Tältäkö se suhteen laatuaika nykyään näyttää? Kuva: Shutterstock
Tältäkö se suhteen laatuaika nykyään näyttää? Kuva: Shutterstock

Tekniikka ja parisuhde ne yhteen soppii. Juu ei.

Hei, minäkin olisin täällä! Kärsivällisyys on koetuksella, kun siippa roikkuu päivät pitkät mobiililaitteen ääressä tai sosiaalisessa mediassa. Eikä ihme, koska yhteinen, laitteista vapaa aika on suhteessa tärkeää.

Kokosimme riitoja ja turhautumisen aiheita, joita laitteet ovat aiheuttaneet. Paras keino niiden välttämiseen on simppelisti laitteen paneminen hetkeksi jäähylle ja kumppaniin keskittyminen.

Instagram-addiktio

”Suhteemme rajuimmat riidat on aiheuttanut Instagram. Jossain vaiheessa hurahdin sen käyttöön niin pahasti, että lomamatkoista ei tullut mitään, kun jäin miestäni kymmeniä metrejä jälkeen ”kuvatessani Instaan” kaiken mahdollisen. Addiktioni oli niin paha, että meinasin muutaman kerran tuona aikana kävellä autojen alle. Mieheni mielestä maailmaa piti katsoa muutenkin kuin älypuhelimen ruudun läpi. Tuolloin minä olin sitä mieltä, että hän oli sydämetön ja julma kieltäessään minulta harrastukseni, mutta nyt näen asian toisin. Hirveäähän se oli, että kaikki oli muka ikuistettava someen. Onneksi olen päässyt pahimmista vaiheista jo yli!”

Peli, jossa ei ole mitään ideaa

”Minulle on ihan ok, että mies pelaa silloin tällöin kännykkäpeliä, mutta silti vähän ärsyttää, että hänen valintansa on urpo tankkipeli. Sivustaseuraajan mielestä peli on idioottimainen: ensin rakennetaan oma linnoitus, sitten joku hyökkää sinne ja tuhoaa sen. Potutuksissaan voi käydä sitten tuhoamassa jonkun toisen linnoituksen ja rakennella omansa kasaan. Kunnes joku taas hyökkää ja ruljanssi alkaa alusta. Saattaahan pelissä jokin oikea juju ollakin, mutta sivusta katsottuna jotenkin turhauttavaa.”

Peli on harrastus!

”Aika paljon olen saanut kuulla, miten pelaan taukoamatta Hay Daytä. Urputus on loppunut melkein kokonaan, kun olen vedonnut näihin asioihin:

1. Tämä on minulle yksi tapa rentoutua. Enkä ymmärrä, miten tämä voi olla sinulta pois?

2. Varsinkin, kun pystyn keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa. Ja sitä paitsi pystyn keskittymään toisen puheeseenkin paremmin, jos saan näprätä käsillä jotain.

3. Etkö voisi ajatella, että tämä on minulle harrastus? Enhän minäkään kiellä sinua harrastamasta tai tekemästä niitä asioita, joista tykkäät.”

Nalkutusta Facebookista

”Ex-miesystävän ykkösinhokki oli Facebook. Joka kerta, kun näpräsin kännykkää, tuli joku nihkeä kommentti, kuten ’Pitääkö taas päivittää sinne, että ruoka on syöty ja lautanen tyhjä?’ Ensin välttelin Facebookin käyttöä hänen ollessaan paikalla ja räpläsin luuria senkin edestä ollessani yksin. Myöhemmin ajattelin, että hitot, valittakoon. Lopulta sitten erosimme, mutta emme sentään tästä syystä.”

Timantteja kullan luottokortilla

”Poikaystäväni saa minut raivoihinsa pelaamalla minun, siis minun, iPadillani HayDaytä. Hänen mielestään yhdessä oloa on se, että hän istuu vierelläni sohvalla ja syöttää jotain vuohia ja porsaita. Aina, kun haluaisin itse käyttää tablettia, jokin heinänkasvatus on käynnissä. Pädi piippailee öisinkin ilmoituksia valmistuneesta pekonista. Toisinaan mies herää jopa öisin hoitamaan leikkitiluksiaan.

Kaiken lisäksi poikaystäväni vannoi, ettei käyttäisi peliin rahaa, mutta niinhän lupaus unohtui, kun pelissä piti päästä etenemään nopeammin. Siellä se oli minun luottokortillani ostanut jotain naurettavia timantteja.

Tuntuu, että riitelemme aiheesta yhä useammin. Minua ärsyttää se, että toinen räplää koko ajan pädiä vailla mitään järkevää syytä. Häntä taas ärsyttää se, että minä valitan asiasta, ja ihmettelee, miten minua voi häiritä pelaaminen, jos hän voi puhua samalla. Mutta ei keskusteleminen ole samanlaista, jos toinen räplää tablettia. Välillä tuntuu, että hän on kasvanut kiinni siihen laitteeseen.”

Lue myös:

Nyt siitä varoittavat jo kiropraktikotkin: Älä päästä mobiililaitteita sänkyyn

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!