Me Naiset
|
Linnea Lassila
Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock
Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock

Onko deittisovellus Tinder kuin valomerkin jälkeinen yökerhon lihatiski vai sittenkin sinkun onnela? Käyttäjät kertovat, miten Tinder toimii.

Tinder on kätevä vekotin, kun haluaa löytää pikaseuraa ravintolaillan jälkeen tai vaikka festariromanssin saman keikkalavan ääreltä. Mutta onnekkaat saattavat löytää myös ihan oikean parisuhteen vain hipaisemalla pari kertaa älypuhelimen näyttöä.

Onko deittailukulttuurin mullistanut Tinder siis oikeasti sinkun paras ystävä, Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen?

– Tinder on karistanut nettideittailun leiman. Sinne liitytään, koska ”kaikki sinkut ovat siellä”. Tinderiin kuulumaton saattaa jopa kokea ulkopuolisuutta.  Kaipuuta toisen ihmisen läheisyyteen ei tarvitse hävetä, koska se on luonnollinen tarve. Tinder on tuonut toivoa: sinkku näkee, kuinka paljon potentiaalisiaehdokkaita on. Lisäksi keskustelun aloittaminen ja tutustuminen on sovelluksen myötä helpottunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien mielestä Tinder on kuitenkin myös pinnallistanut deittikulttuuria. Sehän on vähän kuin shoppailisi nettikaupassa: Kivannäköiset ehdokkaat klikataan jatkoon ja muu tarjonta sivutetaan nopeasti. Onko Tinder siis pohjimmiltaan ulkonäkökeskeinen lihatiski, joka vaatii kovaa itsetuntoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nettideittailussa ylitulkitaan toisen sanomisia ja rakennetaan omiin haaveisiin sopiva mieli­kuva toisesta. Tutkimuksissa on havaittu, että fyysisesti viehättävien ihmisten oletetaan olevan mielenkiintoisia, sosiaalisia ja elämässään menestyneitä. Tinder voi lisätä välinpitämätöntä käytöstä deittimarkkinoilla: käyttäjä hylkää, torjuu, jättää vastaamatta, siirtyy seuraavaan. Deittailukulttuuri on muuttunut niin nopeaksi, että toisen tunteiden huomioimiselle ei enää ole aikaa.

"Olen löytänyt vakipanoja"

Pekka, 29, sinkku, Helsinki

”En hae tinderistä pelkästään seksiseuraa, mutta tykkään deittailla naisia rennoin mielin. Joskus juttu etenee seksiin, joskus ei. Vaimoa en missään nimessä ole hakemassa tällä hetkellä. Tinder on hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka ei jaksa käydä baareissa.

Onhan Tinderin käyttö todella pinnallista, mutta ulkonäöstähän ensivaikutelma aina syntyy. Omat seuralaiseni miellyttävät luonnollisesti aina silmääni.

Ohitan Tinderissä epämiellyttävän näköiset naiset. Minua kiinnostavat tummat, kauniit naiset. Olen huomannut, että Tinderissä naiset jakaantuvat kahteen leiriin: on niitä, jotka haluavat vain viikonloppuseuraa, ja niitä, jotka etsivät vakavampaa juttua.

Neljä naista on ehdottanut minulle suoraan seksiä, ja sitä he ovat saaneet. En ole varsinaisesti etsinyt vakipanoja, mutta muutaman sellaisen olen Tinderistä löytänyt.

Minulla on tällä hetkellä 374 matchia, joista olen jutellut noin 70 naisen kanssa. Olen itse melkein aina se, joka avaa keskustelun. Joskus kysyn, mitä kuuluu tai heitän jotain flirttailevaa. Välillä menen sekaisin keskusteluista, ja toisinaan motivaatio kirjoittamiseen loppuu. Se ei kuitenkaan haittaa, koska Tinderissä on niin paljon ihmisiä.

Olen ollut Tinderissä kolme kuukautta ja tavannut noin 20 naista kasvotusten. Parista jutusta on kehkeytynyt pidempi, muutaman viikon mittainen deitti. Ne ovat päättyneet siihen, että katkaisen välit. Muutaman kanssa olen yhä kahvittelukaveri ja ehkä vähän enemmänkin.

Ihastun helposti, mutta kiinnostukseni myös loppuu aika nopeasti. Minulle Tinder on helppo väylä deittailla. Välillä tosin tympii käydä kahvilla ja kertoa aina uudestaan, kuka olen ja mitä teen. Jotkut pelaavat kännykkäpelejä, minä pelaan Tinderillä.”

"Kyllästyin pinnallisuuteen"

Minttu, 27, sinkku, Helsinki

”Liityin Tinderiin kavereideni suosituksesta. Sovellusta oli kuulemma helppo käyttää, ja siellä saattoi törmätä myös niin sanottuihin normaaleihin miehiin.

Muutama kaverimies varoitteli, että Tinderissä on paljon miehiä, jotka etsivät pelkästään yhden illan juttuja. Itse en etsinyt seksiseuraa, vaan halusin tutustua uusiin ihmisiin. Heti, kun liityin sovellukseen, sain monta kivalta vaikuttavaa matchia, jotka eivät kuitenkaan alkaneet keskustella kanssani.

Mielestäni on kivaa, jos mies uskaltaa heti ehdottaa tapaamista. En halua muodostaa kuvaa miehestä pelkän nettikeskustelun varassa. En myöskään halua kertoa itsestäni kovin paljon Tinderissä, koska kaikki keskustelut jäävät sinne.

Tinderin ulkonäkökeskeisyys ei tunnu hyvältä. Itsekin huomaan, että valitsen aina ulkoisesti miellyttäviä ja urheilullisia miehiä. Ohitan yleensä tapaukset, jotka esiintyvät kuvissaan ilman paitaa. En myöskään kiinnostu, jos profiilikuvissa kännätään tai tupakoidaan.

En ole tavannut Tinderin kautta ketään kasvotusten. Yksi tyyppi ehdotti tapaamista pariinkin otteeseen, mutta ei yhtäkkiä vastannutkaan enää viesteihini. Olenkin kyllästynyt sovellukseen ja sen pinnallisuuteen. Tuli sellainen olo, että ihmiset ovat siellä vain testatakseen markkina-arvoaan.”

Lue myös:

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Nämä ovat tosielämän Tider-säännöt

Deittipalvelu Tinder koukuttaa jo varattujakin

Sisältö jatkuu mainoksen alla