Onko täydellisyyden tavoittelu karannut käsistä? Kuva: Shutterstock
Onko täydellisyyden tavoittelu karannut käsistä? Kuva: Shutterstock

Perfektionisti asettaa tavoitteensa koko ajan korkeammalle. Miksi se ei tuo onnea?

Täydellisyyden tavoitteleminen jakaa mielipiteitä. Osa pitää sitä täysin huonona ominaisuutena, josta pitää vaieta esimerkiksi työhaastattelussa. Toiset taas tuovat julki sitä puolta itsessään, jopa kehuvat. Mikä onkaan oikeasti järkevää?

Tutkijan mukaan tietyissä rajoissa perfektionismista on hyötyäkin.

– Perfektionismi voi olla terveellinen persoonallisuuden piirre, sanoo professori Patricia DiBartolo Time-lehdessä.

DiBartolo tutkii perfektionismia Smith Collegessa Massachusettsissa. Hän on tarkkaillut ja nähnyt, kuinka perfektionistit ovat ahkeria, motivoituneita ja erittäin suunnitelmallisia ihmisiä. Samaan aikaan he vaativat itseltään täydellistä virheettömyyttä ja asettavat rimansa yhä korkeammalle. Tämä johtaa moniin ongelmiin, kuten asioiden viivyttelyyn ja etääntymiseen ihmissuhteista.

Time-lehti on listannut viisi ikävää asiaa, joihin perfektionistit ajautuvat ikään kuin vahingossa – vaikka heillä on mielessään jotain ihan muuta. Nämä asiat vaikeuttavat täydellisyyden tavoittelemista entisestään.

1. Äärimmäinen viivyttely

Täydellisyyden tavoitteleminen voi tehdä ihmisestä yllättäen jopa ärsyttävän viivyttelijän. Kun hommat eivät suju heidän haluamallaan tavallaan, pelaavat he mielellään aikaa vastaan.

– He ovat niin huolissaan lopputuloksesta, että melkein halvaantuvat, kuvailee DiBartolo.

Perfektionisti saattaa ahkeroida projektinsa kanssa jopa yli deadlinen, koska hän ei pysty saavuttamaan itselleen asettamiaan tavoitteita ja pyrkii koko ajan yhä parempaan. Tästä syntyy helposti raivostuttava oravanpyörä, josta saavutuksiinsa tyytymätön perfektionisti ei pääse pois.

2. Epävarmuuden piilottelu

Me kaikki teemme virheitä, mutta perfektionistit eivät omistaan kerro.

– Perfektionistit pitävät virheensä omana tietonaan, sanoo DiBartolo.

Perfektionisteilla on suuri tarve voittaa muut, ja epäonnistuminen tarkoittaa heistä luuserin mainetta. He eivät mielellään kerro eivätkä varsinkaan näytä epävarmuuttaan.

He ovat DiBartolon mukaan taitavia välttelemään uusia oppimiskokemuksia. Tutkija suositteleekin perfektionistille uutta harrastusta, jossa tämä ei ole luonnostaan hyvä. Tällainen toiminta voi auttaa ymmärtämään, että aina ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä eikä siitä seuraa kasvojen menettämistä.

Lue myös! Tästä syystä kannattaa joskus tyytyä ”ihan hyvään”

3. Uusien asioiden pelko

Vaikka muut ihailisivat perfektionistin suorituksia, hänelle itselleen ne eivät yleensä merkkaa mitään.

Hän on varautunut epäonnistumisiin eikä siksi halua kokeilla uusia asioita. Trendijumppaan meneminen tai suosikkiruuan kokkikurssille osallistuminen voivat olla rankkoja paikkoja, joista täydellisyyden tavoittelija helposti kieltäytyy – vaikka haluaisikin osallistua. Pelot ja liian suuret tavoitteet estävät elämästä täysillä ja nautiskellen.

4. Sosiaalisten kuvioiden välttely

Sosiaalisten tilanteiden hallitseminen on perfektionistille tärkeää. Jopa niin tärkeää, että uusien ihmisten tapaaminen tai presentaation pitäminen töissä ei aiheuta mukavaa jännitystä – vain pelkoa. Täydellisyyden tavoittelija ei ehdi nauttia pienestä jännityksestä tai rentouttavasta tapaamisesta, koska uudet ihmiset ja tilanteet saavat hänet jähmettymään kauhusta.

DiBartolon mukaan perfektionistit välttelevät huomion keskipisteenä olemista yksinkertaisesti siksi, koska he pelkäävät tekevänsä jotain kamalaa. Ääritilanteissa jotkut perfektionistit välttelevät uusien ihmisten tapaamista kokonaan.

5. Parisuhteesta etääntyminen

Jatkuva pelko epäonnistumisesta voi tuhota myös monta ihmissuhdetta. Ystävillä, työkavereilla ja kotijoukoilla on paljon kestämistä.

– Perfektionisti haluaa kaiken menevän omien kriteeriensä mukaan, sanoo elämäntapavalmentaja Diane Gagnon.

Lue lisää Gagnonin ajatuksista: Näistä merkeistä tiedät, että perfektionismi on mennyt liian pitkälle

Työpaikalla perfektionisti haluaa pidellä jokaisen projektin lankoja omissa käsissään. Samaa hän tekee parisuhteessaankin.

”Perfektionisteilla on tarve olla aina oikeassa.”

–  Perfektionisteilla on tarve olla aina oikeassa. Se ei jätä tilaa puolisolle, joka tarkastelee asioita eri näkökulmista, psykologi Thomas S. Greenspon kertoo Time-lehdessä.

Moni perfektionisti saattaakin helposti etääntyä puolisostaan, koska hän pelkää epäonnistumistaan ja jättää mieluummin asioita tekemättä.

Suosittelemme! Tämä yksi pelko voi tuhota parisuhteesi

Kerro kokemuksesi

Millaisia kokemuksia sinulla on perfektionismista? Millaisia haittoja se on tuonut elämääsi?

Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Suleima

Tavoitteletko täydellisyyttä? 5 tapaa, joilla perfektionisti pilaa elämänsä

Huomasin aikoinaan, että minun ei sovi keskustella vieraidemme kanssa tekniikasta ( olin elektroniikka-alalla suunnittelijana, puoliso puhelinalalla, sama koulutustaso), eikä musiikista ( mies lauloi kuorossa, minä olen hanuristi). Ilmeisesti hän koki, että astun hänen varpailleen jotenkin. Koko ajan oli jonkinlainen kilpailuasetelma suhteessa. Minä kannustin ja kehuin häntä, mutta itse en ole koskaan saanut sitä hänen puoleltaan. Kerran varoitin häntä mollaamasta minua, hän jäisi kyllä...
Lue kommentti

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”