Tuula, 52, ja Kari, 54, ovat olleet yhdessä 35 vuotta. Heillä on kaksi aikuista lasta. Tuula on päiväkodin johtaja ja Kari kansansoittimien tutkija.
Tuula, 52, ja Kari, 54, ovat olleet yhdessä 35 vuotta. Heillä on kaksi aikuista lasta. Tuula on päiväkodin johtaja ja Kari kansansoittimien tutkija.

Tuula ja Kari Dahlblom kertovat, miksei heillä mennytkään bänks, niin kuin kaikilla luokkakavereilla. Teinirakkaudesta tuli elämän rakkaus.

Eräänä syyskuun aamuna vuonna 1974 Tuulan pulpetilla makasi pieni ruutupaperin pala, johon oli kirjoitettu rakkaudesta. Lappu oli luokkahuoneen toisella seinustalla istuvan Karin lähettämä.

Tuula ei heti innostunut Karista, mutta poika oli sinnikäs. Kari ei voinut käsittää, että Tuula pyöräili kesät talvet viiden kilometrin matkan kouluun. Kari ajoi isänsä Fiatilla Tuulan koulureitin varrelle päivystämään. Tuula pysähtyi, suostui heittämään pyöränsä auton takakonttiin ja istui etupenkille.

Siitä alkoi yhteinen matka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoruus

Tuula: Kari liehitteli minua sinnikkäästi autokyydeillä ja viemällä minut nakkikioskille syömään. Aloin viihtyä hänen seurassaan, ja sitten se oli nopeasti menoa. Minä olin viulisti, ja musiikki oli heti alusta saakka meitä yhdistävä tekijä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kari: Minua ei kiinnostanut koulunkäynti. Jäin kaksi kertaa luokalle ja siksi päädyin samalle luokalle Tuulan kanssa lukion toisella. Ennen Tuulaa olin yrittänyt lähestyä monia tyttöjä, mutta heikolla menestyksellä. Kantelejuttuni eivät uponneet muihin tyttöihin.

Perhe

Tuula: Olimme nopeasti umpirakastuneita. Näin koko maailmassa vain Karin ja ajattelin, että haluan olla hänen kanssaan aina. Olin 18-vuotias ja Kari 20-vuotias, kun menimme naimisiin. Myöhemmin samana vuonna syntyi ensimmäinen lapsemme Timo.

Kari: Lopetin koulun kesken ja menin armeijaan. Kun armeija loppui, ajattelin, että kai sinne puolustusvoimiin voisi jäädä töihin. Vauvakin oli tulossa, ja tarvitsimme leipää pöytään. Toinen poikamme Tuomo syntyi kolmisen vuotta Timon jälkeen. Menimme naimisiin nuorina, eikä meillä ollut minkäänlaista käsitystä avioliitosta. Olimme kaksi hurmioitunutta nuorta.

Tuula: Kun Kari jäi muutama vuosi sitten sotilaseläkkeelle ilmavoimien palveluksesta, hän ryhtyi hoitamaan äitiään. Kari muutti äitinsä luokse asumaan tämän kuuden viimeisen elinkuukauden ajaksi. Minä kävin siellä joka viikonloppu ja hoidimme Karin äidin yhdessä loppuun saakka. Kun näin Karin empaattisuuden, ymmärsin, että kävi elämässä miten kävi, niin hän pitää minusta huolen loppuun saakka.

Onnellisuus

Tuula: Teiniajasta lähtien on säilynyt se, että kapsahdamme spontaanisti toistemme kaulaan. Ne ovat hetkiä, jolloin ajattelen, että kyllä tämä vaan on mahtavaa, että olemme vielä tässä yhdessä ja näin onnellisia.

Kari: Minulle on tärkeää, että joka ilta on edes yksi viisiminuuttinen, jonka aikana kerrotaan päivän mietteet. Lisäksi on tärkeää ottaa aikaa myös yhteiselle tekemiselle. Olen lähtenyt Tuulan mukana myös sellaisiin juttuihin, jotka eivät minua kiinnosta, koska ne ovat olleet hänelle tärkeitä. Menin hänen kanssaan esimerkiksi kuntoilukurssille, vaikka inhoan liikuntaa.

Vaikeudet

Tuula: Välillä Karin intohimo kanteleisiin on minulle raskasta. Kanteleet menevät kaiken muun edelle. Kari pinkaisee saman tien vaikka Udmurtiaan, jos siellä on jotakin mielenkiintoista. 1980-luvun lopulla hän lähti yhdeksäksi kuukaudeksi Petroskoihin soittamaan kanteleyhtyeeseen, ja minä jäin lasten kanssa yksin.

On meillä ollut mustasukkaisuuttakin. Molemmille tulee aikakausia, jolloin oma puoliso tympii. Kyllä minä tiedän, että Kari katselee mielellään kauniita naisia. Eihän se kivaa ole, mutta mielestäni näin pitkässä suhteessa ei ole muuta mahdollisuutta kuin antaa vähän vapauksia.

Kari: Koko elämän jatkuvassa suhteessa kyse on tahdosta. Pitää valita, että minä haluan rakastaa tuota toista ihmistä. Olisimme voineet erota jo monta kertaa, jos olisimme antaneet periksi. Virheitä sattuu molemmille, ja niistä pitää ottaa opikseen. Minulle luo turvallisuuden tunnetta se, että tunnen Tuulan täysin ja hän minut. Kaikkia vikoja myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla