Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock
Löytyisiköhän täältä sittenkin joku vielä vähän paremman näköinen? Kuva: Shutterstock

Onko deittisovellus Tinder kuin valomerkin jälkeinen yökerhon lihatiski vai sittenkin sinkun onnela? Käyttäjät kertovat, miten Tinder toimii.

Tinder on kätevä vekotin, kun haluaa löytää pikaseuraa ravintolaillan jälkeen tai vaikka festariromanssin saman keikkalavan ääreltä. Mutta onnekkaat saattavat löytää myös ihan oikean parisuhteen vain hipaisemalla pari kertaa älypuhelimen näyttöä.

Onko deittailukulttuurin mullistanut Tinder siis oikeasti sinkun paras ystävä, Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen?

– Tinder on karistanut nettideittailun leiman. Sinne liitytään, koska ”kaikki sinkut ovat siellä”. Tinderiin kuulumaton saattaa jopa kokea ulkopuolisuutta.  Kaipuuta toisen ihmisen läheisyyteen ei tarvitse hävetä, koska se on luonnollinen tarve. Tinder on tuonut toivoa: sinkku näkee, kuinka paljon potentiaalisiaehdokkaita on. Lisäksi keskustelun aloittaminen ja tutustuminen on sovelluksen myötä helpottunut.

Monien mielestä Tinder on kuitenkin myös pinnallistanut deittikulttuuria. Sehän on vähän kuin shoppailisi nettikaupassa: Kivannäköiset ehdokkaat klikataan jatkoon ja muu tarjonta sivutetaan nopeasti. Onko Tinder siis pohjimmiltaan ulkonäkökeskeinen lihatiski, joka vaatii kovaa itsetuntoa?

– Nettideittailussa ylitulkitaan toisen sanomisia ja rakennetaan omiin haaveisiin sopiva mieli­kuva toisesta. Tutkimuksissa on havaittu, että fyysisesti viehättävien ihmisten oletetaan olevan mielenkiintoisia, sosiaalisia ja elämässään menestyneitä. Tinder voi lisätä välinpitämätöntä käytöstä deittimarkkinoilla: käyttäjä hylkää, torjuu, jättää vastaamatta, siirtyy seuraavaan. Deittailukulttuuri on muuttunut niin nopeaksi, että toisen tunteiden huomioimiselle ei enää ole aikaa.

"Olen löytänyt vakipanoja"

Pekka, 29, sinkku, Helsinki

”En hae tinderistä pelkästään seksiseuraa, mutta tykkään deittailla naisia rennoin mielin. Joskus juttu etenee seksiin, joskus ei. Vaimoa en missään nimessä ole hakemassa tällä hetkellä. Tinder on hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka ei jaksa käydä baareissa.

Onhan Tinderin käyttö todella pinnallista, mutta ulkonäöstähän ensivaikutelma aina syntyy. Omat seuralaiseni miellyttävät luonnollisesti aina silmääni.

Ohitan Tinderissä epämiellyttävän näköiset naiset. Minua kiinnostavat tummat, kauniit naiset. Olen huomannut, että Tinderissä naiset jakaantuvat kahteen leiriin: on niitä, jotka haluavat vain viikonloppuseuraa, ja niitä, jotka etsivät vakavampaa juttua.

Neljä naista on ehdottanut minulle suoraan seksiä, ja sitä he ovat saaneet. En ole varsinaisesti etsinyt vakipanoja, mutta muutaman sellaisen olen Tinderistä löytänyt.

Minulla on tällä hetkellä 374 matchia, joista olen jutellut noin 70 naisen kanssa. Olen itse melkein aina se, joka avaa keskustelun. Joskus kysyn, mitä kuuluu tai heitän jotain flirttailevaa. Välillä menen sekaisin keskusteluista, ja toisinaan motivaatio kirjoittamiseen loppuu. Se ei kuitenkaan haittaa, koska Tinderissä on niin paljon ihmisiä.

Olen ollut Tinderissä kolme kuukautta ja tavannut noin 20 naista kasvotusten. Parista jutusta on kehkeytynyt pidempi, muutaman viikon mittainen deitti. Ne ovat päättyneet siihen, että katkaisen välit. Muutaman kanssa olen yhä kahvittelukaveri ja ehkä vähän enemmänkin.

Ihastun helposti, mutta kiinnostukseni myös loppuu aika nopeasti. Minulle Tinder on helppo väylä deittailla. Välillä tosin tympii käydä kahvilla ja kertoa aina uudestaan, kuka olen ja mitä teen. Jotkut pelaavat kännykkäpelejä, minä pelaan Tinderillä.”

"Kyllästyin pinnallisuuteen"

Minttu, 27, sinkku, Helsinki

”Liityin Tinderiin kavereideni suosituksesta. Sovellusta oli kuulemma helppo käyttää, ja siellä saattoi törmätä myös niin sanottuihin normaaleihin miehiin.

Muutama kaverimies varoitteli, että Tinderissä on paljon miehiä, jotka etsivät pelkästään yhden illan juttuja. Itse en etsinyt seksiseuraa, vaan halusin tutustua uusiin ihmisiin. Heti, kun liityin sovellukseen, sain monta kivalta vaikuttavaa matchia, jotka eivät kuitenkaan alkaneet keskustella kanssani.

Mielestäni on kivaa, jos mies uskaltaa heti ehdottaa tapaamista. En halua muodostaa kuvaa miehestä pelkän nettikeskustelun varassa. En myöskään halua kertoa itsestäni kovin paljon Tinderissä, koska kaikki keskustelut jäävät sinne.

Tinderin ulkonäkökeskeisyys ei tunnu hyvältä. Itsekin huomaan, että valitsen aina ulkoisesti miellyttäviä ja urheilullisia miehiä. Ohitan yleensä tapaukset, jotka esiintyvät kuvissaan ilman paitaa. En myöskään kiinnostu, jos profiilikuvissa kännätään tai tupakoidaan.

En ole tavannut Tinderin kautta ketään kasvotusten. Yksi tyyppi ehdotti tapaamista pariinkin otteeseen, mutta ei yhtäkkiä vastannutkaan enää viesteihini. Olenkin kyllästynyt sovellukseen ja sen pinnallisuuteen. Tuli sellainen olo, että ihmiset ovat siellä vain testatakseen markkina-arvoaan.”

Lue myös:

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Nämä ovat tosielämän Tider-säännöt

Deittipalvelu Tinder koukuttaa jo varattujakin

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.