Vapaaehtoisesti lapseton voi keskittyä sataprosenttisesti unelmiinsa. Kuva: Shutterstock
Vapaaehtoisesti lapseton voi keskittyä sataprosenttisesti unelmiinsa. Kuva: Shutterstock

Yhä useampi valitsee vapaaehtoisen lapsettomuuden. Miksi? Kolme naista kertoi tarinansa.

Tilastokeskuksen mukaan joka viides 45-vuotias suomalainen nainen on lapseton, ja 2000-luvun alussa tehdyn eurooppalaisen tutkimuksen mukaan viisi prosenttia maamme nuorista aikuisista ei halunnut lasta.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on yhä yleisempi ilmiö. 51-vuotias nainen kertoi juuri Huffington Postille, että päätti jättää lapset hankkimatta, koska halusi keskittyä uraansa ja rikastua. Eikä hän kadu päätöstä, jonka teki kymmeniä vuosia sitten. Nykyään hän tienaa muhkean vuosipalkan, on taloudellisesti täysin vapaa ja elää huoletonta elämää, jossa keskittyy intohimoihinsa.

Kysyimme kolmelta suomalaisnaiselta, miksi he päättivät olla hankkimatta lapsia.

Tiesin sen jo 12-vuotiaana

"Tiesin jo lapsena, etten halua lapsia. Perhe-elämä oli yhtä helvettiä ja sairastuin 7-vuotiaana lasten nivelreumaan eli tiesin olevani perimältäni heikko. Lisäksi minua raivostutti jo silloin ihmiskunnan ylimielisyys ja itsekkyys sekä luonnon tuhoaminen muilta lajeilta lupaa kysymättä.

Ilmoitin 12-vuotiaana kuukautisteni alettua äidille, etten tee koskaan lapsia. Päätös on pitänyt täysin vaivattomasti kuluneet 26 vuotta. Onneksi puolisot ovat olleet myös lisääntymishaluttomia.

Olen onnellisesti naimisissa ja minulla on paljon lapsiystäviä. En ole kaivannut kakkavaippa-yösyöttö-hormonihuuruilua. Uskon, että olen valinnut oikein. Minulla ei ole ollut vauvakuumetta koskaan." Nainen, 38.

Lapset eivät ole ratkaisu yksinäiseen vanhuuteen

"Miksi ihmeessä sä et halua lasta? Ethän sä oo yhtään epäempaattinen ihminen, vaan susta tulisi hyvä äiti." Tämä minulle on sanottu useamman kerran. Hienosti siinä sanoja tulee paljastaneeksi oman asenteensa: nainen, joka on päättänyt olla lisääntymättä, on hänen mielestään automaattisesti jotenkin kylmä ja kova.

Yleensä vastaan, etten osaa antaa mitään yhtä syytä. Minusta vain tuntuu siltä, etten halua äidiksi – ihan samalla tavalla kuin useimmista kai tuntuu, että he haluavat. Tarve suvunjatkamiseen ei vain ole koskaan herännyt, biologinen kelloni ei ole alkanut tikittää. Olen nähnyt ystävieni vauvaonnea, ymmärrän, että monille lapset ovat elämän merkitys ja tarkoitus, mutta en itse tunne niin.

Ehkä iän myötä ajatus rankasta vauva-ajasta sekä uhma- ja murrosiästä on myös alkanut vähän uuvuttaa. Ehkä minulla on korostunut tarve itsenäisyyteen ja omaan aikaan, viihdyn hyvin yksin ja rakastan hiljaisuutta. Kutsukaa sitä sitten vaikka mukavuudenhaluksi. Minulle se on elämää, jollaista haluan viettää. Koen myös, että nykyaikana minulla on oikeus rikkoa perinteistä parisuhde- ja perhemallia. Tämä maailmahan kärsii jo nyt katastrofaalisesti liikakansoituksesta, joten minun henkilökohtainen ratkaisuni on suorastaan maailmanparantajan ekologinen sankariteko.

Usein kysytään myös, eikö yksinäinen vanhuus pelota yhtään. Ehkä se pelottaa, mutta lapset eivät minusta ole siihen mikään onnen takaava ratkaisu. Eivät he välttämättä käy vanhainkodissa kovin usein. Toivoisin, että pystyisin järjestämään asiani niin, että ympärilläni olisi paljon läheisiä sukulaisia ja ystäviä – ja ehkäpä voin käyttää lapsettomuuteni takia säästyneet rahani hyvään hoitoon." Nainen, 39.

Lapsiperheiden arki vaikuttaa ankealta

"En tiedä, olenko ihan vakaasti päättänyt, mutta en ole vain ikinä alkanut haluta – ja nyt olen jo niin vanha, ettei tarvitse enää päättää yhtään mitään. Eikä siis edelleenkään kiinnosta.

Ajatus on tuntunut aina ihan vieraalta, ei ole minkäänlaista kaipuuta siihen hommaan. Jos rehellinen olen, myös vastenmieliseltäkin, minusta lapsiperheiden elämä näyttää ankealta ja loputtoman tylsältä. Enkä tiedä yhtään lapsellista pariskuntaa, joiden suhde näyttäisi olevan kovin hyvässä kuosissa. Lähes kaikki perhe-elämää elävät ystäväni ovatkin järjestään eronneet.

Lisäksi minua kammottaa se lapsiin liittyvä huoli. Elämässäni on nykyiselläänkin ihan riittävästi ihmisiä, joiden kuolemaa pelkään vietävästi. Jos mitään olen oikein ymmärtänyt, huoli omista lapsista on ihan miljoonakertainen. Vaikka pysyisivät hengissä, voivat joutua niin monella muulla tavalla hunningolle tai kohdata elämässään karmeita juttuja." Nainen, 44.

Minna35

Tämän takia en halua lasta – kolme tarinaa

Minusta on hyvä, ettei vapaaehtoiseen lapsettomuuteen tarvita perusteluja. Itse olen paljon rauhallista aikaa tarvitseva ja kuormitun asioista, mitkä toisista ovat ihan tavallisia, kuten vaikka autolla ajaminen tai kaupassa asiointi, Jopa kaksi koiraani vievät voimani aivan loppuun välillä. Luultavasti joutuisin valitsemaan lapsen ja työn väliltä huonon jaksamiseni vuoksi, enkä ole halukas jättäytymään mieheni elätettäväksi. Minulle riittää tämä elämä, vaikka lapsista pidänkin. Olen ikuinen...
Lue kommentti
Vierailija

Tämän takia en halua lasta – kolme tarinaa

Vierailija kirjoitti: Olen mies,ja sanonpa vain,että oikeaan avioliittoon kuuluu mielestäni lapsia.Joko puolison kanssa yhteisiä tai adoptoituja.Jos nainen,jonka kanssa seurustelisin,sanoisi ennen hääpäivää ettei sitten halua ollenkaan lasta/lapsia,niin lemppaisin hänet oitis välittömästi mäelle. Minä taas lemppaisin tuollaisen miehen pellolle välittömästi.
Lue kommentti