”Ai että, miten ihanaa tämä pellolla juoksentelu on!” ”Sinäkin olet ihana, kulta!” Kuva: Shutterstock
”Ai että, miten ihanaa tämä pellolla juoksentelu on!” ”Sinäkin olet ihana, kulta!” Kuva: Shutterstock

Psykologi John Gottman vaimoineen on tutkinut pariskuntia vuosikymmeniä ja löytänyt avio-onnen salaisuuden.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin 13766 avioeroa, mikä on aika paljon. Tilastokeskuksen julkistuksen mukaan ensimmäinen avioliitto päättyykin eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Psykologi Ty Tashiro puolestaan huomauttaa kirjassaan The Science of Happily Ever After, että vain kolme kymmenestä onnistuu elämään onnellisesti aviossa. Ei kuulosta kovin hyvältä.

Tutkijat ovatkin jo vuosikymmeniä yrittäneet selvittää, mikä siinä on, että toisten liitot kestävät, toisten eivät – ja miksi jotkut onnistuvat pysymään liitoissaan myös tyytyväisinä.

Yksi ajattelutapa

Niin, miksi? Business Insiderin artikkelissa valotetaan näitä syitä kestävien ja eroon päättyvien avioliittojen taustalla. Laajaa juttua varten on haastateltu avioliittoja 1970-luvulta saakka tutkinutta psykologi John Gottmania sekä hänen vaimoaan Julieta, jotka pyörittävät avioparien auttamiseen keskittynyttä The Gottman Institutea New Yorkissa.

Tutkimuksissaan Gottman on luokitellut avioparit kahteen ryhmään: mestareihin ja katastrofeihin – englanniksi ryhmien nimet ovat kivasti rimmaavat masters ja disasters. Mestareiksi pääsevät ne, jotka ovat vielä kuudenkin vuoden jälkeen onnellisesti yhdessä. Katastrofiparit joko eroavat tai ovat onnettomia liitoissaan.

Business Insiderin jutun mukaan John Gottman pystyy pariskunnan toimia tarkkailemalla ennustamaan 94 prosentin varmuudella, onko parilla muutaman vuoden päästä edessään ero vai onnellinen tai onneton liitto. Lähes kaikki on kiinni yhdestä asiasta.

– On olemassa tietty ajattelutapa, jonka mestarit hallitsevat: he tutkivat sosiaalista ympäristöään löytääkseen asioita, joita voivat kunnioittaa ja joista voivat sanoa olevansa kiitollisia. He rakentavat kunnioittamisen ja kiitollisuuden kulttuuria hyvin määrätietoisesti. Katastrofit sen sijaan tarkkailevat ympäristöään löytääkseen kumppaninsa virheet, John Gottman selittää.

Vaimo Julie täsmentää, ettei kyse ole vain ympäristön tarkkailusta.

– Kyse on kumppanin tutkiskelusta; mitä kumppani tekee oikein tai väärin ja siitä, kritisoiko kumppaniaan vai kunnioittaako ja osoittaa kiitollisuutensa.

Halveksunta vastaan kiltteys

Ykkössyy erojen takana on pariskunnan mukaan halveksunta. Niiltä, jotka keskittyvät kritiikkiin, jää huomaamatta 50 prosenttia positiivisista asioista, joita kumppani tekee. He myös näkevät negatiivisuutta siellä, missä sitä ei edes ole. Jos kumppaniaan kohtelee kuin ilmaa eikä tälle osoita arvostustaan, suhteen alamäki on lähes varma.

Sen sijaan hyväntahtoisuus ja kiltteys toimii kuin liima, sillä se saa kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi, ymmärretyksi ja arvostetuksi.

Hyvä tapa harjoittaa kiltteyttä on pariskunnan mukaan jalomielisyys kumppanin aikeita kohtaan. Sen sijaan, että ajattelisi kullan jättäneen vessanpytyn renkaan kiusallaan ylös, tulisi ajatella, että ehkä tämä oli vain ajatuksissaan ja unohti.

Kaikkein tärkeintä – ja samalla vaikeinta – olisi osoittaa kiltteyttä riidellessä. Vihansa ja ärtymyksensä saa kyllä näyttää, kunhan valitsee tarkoin, miten sen tekee.

– Voit joko heitellä keihäitä kumppaniasi kohti tai selittää, miksi tunnet olosi loukatuksi ja vihaiseksi. Jälkimmäinen on se kiltimpi tapa, Julie Gottman selittää.

Aviomies antaa esimerkin.

– Katastrofit sanovat: ”Olet myöhässä. Mikä sinua oikein vaivaa? Olet ihan kuin äitisi.” Mestarit sanovat: ”Minusta tuntuu pahalta huomauttaa siitä, että olet myöhässä ja tiedän, ettei se ole sinun vikasi, mutta on todella ärsyttävää, että olet taas myöhässä.”

Lue myös:

Maailman ärsyttävin parisuhdeneuvo

Eikö suhteenne toimi? Nämä yleiset parisuhdeneuvot ovat täyttä roskaa

Näin muutat puolisoasi

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.