Tuhlatessaan eläkerahojaan reissun päällä Sen Oikean kanssa heitä ei kaduttanut mikään, sillä seuraavaksi vuorossa oli oboetunti. Kuva: Shutterstock
Tuhlatessaan eläkerahojaan reissun päällä Sen Oikean kanssa heitä ei kaduttanut mikään, sillä seuraavaksi vuorossa oli oboetunti. Kuva: Shutterstock

Että menit naimisiin ”sen väärän” tyypin kanssa, muun muassa.

Jos olet 30–40-vuotias, elät sitä aikaa elämässäsi, jolloin kannattaa mennä eikä meinata. Hetkinen, entäs sitten yli 50-vuotiaana? Kyllä silloinkin voi tehdä vaikka mitä, mutta osa ovista on jo sulkeutunut. Isovanhempasi eivät välttämättä ole enää elossa. Lasten saanti on kortilla. Uudelleenkouluttautuminen voi olla vähän hankalaa.

Onneksi keski-ikäisten Silversurfers-sivusto kysyi käyttäjiltään, mitä he katuivat. Jospa elämäänsä kannattaisikin rukata näiden vastausten valossa parempaan suuntaan? Ei sitten ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua tarvitsisi katua.

23 % katui, ettei ole nähnyt maailmaan tarpeeksi.

19 % ettei ollut säästänyt eläkevuosien varalle.

18 % että oli mennyt naimisiin väärän tyypin kanssa.

17 % ettei kertonut vanhemmilleen, kuinka tärkeitä he olivat.

15 % ettei ehtinyt kysyä isovanhemmiltaan heidän elämästään.

16 % oli tehnyt liikaa töitä.

15 % ettei ollut viettänyt tarpeeksi aikaa lastensa kanssa.

15 % ettei ollut opetellut soittamaan mitään soitinta.

Haa! Seitsemässä kohdassa kahdeksasta ihmiset katuivat sitä, että olivat jättäneet jotain tekemättä, eivät sitä, mitä olivat tehneet. Nopea (eikä lainkaan tieteellinen) päätelmä: älä arkaile, koska kadut sitä todennäköisemmin.

Samaan kyselyyn osallistuneet haaveilivat muuten muun muassa rakastuvansa vielä kerran elämänsä aikana, lähtevänsä maailmanympärimatkalle tai safarille, lentävänsä ensimmäisessä luokassa, muuttaavansa ulkomaille ja uivansa delfiinien kanssa.

Lähde: Independent

Lue myös:

Se on ohi! 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Näin varaudut eläkevuosiin

Oletko sinäkin työnarkomaani? Varo seurauksia!

Tällaisesta luksuksesta tavallinen lentomatkustaja voi vain haaveilla

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.