Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

... koska kaikkien pitää saada tietää, miten lapsellinen olet.

Joko olette lukeneet Annan ja Sebun rakkausblogista? Söpöä, ihanaa, ällöä, outoa!

Entäs Clairen ja Alanin riitelytweettejä? Söpöä, ihanaa, ällöä, hassua! Vähän reilu parikymppinen jenkkipariskunta on päässyt parisuhteessaan aivan uudelle tasolle sen jälkeen, kun he loivat riidoilleen oman Twitter-nimimerkin @WeFoughtAbout.

Clairen ja Alanin tweetit ovat aika yksinkertaisia:

Säikäytin Clairen, kun hän oli suihkussa.
tai
Alan rupesi mustasukkaiseksi päärynästä.

Tweetit ovat myös saaneet jo vankan seuraajakunnan, ja miksipä ei? On mukavan terapeuttista huomata, että riidat alkavat kaikilla yhtä hölmöistä syistä. Ehkä Alan ja Clairekin käsittelevät erimielisyyksiään kirjaamalla niitä ylös ja huomaamalla, että eihän tästä kannata riidellä. Sitten he varmasti suutelevat. Sitten kamera siirtyy seuraamaan pilviä tai tunneliin porhaltavaa pikajunaa.

Alanin ja Clairen ensimmäistä oikeaa parisuhdekriisiä odotellessa keräsimme viihteeksemme suomalaisia riidanaiheita suomalaisen naistenlehden toimituksen liepeiltä. Pystytkö samastumaan? Mistä itse riitelit viimeksi siippasi kanssa?

Olimme eri mieltä siitä, milloin syödään ja siitä, kuka sen saa päättää.

Urpo puolisoni laittoi tekemäni lasagnen pihalle jäähtymään pelkkään muovikassiin kiedottuna. Totta kai joku lintu tai hiiri oli nokkinut kassin auki ja käynyt lasagnen kimppuun.

Pyysin Timoa ostamaan suodatinpusseja. Hän toi 102-kokoisia pusseja! Eikö hän tosiaan ole ostanut koskaan kotiin suodatinpusseja, koska ei tiennyt, että oikea koko on se isompi?

”Mehän sovittiin, että viet koiran kahdeksalta ulos. Kello on puoli yhdeksän.”

Martin oli mennyt pelaamaan fudista, vaikka sillä epäiltiin jotain sydänongelmaa, ja se oli luvannut edellisenä päivänä olla treenaamatta ainakaan kahteen viikkoon.

Erkki ei ollut katsonut laskun eräpäivää, vaikka pyysin, lasku oli mennyt vanhaksi. Nyt joudun menemään kaasulaitokselle, koska tässä maassa pitää mennä paikan päälle maksamaan laskut, jos ne myöhästyvät. Tai no, Erkki lupasi nyt mennä itse sinne.

Minulle kuittailtiin siitä, että olin krapulassa ja nukuin muka liian pitkät päiväunet. Missä vaiheessa meidän parisuhteessamme on alkanut olla ongelma, jos toinen käy joskus harvoin baarissa?

Jos ostaa kalliin käsimatkatavaralaukun, sitä ei mielestäni saa panna lentokoneen ruumaan naarmuuntumaan, kuten Antti teki. Antin mielestä saa, jos laukku on omalla rahalla ostettu. Mykkäkoulu jatkuu toista päivää.

Puolisoni ei kysynyt tarpeeksi nopeasti minun kuulumisiani. Odotin kysymystä, koska kyllä hän tiesi, että minulla oli ollut tosi hankala päivä.

En ollut avannut laskua. Tiesin, että olisi pitänyt avata, mutta en halunnut, koska minulla ei ole nyt rahaa.

Tulin hampaita pestessäni ulos kylppäristä hetkeksi. Mies tunkee heti sinne jonkun typerän nenäkannun kanssa ja alkaa lorottaa sillä! Minulla oli kylppärivuoro kesken ja hammasharja suussa!

Heikin mielestä Tuomari Nurmio on hyvä muusikko. Minun mielestäni Heikillä on paska musiikkimaku.

Valitin olevani kateellinen niille, jotka ovat nokkelia Facebookissa. Tämä oli kuulemma typerä murhe. Koin, että ongelmaani ei otettu tarpeeksi vakavasti.

Lue myös:

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon