Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Me Naiset kysyi: Mikä tekisi sinusta onnellisemman? Näin lukijat vastasivat.

Taloustilanne kuntoon

"Raha! Jos siitä ei tarvitsisi murehtia, uskoisin, että olisin niin onnellinen kuin ihminen voi vain olla."
Jenni, 29

"Parempi taloudellinen tilanne, ettei tarvisi jokaista penniä miettiä ja saisi jopa säästöönkin rahaa."
Mitunen, 33

"Taloudellinen tilanne voisi olla turvatumpi. Olen kuitenkin oppinut, että onneni muista asioista ei korreloi rahan kanssa."
Haltijasoturi, 37

"Rahahan ei tee onnelliseksi, mutta en usko että pienestä määrästä lisää olisi haittaakaan."
hennaxd, 20

 "Pieni rahavoitto, jotta voisin maksaa asuntovelan ja tehdä ulkomaille matkan. En ole ollut kuin kerran ulkomailla."
Auli R., 56

"Jos raha-asiat olisivat paremmalla tolalla. Ei sillä että raha toisi onnea, mutta tietynlaista turvaa se tuo."
Maalle muuttanut, 30

 

Muiden hyvinvointi etusijalla

"Jos saisimme autettua nuoria aikuisia selviytymään tässä yhteiskunnassa vielä paremmin!"
elämänmyönteinen, 49

"Tietenkin se, että lapseni voivat hyvin ja heillä on asiat hienosti. En halua elää heidän elämäänsä, mutta toivon, että he löytävät onnen elämässään ja ovat onnellisia."
Onnellinen, 56

"Että lapseni olisi terve, tai hänen parantumaton sairautensa pysyisi rauhallisessa vaiheessa ja hän voisi hyvin, hänellä ei olisi kipuja ja hän voisi käydä koulua ja harrastaa."
sissi, 43

Kun ammatillinen minä löytyy

 "Jos pääsisin haluamaani kouluun ja sitä kautta unelmatyöhöni. Saisin silloin parempaa palkkaa ja työkin olisi mielekkäämppää."
emmuli, 26

 

Rakkautta elämään

 "Olen etäsuhteessa ja totta kai olisi ihanaa, jos mies muuttaisi lähemmäs minua."
Iloinen, 43

"Rakastava ihminen, en aio olla ikuisesti sinkku!"
sinkku-63, 50

"Haluaisin enemmän kuin mitään muuta selvittää ongelmat mieheni kanssa. Toivoisin myös kovasti, että voisin kehittää itsetuntoani siihen suuntaan, että uskoisin olevani aidosti rakkauden arvoinen ja etten huonon itsetunnon takia aiheuttaisi itsekin riitoja. Haaveissa olisi vielä myös toinen lapsi, joka täydentäisi perhettämme, mutta ensin pitää saada ongelmat ratkaistua."
Elämää, 35

"Kyllähän sitä toivoo vielä sen aikuisen kumppanin tapaavansa, ja miettii tulevaisuuden päämääriään muutenkin, mutta koitan ottaa tämän hetken niin kuin se on ja nauttia siitä."
Onneksi, 28

Oletko onnellinen? Kyselyyn voi vastata edelleen täällä.

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.