Tältäkö se suhteen laatuaika nykyään näyttää? Kuva: Shutterstock
Tältäkö se suhteen laatuaika nykyään näyttää? Kuva: Shutterstock

Tekniikka ja parisuhde ne yhteen soppii. Juu ei.

Hei, minäkin olisin täällä! Kärsivällisyys on koetuksella, kun siippa roikkuu päivät pitkät mobiililaitteen ääressä tai sosiaalisessa mediassa. Eikä ihme, koska yhteinen, laitteista vapaa aika on suhteessa tärkeää.

Kokosimme riitoja ja turhautumisen aiheita, joita laitteet ovat aiheuttaneet. Paras keino niiden välttämiseen on simppelisti laitteen paneminen hetkeksi jäähylle ja kumppaniin keskittyminen.

Instagram-addiktio

”Suhteemme rajuimmat riidat on aiheuttanut Instagram. Jossain vaiheessa hurahdin sen käyttöön niin pahasti, että lomamatkoista ei tullut mitään, kun jäin miestäni kymmeniä metrejä jälkeen ”kuvatessani Instaan” kaiken mahdollisen. Addiktioni oli niin paha, että meinasin muutaman kerran tuona aikana kävellä autojen alle. Mieheni mielestä maailmaa piti katsoa muutenkin kuin älypuhelimen ruudun läpi. Tuolloin minä olin sitä mieltä, että hän oli sydämetön ja julma kieltäessään minulta harrastukseni, mutta nyt näen asian toisin. Hirveäähän se oli, että kaikki oli muka ikuistettava someen. Onneksi olen päässyt pahimmista vaiheista jo yli!”

Peli, jossa ei ole mitään ideaa

”Minulle on ihan ok, että mies pelaa silloin tällöin kännykkäpeliä, mutta silti vähän ärsyttää, että hänen valintansa on urpo tankkipeli. Sivustaseuraajan mielestä peli on idioottimainen: ensin rakennetaan oma linnoitus, sitten joku hyökkää sinne ja tuhoaa sen. Potutuksissaan voi käydä sitten tuhoamassa jonkun toisen linnoituksen ja rakennella omansa kasaan. Kunnes joku taas hyökkää ja ruljanssi alkaa alusta. Saattaahan pelissä jokin oikea juju ollakin, mutta sivusta katsottuna jotenkin turhauttavaa.”

Peli on harrastus!

”Aika paljon olen saanut kuulla, miten pelaan taukoamatta Hay Daytä. Urputus on loppunut melkein kokonaan, kun olen vedonnut näihin asioihin:

1. Tämä on minulle yksi tapa rentoutua. Enkä ymmärrä, miten tämä voi olla sinulta pois?

2. Varsinkin, kun pystyn keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa. Ja sitä paitsi pystyn keskittymään toisen puheeseenkin paremmin, jos saan näprätä käsillä jotain.

3. Etkö voisi ajatella, että tämä on minulle harrastus? Enhän minäkään kiellä sinua harrastamasta tai tekemästä niitä asioita, joista tykkäät.”

Nalkutusta Facebookista

”Ex-miesystävän ykkösinhokki oli Facebook. Joka kerta, kun näpräsin kännykkää, tuli joku nihkeä kommentti, kuten ’Pitääkö taas päivittää sinne, että ruoka on syöty ja lautanen tyhjä?’ Ensin välttelin Facebookin käyttöä hänen ollessaan paikalla ja räpläsin luuria senkin edestä ollessani yksin. Myöhemmin ajattelin, että hitot, valittakoon. Lopulta sitten erosimme, mutta emme sentään tästä syystä.”

Timantteja kullan luottokortilla

”Poikaystäväni saa minut raivoihinsa pelaamalla minun, siis minun, iPadillani HayDaytä. Hänen mielestään yhdessä oloa on se, että hän istuu vierelläni sohvalla ja syöttää jotain vuohia ja porsaita. Aina, kun haluaisin itse käyttää tablettia, jokin heinänkasvatus on käynnissä. Pädi piippailee öisinkin ilmoituksia valmistuneesta pekonista. Toisinaan mies herää jopa öisin hoitamaan leikkitiluksiaan.

Kaiken lisäksi poikaystäväni vannoi, ettei käyttäisi peliin rahaa, mutta niinhän lupaus unohtui, kun pelissä piti päästä etenemään nopeammin. Siellä se oli minun luottokortillani ostanut jotain naurettavia timantteja.

Tuntuu, että riitelemme aiheesta yhä useammin. Minua ärsyttää se, että toinen räplää koko ajan pädiä vailla mitään järkevää syytä. Häntä taas ärsyttää se, että minä valitan asiasta, ja ihmettelee, miten minua voi häiritä pelaaminen, jos hän voi puhua samalla. Mutta ei keskusteleminen ole samanlaista, jos toinen räplää tablettia. Välillä tuntuu, että hän on kasvanut kiinni siihen laitteeseen.”

Lue myös:

Nyt siitä varoittavat jo kiropraktikotkin: Älä päästä mobiililaitteita sänkyyn

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.