Nyt tulee hyvä selfie! Kuva: Shutterstock
Nyt tulee hyvä selfie! Kuva: Shutterstock

Kumpi on parempi: alaviisto vai yläviisto? Vai onko sillä väliä, jos evoluutio päätti jo kuvakulman?

Ensimmäinen kohtaaminen on se tärkein – olipa kyse sitten oikeasta tapaamisesta tai silmäyksestä deittipalvelussa. Siksi treffiprofiiliin ei kannata ladata mitä tahansa kuvaa, jos haluaa herättää oikeasti kiinnostusta.
Lue lisää: Nyt natsaa! Ota täydellinen kuva nettideittiprofiiliin näillä ohjeilla

Valaistus, vaatteet ja tausta ovat yhtä tärkeitä deittiselfien ottajalle kuin kuvakulmat. Uuden tutkimuksen mukaan miehillä ja naisilla on kuitenkin täysin erilainen tekniikka kuvakulmien hyödyntämiseen – ja se selittyy suurelta osin evoluutioteorialla.

Saskatchewanin yliopiston tutkimus paljastaa, että miehet ottavat naisia paljon todennäköisimmin selfiensä alaviistosta, vyötärön korkeudelta. Miksi ihmeessä? Alaselfiehän on ainakin monelle naiselle kauhistus. Mieluummin näytetään vaikka silmäpussit kuin kuvaan vilahtava kaksoisleuka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile! Nyt alkaa uusi somekuvahaaste: #alaselfie

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Daily Mailin mukaan tutkijat selittävät, että alaviistosta otettuja omakuvia suosivat miehet haluavat näyttää pidemmiltä. He haluavat tuoda esiin myös voimakkuuttaan sillä tavalla, että he pystyvät suojelemaan kumppaniaan. Eli alaviistolla kameran suunnalla miehet pyrkivät yksinkertaisesti lisäämään vetovoimaansa vastakkaisen sukupuolen silmissä.

Viehättäviä kuvia tavoittelevat naiset puolestaan ottavat mieluummin selfiensä pään korkeudelta tai ylempää, eli ylhäältä alaspäin. Tätä kameran suuntaa suosittelevat myös monet ammattikuvaajat. Mutta Tinder-tutkijoiden mielestä tämä kameran suunta kertoo sen, että naiset haluavat korostaa kasvojen piirteitään ja piilottaa kuvasta vartalonsa – varsinkin jos he kamppailevat jonkun keho-ongelman kanssa.

– Naiset haluavat näyttää pienemmiltä, koska se osoittaa, että he tarvitsevat suojelua, psykologi Jane McCartney sanoo Daily Mailissa.

Kanadalaistutkimuksen asiantuntijat uskovat, että selfieiden kuvaamisen taustalta löytyy evolutionaarisia syitä: naiset ovat yleensä pitäneet pitkiä miehiä vahvoina ja hedelmällisempinä kuin lyhyitä miehiä. Alaviistosta otettu omakuva näyttää myös miehen leuan voimakkaampana, joka on kautta aikojen nähty erittäin miehekkäänä piirteenä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 960 profiilikuvaa deittisovellus Tinderistä. Vaikka fyysinen pituus onkin tärkeä osa parinvalintaa, totuus on se, että Tinder-profiileista ja niiden kuvista senttimetrejä on vaikea saada selville, ellei käyttäjä ole kirjoittanut pituuttaan.

Tutkimus esiteltiin Frontiers of Psychology -julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla