Yllätysjuhlat ei ehkä ole se paras synttärilahja. Kuva: Shutterstock
Yllätysjuhlat ei ehkä ole se paras synttärilahja. Kuva: Shutterstock

Vetäytyminen ja hiljaisuus voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä. Mitä introvertin kanssa seurustelusta tulee tietää?

Pakollinen akkujen lataus ja rauhoittava hiljaisuus. Introvertti kokee maailman eri tavalla kuin ekstrovertti. Ketään voi tuskin sataprosenttisesti kutsua intovertiksi tai ekstrovertiksi, mutta silti suhtautuminen sosiaalisiin tilanteisiin voi olla eri ihmisillä hyvin erilaista.

Lue lisää: Introvertti on ekstrovertille täydellinen puoliso

Jos tapailet omaan koloonsa käpertyvää tyyppiä, tämän hän ehkä haluaisi sinun ymmärtävän:

1. Lähetä viesti, älä soita

Ainakin deittailun alkuvaiheessa kannattaa hillitä luurinäppäintä. Puhelimessa puhumisessa on monta asiaa, jota introvertit inhoavat. Puhelinkeskustelu usein alkaa ja päätyy small talk -tyyliseen rupatteluun, jota introvertit eivät voi sietää. Lisäksi puhelimen odottamaton pirinä katkaisee jonkin toisen asian tekemisen yllättäen. Keskittymisen katkeaminen ja vaihtaminen asiasta toiseen voi tuntua introvertista stressaavalta.

Introvertti saattaakin olla vastaamatta ja soittaa mieluummin takaisin, kun hän kokee olevansa siihen valmis.

2. Anna minun olla yksin

Kun introvertti sanoo haluavansa olla yksin, hän tosiaan tarkoittaa sitä. Siinä missä ekstrovertti saa sosiaalisista tilanteista lisää energiaa, introvertille käy tosinpäin: hän tarvitsee välissä aikaa akkujensa lataukseen. Kirjailija Sophia Dembling kuitenkin muistuttaa Psychology Todayssa, että introvertti voi haluta parisuhteessa tilaa muustakin syystä kuin luonteenpiirteidensä vuoksi. Syynä voi olla esimerkiksi sitoutumiskammo.

Introvertit nauttivat usein syvällisemmistä keskusteluista.

3. Älä järjestä isoja yllätysjuhlia

Ikävää ei ole sinänsä itse yllätys, vaan väenpaljous ja silmätikkuna oleminen. Introvertit kun usein vihaavat huomion keskipisteenä olemista. Parempi yllätys on jokin sellainen, jossa introvertin ei tarvitse pakottaa itseään rupattelemaan niitä näitä puolituttujen kanssa. 

4. Pitkiä ja syvällisiä keskusteluja, kiitos!

Ekstrovertit nauttivat arkisesta rupattelusta, mutta introvertti kokee sen usein tylsänä, hieman pelottavana tai rasittavana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhuminen olisi aina ahdistavaa. Introvertit nauttivat usein syvällisemmistä keskusteluista, joissa on filosofista otetta. Kaikki riippuu siitä, miten introvertti saa ympäristöstään energiaa.

5. Hiljaisuus ei tarkoita huonoa

Kun introvertti ei puhu, hän säästää tai kerää energiaa. Se, ettei jokaista hiljaista hetkeä tarvitse täyttää keskustelulla, osoittaa, että introvertillä on mukava olla ja hän voi ottaa rennosti toisen kanssa.

6. Haluan sinut mukaan

Kutsu juhliin, joista introvertti ei tunne puoliakaan, tarkoittaa hänelle pientä tai suurta ahdistusta. Osallistumista helpottaa se, jos hän voi mennä juhliin jonkun kanssa. Tällöin vieraiden ihmisten kanssa ei tarvitse koko ajan tehdä kiusallisesti tuttavuutta.

Ekstrovertti voi pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet.

7. Anna aikaa miettiä

Introvertti ei halua möläyttää sitä, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Hän viihtyy omissa ajatuksissaan ja saattaa pohtia pitkään ennen kuin sanoo asiansa ääneen.

8. En ole ujo

Introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen? Näin ei välttämättä ole. Vaikka introvertti ei sosiaalisista tilanteista nautikaan samalla tavalla kuin ekstrovertimmät kanssatoverit, kaikkia ne eivät kuitenkaan pelota. Kyse on siitä, että introvertti väsyy sosiaalisiin tilanteisiin, koska ne vievät häneltä energiaa. 

9. Tai epäkohtelias

Introvertti voi vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessaan välillä tylyltä. Oikeasti hän vain viihtyy usein paremmin tarkkailijan ja kuuntelijan roolissa.

10. Sinä saat kyllä puhua

Ekstrovertti voi olla introvertille täydellinen kumppani. Kun introvertti välttää huomiota, saa ekstrovertti rauhassa sen itselleen. Ekstrovertti voi myös pitää toisen puolesta juhlien maljapuheet, hoitaa soittelemiset ja small talkit. Win win -tilanne siis.

Lähteet: Huffington Post, Psychology Today, Medical Daily

Mervi S

Tapailetko introverttiä? Nämä 10 asiaa hän haluaisi sinun tietävän

Maaret Kallio ja totuus Totuus myös Helsingin sanomista täältä https://www.facebook.com/Helsingin-Sanomat-1716706318620672 Kuka tahansa voi esiintyä psykoterapeuttina tai seksiterapeuttina lue tästä kyseisen ammattinimikkeen haltija ei ole oikea lääkäri joten kysymys kuuluu kuka ottaa vastuun jos henkilö mokaa potilaan hoitosuhteessa tai saa aikaan muuta järjestelmällistä vahinkoa? Elävä esimerkki Maaret Kallio joka ei ole virallinen lääkäri ja jonka liiketoimia vielä kuihtuva roskalehti...
Lue kommentti

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti