Uutuuskirja paljastaa, kuinka paljon riitoja, seksiä ja rehellisyyttä kuuluu toimivaan suhteeseen.

Kuinka paljon parisuhteessa voi riidellä? Entä merkitseekö vähäinen seksielämä sitä, että suhteessa on jotakin vikaa? Chrisanna Northrupin, Pepper Schwartzin ja James Witten uutuuskirja The Normal Bar vastaa näihin kysymyksiin. Kirjaa varten on tutkittu lähes 100 000 vastaajan mielipiteitä ja kokemuksia.

Redbook kokosi opuksesta muutaman pariskuntia usein askarruttavan kysymyksen. Poimimme niistä viisi.

Kuinka rehellinen kumppanille pitää olla?

Amerikassa 43 prosenttia miehistä ja kolmannes naisista on salannut puolisoltaan jotain merkittävää. Kolme neljästä on myös valehdellut rakkaalleen. On ok pitää muutamia asioita omana tietonaan, mutta vain sellaisia, joiden salaaminen ei pilaa yöunia tai paljastuminen parisuhdetta.

Kuinka paljon riitelyä on liikaa?

Riidan aihe ja merkittävyys ratkaisee. Pikkuasiat närkästyttävät joka toisessa parisuhteessa, suurempia kiistoja on 48 prosentilla pariskunnista, jotka eivät ole onnellisia. Suurin osa onnellisista pariskunnista sen sijaan riitelee kovemmin korkeintaan muutaman kerran vuodessa.

Jotta kiistat eivät kasvaisi liian suuriksi, kannattaa luottaa vanhaan viisauteen: nukkumaan ei kannata mennä vihaisena. Jos riidat koskevat yhteistä tulevaisuuttanne tai taloutta, voi olla, että tarvitsette myös ulkopuolista apua ongelmienne ratkaisemiseen.

Seksielämämme tuntuu tylsältä, kannattaako minun huolestua?

Monet parit harrastavat seksiä päivittäin, onnellisimmat parit kolme tai neljä kertaa viikossa. Jos pariskunnalla on lapsia, seksiä on yleensä harvemmin.

Chrisanna Northrupin mukaan 96 % miehistä ja 78 % naisista kaipaisi makuuhuoneeseen enemmän vaihtelua. On kuitenkin turha pelätä, että uudet ideasi ovat liian villejä – 86 % ihmisistä on kiinnostuneita uusista kokeiluista.

Onko normaalia miettiä eroa silloin tällöin?

Jopa onnelliset pariskunnat miettivät joskus, millaista olisi erota. Vain 12 prosenttia sanoo, ettei mieti eroa koskaan. Moni kuitenkin miettii, mutta harvoin tosissaan. Jos haaveilet sinkkuasunnosta, jossa kukaan ei unohtelisi sukkia lattialle ja häiritsisi dvd-maratoniasi, sinulla ei vielä ole syytä epäillä suhteenne vahvuutta. Kaikki on hyvin niin kauan, kun sinusta tuntuu, että katuisit eroa myöhemmin.

Onko normaalia, etten luota häneen täysin?

47 % miehistä ja 61 % naisista ei luota kumppaniinsa aivan täysin. Ei ihme, sillä puolet naisista ja 69 % miehistä myös myöntää, että heitä kiehtoisi jonkun toisen kanssa vehtaaminen. Harvempi on kuitenkaan ryhtynyt tositoimiin.

Sen sijaan, että urkkisit kumppanisi tekstiviestejä tai Facebook-profiileja, puhu hänelle suoraan ja kerro, mikä sinua huolettaa. Muista myös, että on normaalia välillä miettiä, millaista jonkun viehättävän uuden tuttavuuden kanssa olisi olla. Mielikuvituksesta on vielä matkaa tekoihin.