan alkaneet keskustella kanssani.

Mielestäni on kivaa, jos mies uskaltaa heti ehdottaa tapaamista. En halua muodostaa kuvaa miehestä pelkän nettikeskustelun varassa. En myöskään halua kertoa itsestäni kovin paljon Tinderissä, koska kaikki keskustelut jäävät sinne.

Tinderin ulkonäkökeskeisyys ei tunnu hyvältä. Itsekin huomaan, että valitsen aina ulkoisesti miellyttäviä ja urheilullisia miehiä. Ohitan yleensä tapaukset, jotka esiintyvät kuvissaan ilman paitaa. En myöskään kiinnostu, jos profiilikuvissa kännätään tai tupakoidaan.

En ole tavannut Tinderin kautta ketään kasvotusten. Yksi tyyppi ehdotti tapaamista pariinkin otteeseen, mutta ei yhtäkkiä vastannutkaan enää viesteihini. Olenkin kyllästynyt sovellukseen ja sen pinnallisuuteen. Tuli sellainen olo, että ihmiset ovat siellä vain testatakseen markkina-arvoaan.”

Lue myös:

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Nämä ovat tosielämän Tider-säännöt

Deittipalvelu Tinder koukuttaa jo varattujakin

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.