Walesin prinssi Charles ja hänen puolisonsa Camilla eivät ole koskaan saanut läheistensä täyttä hyväksyntää. Miten he ovat pysyneet yhdessä tähän saakka?

Walesin prinssi Charlesin ja nykyisen Cornwallin herttuatar Camillan suhde ei ole koskaan ollut yksinkertainen. Vuonna 2005 avioituneen kuninkaallisen parin menneisyyteen mahtuu pettämistä, salailua, sukuvihaa ja kuolemaa.

Miten pariskunta on saanut pidettyä suhteensa kaiken keskellä toimivana? Lähipiirin mukaan se onnistuu näillä keinoilla: erillään asuminen, täydellinen yhteisymmärrys ja yhteinen huumorintaju.

Camilla asuu nykyisin Wiltshiressä, jossa hän viettää aikaa viiden lapsenlapsensa kanssa. Charles asuu noin kolmenkymmen kilometrin päässä vaimostaan nauttien yksinäisyydestään kirjojen ja puutarhatöiden keskellä.

– Mutta kun he ovat yhdessä, he ovat fantastisia. Camilla tietää, miten saada Charles rauhoittumaan, milloin pitää olla poissa, milloin pitää jättää hänet omiin ajatuksiinsa, milloin pitää olla iloinen, milloin pitää olla hänen uskottunsa ja milloin hänen rakastettunsa. Hän on nerokkaalla tavalla juuri sellainen nainen, mitä Charles tarvitsee, kertoi Camillan läheinen ystävä Daily Mailille.

Tahditonta huumoria vuodesta toiseen

Kun parin suhde alkoi 70-luvulla, Camilla oli naimissa toisen miehen kanssa. Vuonna 1981 Charles puolestaan päätyi onnettomaan avioliittoon lastensa äidin, prinsessa Dianan kanssa.

Pariskunnan ystävien mukaan Diana ei koskaan tiennyt, minkälaista naista Charles kaipasi vierelleen.

– Hän yritti kovasti, mutta se ei onnistunut. Hän oli toisaalta kovin nuori, siinä missä Camilla on tuntenut Walesin prinssin koko elämänsä. Kukaan ei tunne Charlesia paremmin kuin hän, ystävät ovat kertoneet.

Camillan raaka ja tahditonkin huumori sai Charlesin nauramaan jo 40 vuotta sitten ja niin se tekee edelleen.

Pariskunnan ystävät ovat kertoneet, että yksi Charlesin ja Dianan suhteen suurimmista ongelmista oli se, että kansa rakasti prinsessaansa enemmän kuin prinssiään.

– Camilla ei vie hänen paikkaansa parrasvaloissa, kuten Diana teki. Kaikki tietävät, että Charles kaipaa epätoivoisesti ihmisten hyväksyntää. Camilla osaa piristää häntä sellaisinakin hetkinä, yksi herttuattaren ystävistä on kertonut.

Tuleva kuningatar?

Dianan poismenon jälkeen moni on kyseenalaistanut Camillan aseman Charlesin rinnalla, eikä Camilla ole koskaan saanut Dianalle kuulunutta prinsessan titteliä.

Kuningatar Elisabet suhtautui Camillaan nuivasti heti parin alkuajoista asti, eikä kutsunut häntä koskaan virallisiin tilaisuuksiin, joissa oli itse paikalla. Kun pari meni naimisiin, kuningattaren suhtautuminen alkoi muuttua. Pikkuhiljaa Camillan paikka on alkanut vakiintua myös Britannian kansan mielissä.

Viime kesänä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 53 prosenttia briteistä olisi valmiita ottamaan hänet kuningattarekseen.

Myös Charles on ilmoittanut entistä hanakammin, että haluaa Camillan kuningattarekseen, kun jossain vaiheessa nousee valtaistuimelle. Walesin prinssi odottaa sitä päivää malttamattomana.

– Kärsimätön, minäkö? Käsittämätön vihjaus. Tietenkin olen kärsimätön, Charles on kommentoinut tulevaa kuninkuuttaan.

Lähde: Daily Mail

Lue lisää:

Ex-vaimo puolustaa prinssi Andrew’ta seksikohussa

Herttuatar Catherinella uusi stailisti – tavoitteena nuorekkaampi imago?

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.