Käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain? Kuva: Reuters
Käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain? Kuva: Reuters

Video filosofi Yann Dall'Aglion TED-puheesta on katsottu miljoonia kertoja. Hänen mielestään rakkaus sujuu, kun ihminen hyväksyy oman turhuutensa.

Rakkaus. Sitä ajattelee, että ikuisuusaiheesta on sanottu kaikki mahdollinen.

Mutta sitten törmää ranskalaisen filosofin ja kirjailijan Yann Dall'Aglion TED-puheeseen ja pyörtää sanansa.

Dall'Aglio piti viihdyttävän puheensa TEDxParis-tapahtumassa vuonna 2012. Nyt video puheesta, joka on otsikoitu ”Rakkaus – teet sen väärin”, leviää jälleen sosiaalisessa mediassa. TEDin verkkosivuilla se on katsottu kaiken kaikkiaan 3,5 miljoonaa kertaa.

Sitä voi sanoa rakastavansa monia asioita, vaikka pihviä tai puolisoaan – kuten Dall'Aglio. Pihvi ei kuitenkaan vastaa tunteisiin, toisin kuin vaimo. Dall'Aglio määrittelee, että rakkaus on halua olla haluttu.

Dall'Aglio kytkee rakkauden vähemmän romanttisina pidettyihin käsitteisiin: materialismiin, kuluttamiseen ja pääomaan. Halu olla haluttu saa ihmisen törsäämään: satsamaan omaan ulkonäköön ja hankkimaan omaa imagoa tukevia tavaroita, jotta saisi jonkun vieteltyä.

”Kyllä, olen hyödytön. Mutta voitte olla varmoja, että niin olette tekin.”

Koko kuvio alleviivaa nyky-yhteiskunnan yksilökeskeisyyttä. Tärkeintä on minä ja minun tarpeeni saada ihailua.

– Miten luopua hysteerisestä tarpeesta olla arvostettu? No, tulemalla tietoiseksi siitä, kuinka turha olen. Kyllä, olen hyödytön. Mutta voitte olla varmoja, että niin olette tekin, hän sanoo yleisölle.

Dall’Aglion mukaan kaikki ihmiset ovat hyödyttömiä, koska jokainen tarvitsee jonkun, joka ihailee häntä. Ihailu määrittelee oman arvon. Sekin tyyppi, joka kävelee kadulla coolisti, ajattelee oikeasti sitä, kuinka kaikki katsovat häntä.

Parisuhde muuttuu suorittamiseksi

Hysteerinen halu olla ihailtu näkyy filosofin mukaan överiksi menevän viettelyn lisäksi parisuhteessa: Ihminen haluaa olla täydellinen, jotta toinen rakastaisi. Hän haluaa, että toinen on täydellinen ja vahvistaa siten oman arvon. Suhteesta tulee suorittamista, ja pienikin epäonnistuminen voi johtaa eroon.

Dall’Aglio uskoo, että tämän asenteen karistaminen helpottaisi suhteessa olemista. Hän peräänkuuluttaa hellyyttä.

”Hellyys tarkoittaa, että hyväksyy rakastettunsa heikkoudet.”

– Hellyys tarkoittaa, että hyväksyy rakastettunsa heikkoudet.

Dall’Aglion mielestä hellyys ei ole tylsää ja tavallista, vaan se hurmaa ja tekee onnelliseksi.

Ja omat heikkoudet, niistä voi repiä kunnon naurut. Filosofi kehottaa vaalimaan aliarvostettua huumorin lajia: tarkoituksellista vaivaantuneisuutta.

– Tarkoitan itsensä pilkkaamista.

Dall’Aglio uskoo, että itsensä asettaminen naurunalaiseksi on yksi parhaista tavoista saada suhde kestämään.

Katso koko puhe:

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti