Yllätysjuhlat ei ehkä ole se paras synttärilahja. Kuva: Shutterstock
Yllätysjuhlat ei ehkä ole se paras synttärilahja. Kuva: Shutterstock

Vetäytyminen ja hiljaisuus voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä. Mitä introvertin kanssa seurustelusta tulee tietää?

Pakollinen akkujen lataus ja rauhoittava hiljaisuus. Introvertti kokee maailman eri tavalla kuin ekstrovertti. Ketään voi tuskin sataprosenttisesti kutsua intovertiksi tai ekstrovertiksi, mutta silti suhtautuminen sosiaalisiin tilanteisiin voi olla eri ihmisillä hyvin erilaista.

Lue lisää: Introvertti on ekstrovertille täydellinen puoliso

Jos tapailet omaan koloonsa käpertyvää tyyppiä, tämän hän ehkä haluaisi sinun ymmärtävän:

1. Lähetä viesti, älä soita

Ainakin deittailun alkuvaiheessa kannattaa hillitä luurinäppäintä. Puhelimessa puhumisessa on monta asiaa, jota introvertit inhoavat. Puhelinkeskustelu usein alkaa ja päätyy small talk -tyyliseen rupatteluun, jota introvertit eivät voi sietää. Lisäksi puhelimen odottamaton pirinä katkaisee jonkin toisen asian tekemisen yllättäen. Keskittymisen katkeaminen ja vaihtaminen asiasta toiseen voi tuntua introvertista stressaavalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Introvertti saattaakin olla vastaamatta ja soittaa mieluummin takaisin, kun hän kokee olevansa siihen valmis.

2. Anna minun olla yksin

Kun introvertti sanoo haluavansa olla yksin, hän tosiaan tarkoittaa sitä. Siinä missä ekstrovertti saa sosiaalisista tilanteista lisää energiaa, introvertille käy tosinpäin: hän tarvitsee välissä aikaa akkujensa lataukseen. Kirjailija Sophia Dembling kuitenkin muistuttaa Psychology Todayssa, että introvertti voi haluta parisuhteessa tilaa muustakin syystä kuin luonteenpiirteidensä vuoksi. Syynä voi olla esimerkiksi sitoutumiskammo.

Introvertit nauttivat usein syvällisemmistä keskusteluista.

3. Älä järjestä isoja yllätysjuhlia

Ikävää ei ole sinänsä itse yllätys, vaan väenpaljous ja silmätikkuna oleminen. Introvertit kun usein vihaavat huomion keskipisteenä olemista. Parempi yllätys on jokin sellainen, jossa introvertin ei tarvitse pakottaa itseään rupattelemaan niitä näitä puolituttujen kanssa. 

4. Pitkiä ja syvällisiä keskusteluja, kiitos!

Ekstrovertit nauttivat arkisesta rupattelusta, mutta introvertti kokee sen usein tylsänä, hieman pelottavana tai rasittavana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhuminen olisi aina ahdistavaa. Introvertit nauttivat usein syvällisemmistä keskusteluista, joissa on filosofista otetta. Kaikki riippuu siitä, miten introvertti saa ympäristöstään energiaa.

5. Hiljaisuus ei tarkoita huonoa

Kun introvertti ei puhu, hän säästää tai kerää energiaa. Se, ettei jokaista hiljaista hetkeä tarvitse täyttää keskustelulla, osoittaa, että introvertillä on mukava olla ja hän voi ottaa rennosti toisen kanssa.

6. Haluan sinut mukaan

Kutsu juhliin, joista introvertti ei tunne puoliakaan, tarkoittaa hänelle pientä tai suurta ahdistusta. Osallistumista helpottaa se, jos hän voi mennä juhliin jonkun kanssa. Tällöin vieraiden ihmisten kanssa ei tarvitse koko ajan tehdä kiusallisesti tuttavuutta.

Ekstrovertti voi pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet.

7. Anna aikaa miettiä

Introvertti ei halua möläyttää sitä, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Hän viihtyy omissa ajatuksissaan ja saattaa pohtia pitkään ennen kuin sanoo asiansa ääneen.

8. En ole ujo

Introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen? Näin ei välttämättä ole. Vaikka introvertti ei sosiaalisista tilanteista nautikaan samalla tavalla kuin ekstrovertimmät kanssatoverit, kaikkia ne eivät kuitenkaan pelota. Kyse on siitä, että introvertti väsyy sosiaalisiin tilanteisiin, koska ne vievät häneltä energiaa. 

9. Tai epäkohtelias

Introvertti voi vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessaan välillä tylyltä. Oikeasti hän vain viihtyy usein paremmin tarkkailijan ja kuuntelijan roolissa.

10. Sinä saat kyllä puhua

Ekstrovertti voi olla introvertille täydellinen kumppani. Kun introvertti välttää huomiota, saa ekstrovertti rauhassa sen itselleen. Ekstrovertti voi myös pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet, hoitaa soittelemiset ja small talkit. Win win -tilanne siis.

Lähteet: Huffington Post, Psychology Today, Medical Daily

Vainoaminen on rikos.§

Vierailija kirjoitti:
Mervi Sekaisin nyt taas horisee. 

Toivottavasti sinä, joka vainoat ja kiusaat ihmisiä murtautumalla heidän tietokoneisiin tajuat vielä jonain päivänä kuinka epäihminen olet ja kuinka alhaista toimintasi on. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla