Jättääköhän hän minut tämän jälkeen? Kuva: Shutterstock
Jättääköhän hän minut tämän jälkeen? Kuva: Shutterstock

Jääkausi parisuhteessa voi olla lopun alku.

Jos olet koko ajan huolissasi parisuhteesi tilasta, saatat tehdä tällä pelollasi asiat entistä hankalammaksi kumppanisi kanssa.
Tätä mieltä ovat Tennesseen yliopiston tutkijat. Uuden tutkimuksen tuloksista kertoo Psychology Today.

Pelkääjä kokee helposti, että suhde ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Hylkäämisen pelko aiheuttaa liikaa rasitusta myös parisuhteen toiselle osapuolelle.

Lue myös: Nämä merkit paljastavat myrkyllisen parisuhteen

Psychology Today selittää, että tällainen suhde voi hajota helposti, koska se edellyttää toiselta kumppanilta suurempaa mukautuvuutta ja herkkyyttä. Kumppanin pelko saa toisen osapuolen tuntemaan itsensä usein avuttomaksi.

Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka reagoivat herkästi hylkäämiseen ja pelkäävät tulevan satutetuiksi parisuhteessa, ovat parisuhteeseensa tyytymättömämpiä kuin he, jotka eivät pelkää hylätyksi tulemista.

Pelkääjä tietämättään sabotoi omat mahdollisuutensa olla onnellinen parisuhteessa.

Nämä ihmiset saattavat etäännyttää itsensä kumppaneistaan – sekä henkisellä että fyysisellä tasolla. Tämä tekee parisuhteesta tyydyttämättömämmän. Eli pelkääjä ikään kuin tietämättään sabotoi omat mahdollisuutensa olla onnellinen parisuhteessa.

Tunteiden eristäminen on yksi vanhimmista itsepuolustuksen keinoista, mutta parisuhteessa se tutkitusti satuttaa pitkällä aikavälillä. Kun yrittää eristää itsensä pahalta, eristää samalla myös hyvältä: etäisyyden ottaminen vähentää mahdollisuutta täyttymykseen, hyväksyntään ja intiimiin käyttäytymiseen.

Tutkijat ovat tietoisia, että heidän tutkimuksessaan oli joukko rajoitteita. Huomattavin niistä oli se, että koehenkilöt olivat collegeopiskelijoita. Heidän elämässään ihmissuhteilla on erilainen rooli kuin esimerkiksi keski-ikäisillä.

Lue myös! Mitä tehdä, kun puoliso ripustautuu liikaa?

Tutkijoiden mukaan hylkäämisen pelko ei välttämättä suoraan aiheuta tyytymättömyyttä parisuhteessa. Heidän mielestään yhteys voi toimia toisinpäinkin: kun tyytyväisyys suhteeseen vähenee, saattaa se lisätä tunteiden jäädyttämistä ja herkempää reagointia hylkäämiseen.

Silti, tulokset tukevat ajatusta, että ”ihminen toteuttaa sen, mitä pelkää”. Jos koko ajan on liian huolestunut siitä, että parisuhteessa voi satuttaa itsensä, ei ole koskaan tarpeeksi läsnä – ja se puolestaan vaikeuttaa kahden ihmisen välistä suhdetta kaikilla tasoilla.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.