Perhebarometrin mukaan 40 prosenttia suomenkielisistä ja 60 prosenttia ruotsinkielisistä oli erittäin tyytyväisiä puolisoonsa. Kuva Shutterstock
Perhebarometrin mukaan 40 prosenttia suomenkielisistä ja 60 prosenttia ruotsinkielisistä oli erittäin tyytyväisiä puolisoonsa. Kuva Shutterstock

Ruotsinkieliset parit eroavat 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin suomenkieliset, selviää Väestöliiton Perhebarometrista.

Ruotsinkieliset pariskunnat eroavat 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin suomenkieliset. Tämä selviää tiistaina 26. marraskuuta julkaistusta Väestöliiton Perhebarometristä.

– Ruotsinkieliset olivat selkeästi tyytyväisempiä kahdenkeskisen ajan määrään kuin suomenkieliset. Tämä vahvisti heidän onnellisuuttaan ja yhteenkuuluvuuttaan, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Tutkimukseen osallistui reilu 3000 keski-ikäistä naista ja miestä, jotka olivat solmineet avo- tai avioliiton vuonna 2005. Noin puolet vastanneista oli yhä samassa parisuhteessa ja puolet olivat eronneet.

Parisuhde paranee maaseudulla

Barometin mukaan harvaan asutulla maaseudulla sekä ruotsin- että suomenkieliset eroavat vähemmän.

– Tämä tukee aiempia tutkimuksia siitä, että kaupunkiasumiseen liittyvä kiire ja stressi syövät parisuhdetyytyväisyyttä, kun taas maaseudulla parisuhteissa on enemmän yhteistä aikaa, Kontula sanoo.

Edellinen eroa käsittelevä barometri tehtiin 10 vuotta sitten. Siihen verrattuna parisuhteessa elävät hakevat nyt enemmän ammattiauttajilta apua parisuhdeongelmiinsa. Lisäksi eronneet solmivat nykyään aktiivisemmin uuden parisuhteen.

Uskottomuus, rakastuminen toiseen ihmiseen  ja rakkauden puute ovat sekä miehillä että naisilla merkittävimpi' syitä, jotka vaikuttavat eroon.
Naisilla eron ykkösyitä ovat myös päihteiden käyttö ja henkinen väkivalta, miehillä taas seksuaaliset ongelmat.
Lähde: Osmo Kontula: Yhdessä vai erikseen? Tutkimus suomalaisten paiduhteiden vahvuuksista, ristiriidoista ja erojen syistä.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.