”Ai että, miten ihanaa tämä pellolla juoksentelu on!” ”Sinäkin olet ihana, kulta!” Kuva: Shutterstock
”Ai että, miten ihanaa tämä pellolla juoksentelu on!” ”Sinäkin olet ihana, kulta!” Kuva: Shutterstock

Psykologi John Gottman vaimoineen on tutkinut pariskuntia vuosikymmeniä ja löytänyt avio-onnen salaisuuden.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin 13766 avioeroa, mikä on aika paljon. Tilastokeskuksen julkistuksen mukaan ensimmäinen avioliitto päättyykin eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Psykologi Ty Tashiro puolestaan huomauttaa kirjassaan The Science of Happily Ever After, että vain kolme kymmenestä onnistuu elämään onnellisesti aviossa. Ei kuulosta kovin hyvältä.

Tutkijat ovatkin jo vuosikymmeniä yrittäneet selvittää, mikä siinä on, että toisten liitot kestävät, toisten eivät – ja miksi jotkut onnistuvat pysymään liitoissaan myös tyytyväisinä.

Yksi ajattelutapa

Niin, miksi? Business Insiderin artikkelissa valotetaan näitä syitä kestävien ja eroon päättyvien avioliittojen taustalla. Laajaa juttua varten on haastateltu avioliittoja 1970-luvulta saakka tutkinutta psykologi John Gottmania sekä hänen vaimoaan Julieta, jotka pyörittävät avioparien auttamiseen keskittynyttä The Gottman Institutea New Yorkissa.

Tutkimuksissaan Gottman on luokitellut avioparit kahteen ryhmään: mestareihin ja katastrofeihin – englanniksi ryhmien nimet ovat kivasti rimmaavat masters ja disasters. Mestareiksi pääsevät ne, jotka ovat vielä kuudenkin vuoden jälkeen onnellisesti yhdessä. Katastrofiparit joko eroavat tai ovat onnettomia liitoissaan.

Business Insiderin jutun mukaan John Gottman pystyy pariskunnan toimia tarkkailemalla ennustamaan 94 prosentin varmuudella, onko parilla muutaman vuoden päästä edessään ero vai onnellinen tai onneton liitto. Lähes kaikki on kiinni yhdestä asiasta.

– On olemassa tietty ajattelutapa, jonka mestarit hallitsevat: he tutkivat sosiaalista ympäristöään löytääkseen asioita, joita voivat kunnioittaa ja joista voivat sanoa olevansa kiitollisia. He rakentavat kunnioittamisen ja kiitollisuuden kulttuuria hyvin määrätietoisesti. Katastrofit sen sijaan tarkkailevat ympäristöään löytääkseen kumppaninsa virheet, John Gottman selittää.

Vaimo Julie täsmentää, ettei kyse ole vain ympäristön tarkkailusta.

– Kyse on kumppanin tutkiskelusta; mitä kumppani tekee oikein tai väärin ja siitä, kritisoiko kumppaniaan vai kunnioittaako ja osoittaa kiitollisuutensa.

Halveksunta vastaan kiltteys

Ykkössyy erojen takana on pariskunnan mukaan halveksunta. Niiltä, jotka keskittyvät kritiikkiin, jää huomaamatta 50 prosenttia positiivisista asioista, joita kumppani tekee. He myös näkevät negatiivisuutta siellä, missä sitä ei edes ole. Jos kumppaniaan kohtelee kuin ilmaa eikä tälle osoita arvostustaan, suhteen alamäki on lähes varma.

Sen sijaan hyväntahtoisuus ja kiltteys toimii kuin liima, sillä se saa kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi, ymmärretyksi ja arvostetuksi.

Hyvä tapa harjoittaa kiltteyttä on pariskunnan mukaan jalomielisyys kumppanin aikeita kohtaan. Sen sijaan, että ajattelisi kullan jättäneen vessanpytyn renkaan kiusallaan ylös, tulisi ajatella, että ehkä tämä oli vain ajatuksissaan ja unohti.

Kaikkein tärkeintä – ja samalla vaikeinta – olisi osoittaa kiltteyttä riidellessä. Vihansa ja ärtymyksensä saa kyllä näyttää, kunhan valitsee tarkoin, miten sen tekee.

– Voit joko heitellä keihäitä kumppaniasi kohti tai selittää, miksi tunnet olosi loukatuksi ja vihaiseksi. Jälkimmäinen on se kiltimpi tapa, Julie Gottman selittää.

Aviomies antaa esimerkin.

– Katastrofit sanovat: ”Olet myöhässä. Mikä sinua oikein vaivaa? Olet ihan kuin äitisi.” Mestarit sanovat: ”Minusta tuntuu pahalta huomauttaa siitä, että olet myöhässä ja tiedän, ettei se ole sinun vikasi, mutta on todella ärsyttävää, että olet taas myöhässä.”

Lue myös:

Maailman ärsyttävin parisuhdeneuvo

Eikö suhteenne toimi? Nämä yleiset parisuhdeneuvot ovat täyttä roskaa

Näin muutat puolisoasi

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

vähättelyä

Miten oppia luottamaan, jos on aiemmissa suhteissa tullut petetyksi? Asiantuntija vastaa

Vaaranen on niin kaukana todellisuudesta, ettei sen juttuja jaksa edes lukea. Miksi aina puhutaan pettämisestä tai jättämisestä, miten selvitä väkivaltaisen suhteen jälkeen? Ja Vaarasen "sitä saa mitä tilaa", on todella pas**a. Psykoterapeutiina luulisi tietävän ettei väkivalta näy aina päällepäin tai suhteiden alussa.
Lue kommentti