Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kavereiden kanssa ulkomaille sinkoaminen kuulostaa mitä rentouttavimmalta puuhalta. Hommasta saattaa kuitenkin nopeasti kadota kaikki ihanuus, jos seuralaisella on tyystin erilainen käsitys rahankäytöstä.

Kumppanin kanssa rahasta puhuminen on luonnollista. Kumpikin tietää suunnilleen toisen tulot ja menot. Ulkomaanmatkalle lähtiessä rahankäyttö ei synnytä sen kummempia yllätyksiä.

Mutta miten on laita kaverin kanssa reissatessa? Yhdelle lomailu sisältää normaalisti pennin venyttämistä, kun taas toinen on tottunut vierailemaan kohdekaupungin jokaisessa Michelin-ravintolassa. Jos matkaseuralaisella on kovin erilainen käsitys budjetista, riidan leimahtaminen on ajan kysymys.

Miten välttää rahakiistat mimmikaverin kanssa ympäri maailmaa viilettäessä, talousneuvoja Terhi Majasalmi?

– Ennen kuin varaat lomamatkan ystäväsi kanssa, keskustele hänen kanssaan avoimesti matkabudjetista. Jos asioista jutellaan, ne yleensä selviävät. Puhumattomuus aiheuttaa eniten riitoja.

Terhin vinkit rahariitojen välttämiseen

1. Ole avoin ja hyväksy itsesi.

Raha-asioista pitäisi puhua kuin mistä tahansa muusta asiasta. Jotkut eivät avaudu pienistä tuloistaan ystävilleen, koska heitä hävettää. Jos asia on näin, kannattaa katsoa peiliin ja opetella sopeutumaan omaan varallisuustasoonsa.

2. Älä lähde puolituttujen kanssa matkoille.

Isoissa tyttöporukoissa rahasta saattaa olla hankalaa keskustella – varsinkin jos kaikki reissuseuralaiset eivät ole sydänystäviä. Läheiset yleensä tietävät jotain toistensa taustoista ja varallisuudesta, jolloin puhuminen on luontevampaa.

3. Menkää pienemmän budjetin mukaan.

Varakkaan lomalaisen ei kannata olettaa, että toisella olisi rahaa kaikkeen. Ei ole myöskään reilua ehdottaa mitään mielettömän kalliita juttuja. Silloin saattaa ajaa toista vahingossa noloon tilanteeseen.

4. Kaveria voi jeesiä!

Miksei suurempituloinen voisi kustantaa toiselle jotain? Viedä vaikka syömään tai katsomaan nähtävyyttä. Jos matkustaa suuremmalla porukalla, jossa yhdellä on vähemmän rahaa käytössään, koko porukka voi laittaa kolehdin pystyyn hänen hyväkseen.

5. Kunnioittakaa toisianne.

Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, mikä on kallista ja mikä halpaa. Jollekin 50 euroa voi olla paljon, toiselle 500 euroa ei ole yhtään mitään. Jotkut ihmiset käyttävät rahaa lomallakin sentin tarkkuudella. Heitäkin on vain yritettävä ymmärtää.

6. Lomailun ei aina tarvitse olla mieletöntä rahantuhlausta.

Vaikka tuohta liikenisikin ylimääräiseen kuluttamiseen, sitä ei ole pakko käyttää. Välillä voi valita paikoista edullisimman ihan muuten vain. Edullinen puistopiknik on hauskaa vaihtelua!

Lue myös:

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Mitä tehdä, kun puoliso tuhlaa?

Näin vältät parisuhderiidat kesälomalla

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Diplomi-insinööri Minnan laatima taulukko auttaa selvittämään, onko ruoho todella vihreämpää aidan toisella puolella.

Onko tämä ihminen minulle hyvä loppuelämän kumppani? Tätä suurta kysymystä pohditaan niin tosi-tv:ssä kuin kotisohvillakin.

Pitkässä parisuhteessa ajatukset saattavat harhautua muun kumppanitarjonnan suuntaan ennen ratkaisevaa sitoutumista. Tinder-deittaillessa kumppaniehdokkaiden potentiaali mietityttää jo tapailuvaiheessa.

Epäilijää neuvotaan toisinaan listaamaan suhteen tai kumppanin plussat ja miinukset. Positiivisten ja negatiivisten asioiden listojen pituuksista pitäisi sitten tehdä johtopäätöksiä. 

Klassikkoneuvo voi toimia jollakulla, mutta siinä on ainakin yksi perustavanlaatuinen vika: se ei huomioi asioiden painoarvoa. Jos miinuslistalla on vaikkapa puolison epärehellisyys ja plussapuolella hänen upea tukkansa sekä kiva autonsa, listausten kappalemääräinen tarkastelu saattaa tuottaa väärän johtopäätöksen.

Temptation Island Suomi -ohjelmasta tutulla Minnalla on diplomi-insinöörin ratkaisu ongelmaan. Hän mainitsee Insinöörin päiväkirja -blogissaan kehittämänsä välineen, jolla kumppanin sopivuutta voi tarkastella tarkemmin: parisuhde-Excelin. 

Minna lähti viettelysten saarelle miehensä Sammyn kanssa. Hän kertoo blogissa pohtineensa eroa ennen saarelle lähtöä. 

”Ynnäilin päässäni suhteemme plussia ja miinuksia. Okei, tein niistä ihan excelinkin, jossa jokainen hyvä ja huono puoli oli arvioitu painokertoimella (koska tässä vertailussa pelkkä kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä ei toimi)”, Minna kirjoittaa blogissa.

Sammy ja Minna lähtivät Temptation Island Suomi -ohjelmaan testaamaan suhdettaan.
Sammy ja Minna lähtivät Temptation Island Suomi -ohjelmaan testaamaan suhdettaan.

Painokertoimet kohdilleen

Jotta muutkin voisivat miettiä parisuhdettaan lukujen valossa, Minna suostui paljastamaan Me Naisille laatimansa taulukon toimintaperiaatteen. Hän kertoo, että parisuhde-Excel on hyvin henkilökohtainen, joten alla nähtävässä taulukossa listatut ominaisuudet ja painokertoimet ovat esimerkkejä, eivät Minnan omia määritelmiä hyvästä parisuhteesta.

 Ominaisuus  Painokerroin (P)  Esiintyvyys (E)  Ominaisuuden arvo A = P*E
 Jännittävä ja yllätyksellinen  5  1  5
 Sielunkumppanuus  5  1  5
 Luonne  4  0,7  2,8
 Taloudellinen turvallisuus  3  0,3  0,9
 Osaa huoltaa auton ja kodin  3  1  3
 Sosiaalinen älykkyys  3  0,9  2,7
 Hyvät harrastukset  3  0,8  2,4
 Alkoholikäyttäytyminen  3  -0,5  -1,5
 Kunnianhimo ja tavoitteet  2  0,3  0,6
 Laittaa hyvää ruokaa  2  1  2
 Pisteet yhteensä      22,9

Ominaisuuksiin taulukon käyttäjän tulee listata sellaisia asioita, joilla on itselle väliä. Myös painokertoimet täytyy valita itse, muuten taulukko ei toimi toivotulla tavalla.

– Painokertoimet valitset oman arvomaailmasi perusteella. Painokertoimia muuttamalla voi kehnokin vaihtoehto saada hyvät pisteet! Minna muistuttaa.

”Jos oma kultasi ei saa huippupisteitä, kannattaa tietysti miettiä, saisiko kukaan muukaan.”

Kun ominaisuudet ja painokertoimet on määritelty, päästään tositoimiin, eli merkitsemään, kuinka hyvin ominaisuudet kumppanissa toteutuvat.

– Esiintyvyys saa arvon nollasta ykköseen, riippuen kuinka vahvasti kumppanissa tämä piirre toteutuu. Tämä voi olla myös negatiivinen, jolloin se laskee pisteitä, Minna kertoo.

Jos siis kumppani on hyvällä tavalla erittäin jännittävä ja yllätyksellinen, saa hän ensimmäisen rivin Esiintyvyys-kohtaan arvon 1. Jos taas jännittävyyden ja yllätyksellisen taso on sellainen, että siitä aiheutuu suorastaan haittaa, voi arvoksi antaa esimerkiksi -0,5, jolloin loppupisteet vähenevät.


Loppupisteet selville

Kun painokerroin kerrotaan esiintyvyydellä, saadaan Ominaisuuden arvo -sarakkeen lukemat, joista voi ynnätä yhteen loppupisteet.

Näin puolueettomia lukuja kaipaava insinööriluonne saa parisuhdepohdintansa tueksi selviä numeroita. Harkintaa täytyy kuitenkin käyttää siinä, millaista pistesaldoa kumppanilta vaatii.

– Jos oma kultasi ei saa huippupisteitä, kannattaa tietysti miettiä, saisiko kukaan muukaan, Minna toteaa.

Minnan ja Sammyn parisuhde on ollut Temptation Islandilla kovalla koetuksella. Vielä ei tiedetä, ovatko he yhä pariskunta. 

Ei, kaikille se ei ole ”vain koira” tai ”vain kissa”, vaan jotain paljon enemmän.

Lemmikin menettäminen voi tuntua yhtä pahalta tai jopa pahemmalta kuin ihmisläheisen kuolema, todistavat tutkimukset. Jokainen suhtautuu lemmikin menettämiseen omalla tavallaan, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa surra.

On kuitenkin lauseita, joita koiransa, kissansa tai muun kotieläimensä vastikään menettänyt ei haluaisi mielellään kuulla. Niitä ovat esimerkiksi:

  1. ”No, onneksi niitä saa aina uusia.” On vaikea kuvitella, että kukaan sanoisi vastaavaa läheisen ihmisen juuri menettäneelle. Koira on voinut olla ihan yhtä tärkeä persoona.
  2. ”Tiedän, miltä sinusta tuntuu. Itsekin itkin varmaan kaksi päivää, kun Jani alkoikin seukata Petran kanssa.” Miten nämä asiat ovat muka rinnastettavissa?
  3. ”Ai, kurja juttu. Hei olenko kertonut, mitä minulle kävi siellä työhaastattelussa…” Surevalle kannattaa antaa mahdollisuus puhua menetyksestään, vaikka aiheen vaihtaminen tuntuisi sinusta helpoimmalta vaihtoehdolta.
  4. ”Paljonko sen lopettaminen maksoi? Menikö vakuutuksesta?” Kiinnostaahan se, mutta asian ehtii ottaa puheeksi myöhemminkin, kun tilanne on rauhoittunut.
  5. ”Vieläkö sä sitä itket? Eikö siitä ole jo ainakin kaks viikkoa?” Voi olla, että sureminen ei ole vielä päässyt kahdessa viikossa edes käyntiin.
  6. ”No mutta osasihan se olla välillä ihan tosi rasittava.” Ja juuri siksi niin rakastettava.
  7. Ja sitten on tietenkin tämä klassikko: ”Sehän oli vain koira.”

Kirjoitimme aiemmin asioista, jotka esimerkiksi läheisen menetystä sureva toivoisi muiden ihmisten ymmärtävän. Samat neuvot pätevät, vaikka kyse olisi karvaisesta läheisestä. Kömpelökin huomiointi tai osanotto on paikallaan, kunhan se ei ole tyyliltään väheksyvä.

Myös se, että vain tarjoaa kuuntelevan korvan, merkitsee paljon. Surututkija Mari Pulkkisen mukaan surevalla on usein tarve puhua menetyksestään. 

– Yhä uudelleen tapahtuneesta puhumalla sureva järkeistää asiaa itselleen, hän on sanonut Me Naisten haastattelussa.


Sanoista voi olla myös hyötyä

Toisaalta joillekin voi tehdä myös hyvää, että joku muistuttaa lempeästi tosiasioista.

– Olen ajatellut, että minulle avautuu tietyllä lailla erilainen elämä, kun koirani kuolevat. En ole enää niin sidottu niihin, enkä ehkä tunne niin paljon huonoa omaatuntoa. Ei ole välttämättä niin paha asia, jos joku sanoo sen minulle ääneen, kun suren koiriani, miettii kahden jo ikääntyvän koiran omistaja.

Eläin.

”Ota uusi” ja muut asiat, joita lemmikkinsä juuri menettänyt ei halua kuulla

Muistan, että jossain olisi ollut sururyhmiä eläinystävänsä menettäneille. Se onkin ainoa suru, jonka kuonolapsemme meille aiheuttavat, kun he poistuvat rinnaltamme kulkemasta. Ainoa lohtu on, että tapaamme aivan varmasti kuoleman jälkeen. Silloin meitä ei enää mikään erota. Niin suurta rakkautta, kun tunnemme näitä viattomia kohtaan ei voi kuolemakaan sammuttaa.
Lue kommentti