19 kysymystä, joilla selvität, oletko itsekäs hirviö, mököttävä marttyyri, kynnysmatto vai tasapainoinen ihannepuoliso.

– Aina sä oot tollanen! Et koskaan ajattele muita kuin ittees!

– Ite oot! Pitääkö aina valittaa kaikesta! Onko se liikaa pyydetty, häh?

Siinäpä sangen tyypillinen parisuhdekeskustelu. Huutoa ja ovien paiskontaa. Kukapa sellaista ei olisi todistanut?

Joskus kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä parisuhteeltasi ja kumppaniltasi toivot ja odotat. Seuraavassa 19 kysymystä, joiden avulla selvität, oletko tyytyväinen suhteessasi. Testin esitteli hiljaittain psykologian professori Susan Krauss Whitbourne Psychology Today -lehdessä.

Kuinka hyvin seuraavat väittämät kuvaavat ajatuksiasi?

1. Pohdin usein, onko puolisoni minulle riittävän hyvä.

2. Minusta tuntuu toisinaan, ettei puolisoni ole minulle tarpeeksi hyvä.

3. Hänen vikansa ärsyttävät minua suunnattomasti.

4. Turhautuneena ajattelen, että jätän puolisoni.

5. Joskus myös leikittelen ajatuksella, että aloittaisin uuden suhteen.

6. Kun puolisoni loukkaa minua, mieleni valtaa heti suuri epäluottamus.

7. Minusta tuntuu usein, että ansaitsisin enemmän kuin tässä suhteessa saan.

8. Toisinaan tunnen jopa sellaista raivoa, jota en ole muuten elämässäni juuri tuntenut.

Auts! Et kai vaan vastannut kysymyksiin täysin myöntävästi? Tällaiset ajatukset ovat nimittäin tyypillisiä narsistisille ihmisille. Tutkijoiden mukaan arvioimme usein tiedostamattomasti, onko kumppanimme tarpeeksi hyvä itsellemme. Vastaako hän vaatimuksiamme ja toiveitamme? Narsistit menevät kuitenkin pidemmälle ja ajattelevat olevansa paljon parempia kuin muut. Heillä on epärealistisia odotuksia, ja he näkevät puolisonsa viat mutta eivät omiaan. Ethän ole tällainen hirviömäinen kumppani?

Entä kuinka hyvin seuraavat väittämät pätevät sinuun?

9. Odotan puolisoltani paljon.

10. Oletan, että hän ymmärtää minua myös ilman että joudun selittämään toiveitani.

11. Haluan suhteen, jossa minun ei tarvitse luopua odotuksistani.

12. Oletan, että kumppanini on hyvin huomaavainen minua kohtaan.

Mökötätkö, kun kaikki ei sujunutkaan niin kuin olit mielessäsi toivonut? Varo vain, ettet lataa liikaa odotuksia kumppanisi niskaan. Edellä mainitut ajatukset ovat tyypillisiä ihmisille, jotka olettavat, että kumppani antaisi heille huomiota ja ymmärtämystä jopa enemmän kuin kukaan ehkä ansaitsee. Pidä huolta siitä, että sinulla ja kumppanillasi on myös omaa, erillistä elämää. Vain marttyyri odottaa, että hänen ajatuksiaan luetaan.

Miten hyvin nämä väittämät kuvastavat tunteitasi?

13. Joskus tunnen, etten ole ole riittävän hyvä puolisolleni.

14. Pohdin usein, ansaitsenko puolisoni.

15. Tunnen, että puolisoni ansaitsee enemmän kuin hän minulta saa.

Jos vastasit näihin kysymyksiin myöntävästi, et ehkä tiedä, mitä itse haluat tai tarvitset. Ethän vain tyydy liian vähään? Sinä saat esittää toiveita kumppanillesi. Liika lammasmaisuus pilaa parisuhteen siinä kuin liika itsekkyyskin.

Miten hyvin seuraavat väittämät kuvaavat sinua?

16. Vaadin suhteessani, että saan mitä ansaitsen.

17. Ansaitsen hyvin hienotunteisen kumppanin.

18. Mielestäni kumppanini on onnekas saadessaan olla kanssani.

19. En tyydy suhteessani vähempään kuin mitä mielestäni ansaitsen.

Oletat, että puolisosi vastaa odotuksiisi. Tämä voi olla myös hyvin tervettä, mikäli odotuksesi eivät ole ylimitoitettuja etkä ajattele olevasi puolisosi yläpuolella vaan rinnalla omine vikoinesi. On tervettä tunnistaa omat tarpeensa ja odottaa puolisolta vastakaikua.

Mikä sitten takaa onnellisen parisuhteen? Älä vaadi liikaa. Muista, ettei kumppanisi koskaan tule täyttämään kaikkia toiveitasi. Ne ovat joko epärealistisen suuria, tai sitten et kerro odotuksistasi hänelle. Kukaan ei ole täydellinen saati ajatusten lukija!

Mutta älä myöskään tyydy liian vähään. Kukaan ei arvosta kynnysmattoa. Tietty vaatimustaso lisää parisuhteen onnellisuutta. Tutkimus viittaa siihen, että olet parisuhteessa onneton, jos omat vaatimuksesi ovat liian isot mutta myös silloin, kun ne ovat liian pienet.

Myös puolison tyytyväisyyttä laskee se, jos hänen kumppanillaan ei ole vaatimuksia siitä, millainen suhteen pitäisi olla. Odotukset tulkitaan sitoutumiseksi parisuhteeseen. Kumppanisi haluaa tietää ja tuntea, että tarvitset häntä ja kaipaat hänen huomiotaan – sopivissa määrin. Tutkimuksen mukaan onnellisimpia ovat yllättäen ne puolisot, joiden kumppanit vastasivat myöntävästi väittämiin 9–12 ja 16–19.

Lue myös:

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Sovitko kumppanisi kanssa oikeasti yhteen? Tarkista nämä kuusi asiaa

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.