Näin kivaa sinullakin on, kun sermin takana istuu hyvä kaveri. Ehkä. Kuva: Shutterstock
Näin kivaa sinullakin on, kun sermin takana istuu hyvä kaveri. Ehkä. Kuva: Shutterstock

Älä emmi, vaan hae töitä samasta paikasta kuin hyvä ystäväsi. Se kannattaa työnantajakin mielestä.

Hyvän ystävän kanssa työskentely epäilyttää. Entäs jos sukset menevät ristiin? Voiko sama työpaikka pilata koko hyvän ystävyyden?


Science of Us
-kirjoittaa, että työpaikojen ystävyyssuhteita tutkineen psykologin Donald Cliftonin mukaan yksi merkittävimmistä työntekijän tuottavuuteen vaikuttavista tekijöistä on ystävyys toiseen työntekijään. Hänen mukaansa työntekijät, joilla on hyvä ystävä työpaikalla, ovat keskittyneitä, suhtautuvat työhönsä intohimoisesti ja ovat uskollisia työyhteisölleen. Nämä työntekijät sairastelevat vähemmän, heille sattuu vähemmän onnettomuuksia ja he vaihtavat työpaikkaa harvemmin.

Ja voihan tämän päätellä ihan maalaisjärjelläkin: jos työkaveri on sellainen tyyppi, jonka seurasta nauttii aidosti, tekee töitäkin mieluummin.

”Jännitti hakea töitä paikasta, jossa paras kaverini työskentely. Kaikki meni kuitenkin hyvin alusta alkaen. Teimme töitä eri osastoilla, joten emme nähneet päivittäin, mutta aika usein kuitenkin. Välillä pyysimme päästä samoihin vuoroihin. Kyllähän se tuntui leppoisalta tehdä töitä sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa viettäisi muutenkin aikaansa. Parasta oli, että pystyimme käymään yhdessä työpaikkabileissä ja nauttimaan muutenkin henkilöstöeduista. Harmillista kyllä teimme vain vuoden verran töitä samassa paikassa, sen jälkeen minä lähdin muualle. Olisihan sitä voinut jatkaa pidempäänkin!” Nainen, 30

”Olin töissä eräässä kahvilassa, jonka muut työntekijät olivat jo oman työuransa ehtoopuolella. Heistä jokainen oli työskennellyt todella kauan samassa työpaikassa, joten ”näin on aina tehty” -toimintamallit olivat juurtuneet melkoisen syvälle. Vanhempi kaarti ei koskaan päästänyt minua kassalle töihin, koska ”kassapäätejärjestelmä oli niin monimutkainen” (tämä siis siitä huolimatta, että olin edellisessä työpaikassani toiminut kassavastaavana). Lopulta huomasin kelpaavani ainoastaan tiskariksi. Kiusaaminen meni niin pitkälle, että aloin kärsiä selittämättömistä vatsakivuista. Ystäväni tuli töihin samaan paikkaan ja törmäsi samanlaiseen kohteluun kuin minäkin. Mittamme tuli täyteen. Meillä oli eräs iso asiakastilaisuus ja raadoimme kuin hullut likaisten astioiden parissa. Vuoropäällikkö vain seisoi paikoillaan ja keskittyi valittamaan milloin mistäkin. Sillä hetkellä, kun hän tuli nenäänsä nyrpistäen ilmoittamaan, että pöydän alla on kakkupala, riisuin essuni ja ilmoitin lähteväni kotiin. Ystäväni teki samoin. Nauroimme koko matkan ulos asti, kun kuulimme taaksemme jääneen kauhistuneen kaakatuksen. Ah, sitä vapauden tunnetta! Ilman ystäväni tukea ja kokemuksia olisin varmasti tarvinnut terapiaa..” Nainen, 35

”Löisin vaikka vetoa, että jokaista jännittää uuteen työpaikkaan ja -porukkaan sulautuminen. Hyvä ystävä paikan päällä auttaa sopeutumaan nopeasti, eikä tyhmien kysymyksienkään kysyminen hävetä aivan niin paljoa. Kaltaiseni "kaikki pitää osata heti ihan itse" -paineilijat säästyvät monelta nololta tilanteelta myöhemmin. Läheisen ihmisen läsnäolo myös sitouttaa työpaikkaan heti alusta saakka, vaikka toisaalta työpaikalla solmittavat suhteet ja ystävyydet vaikuttavat mielestäni aivan yhtä motivoivasti ajan mittaan. Mikään ei voita spontaaneja harjanvarsikaraokesessioita tai hiljaisten yövuorojen aikana firman sisäisillä puhelimilla käytyjä aamuyön keskusteluja, oli ystävä sitten uusi tai vanha!” Nainen, 29

Lue myös:


Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?


Kuinka paljon ystävyys maksaa?


Rakkaushormoni sitoo kaveritkin toisiinsa


Aikuistakin harmittaa, kun kukaan ei tule syntymäpäiville

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”