Tuula, 52, ja Kari, 54, ovat olleet yhdessä 35 vuotta. Heillä on kaksi aikuista lasta. Tuula on päiväkodin johtaja ja Kari kansansoittimien tutkija.
Tuula, 52, ja Kari, 54, ovat olleet yhdessä 35 vuotta. Heillä on kaksi aikuista lasta. Tuula on päiväkodin johtaja ja Kari kansansoittimien tutkija.

Tuula ja Kari Dahlblom kertovat, miksei heillä mennytkään bänks, niin kuin kaikilla luokkakavereilla. Teinirakkaudesta tuli elämän rakkaus.

Eräänä syyskuun aamuna vuonna 1974 Tuulan pulpetilla makasi pieni ruutupaperin pala, johon oli kirjoitettu rakkaudesta. Lappu oli luokkahuoneen toisella seinustalla istuvan Karin lähettämä.

Tuula ei heti innostunut Karista, mutta poika oli sinnikäs. Kari ei voinut käsittää, että Tuula pyöräili kesät talvet viiden kilometrin matkan kouluun. Kari ajoi isänsä Fiatilla Tuulan koulureitin varrelle päivystämään. Tuula pysähtyi, suostui heittämään pyöränsä auton takakonttiin ja istui etupenkille.

Siitä alkoi yhteinen matka.

Nuoruus

Tuula: Kari liehitteli minua sinnikkäästi autokyydeillä ja viemällä minut nakkikioskille syömään. Aloin viihtyä hänen seurassaan, ja sitten se oli nopeasti menoa. Minä olin viulisti, ja musiikki oli heti alusta saakka meitä yhdistävä tekijä.

Kari: Minua ei kiinnostanut koulunkäynti. Jäin kaksi kertaa luokalle ja siksi päädyin samalle luokalle Tuulan kanssa lukion toisella. Ennen Tuulaa olin yrittänyt lähestyä monia tyttöjä, mutta heikolla menestyksellä. Kantelejuttuni eivät uponneet muihin tyttöihin.

Perhe

Tuula: Olimme nopeasti umpirakastuneita. Näin koko maailmassa vain Karin ja ajattelin, että haluan olla hänen kanssaan aina. Olin 18-vuotias ja Kari 20-vuotias, kun menimme naimisiin. Myöhemmin samana vuonna syntyi ensimmäinen lapsemme Timo.

Kari: Lopetin koulun kesken ja menin armeijaan. Kun armeija loppui, ajattelin, että kai sinne puolustusvoimiin voisi jäädä töihin. Vauvakin oli tulossa, ja tarvitsimme leipää pöytään. Toinen poikamme Tuomo syntyi kolmisen vuotta Timon jälkeen. Menimme naimisiin nuorina, eikä meillä ollut minkäänlaista käsitystä avioliitosta. Olimme kaksi hurmioitunutta nuorta.

Tuula: Kun Kari jäi muutama vuosi sitten sotilaseläkkeelle ilmavoimien palveluksesta, hän ryhtyi hoitamaan äitiään. Kari muutti äitinsä luokse asumaan tämän kuuden viimeisen elinkuukauden ajaksi. Minä kävin siellä joka viikonloppu ja hoidimme Karin äidin yhdessä loppuun saakka. Kun näin Karin empaattisuuden, ymmärsin, että kävi elämässä miten kävi, niin hän pitää minusta huolen loppuun saakka.

Onnellisuus

Tuula: Teiniajasta lähtien on säilynyt se, että kapsahdamme spontaanisti toistemme kaulaan. Ne ovat hetkiä, jolloin ajattelen, että kyllä tämä vaan on mahtavaa, että olemme vielä tässä yhdessä ja näin onnellisia.

Kari: Minulle on tärkeää, että joka ilta on edes yksi viisiminuuttinen, jonka aikana kerrotaan päivän mietteet. Lisäksi on tärkeää ottaa aikaa myös yhteiselle tekemiselle. Olen lähtenyt Tuulan mukana myös sellaisiin juttuihin, jotka eivät minua kiinnosta, koska ne ovat olleet hänelle tärkeitä. Menin hänen kanssaan esimerkiksi kuntoilukurssille, vaikka inhoan liikuntaa.

Vaikeudet

Tuula: Välillä Karin intohimo kanteleisiin on minulle raskasta. Kanteleet menevät kaiken muun edelle. Kari pinkaisee saman tien vaikka Udmurtiaan, jos siellä on jotakin mielenkiintoista. 1980-luvun lopulla hän lähti yhdeksäksi kuukaudeksi Petroskoihin soittamaan kanteleyhtyeeseen, ja minä jäin lasten kanssa yksin.

On meillä ollut mustasukkaisuuttakin. Molemmille tulee aikakausia, jolloin oma puoliso tympii. Kyllä minä tiedän, että Kari katselee mielellään kauniita naisia. Eihän se kivaa ole, mutta mielestäni näin pitkässä suhteessa ei ole muuta mahdollisuutta kuin antaa vähän vapauksia.

Kari: Koko elämän jatkuvassa suhteessa kyse on tahdosta. Pitää valita, että minä haluan rakastaa tuota toista ihmistä. Olisimme voineet erota jo monta kertaa, jos olisimme antaneet periksi. Virheitä sattuu molemmille, ja niistä pitää ottaa opikseen. Minulle luo turvallisuuden tunnetta se, että tunnen Tuulan täysin ja hän minut. Kaikkia vikoja myöten.

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”