Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kavereiden kanssa ulkomaille sinkoaminen kuulostaa mitä rentouttavimmalta puuhalta. Hommasta saattaa kuitenkin nopeasti kadota kaikki ihanuus, jos seuralaisella on tyystin erilainen käsitys rahankäytöstä.

Kumppanin kanssa rahasta puhuminen on luonnollista. Kumpikin tietää suunnilleen toisen tulot ja menot. Ulkomaanmatkalle lähtiessä rahankäyttö ei synnytä sen kummempia yllätyksiä.

Mutta miten on laita kaverin kanssa reissatessa? Yhdelle lomailu sisältää normaalisti pennin venyttämistä, kun taas toinen on tottunut vierailemaan kohdekaupungin jokaisessa Michelin-ravintolassa. Jos matkaseuralaisella on kovin erilainen käsitys budjetista, riidan leimahtaminen on ajan kysymys.

Miten välttää rahakiistat mimmikaverin kanssa ympäri maailmaa viilettäessä, talousneuvoja Terhi Majasalmi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ennen kuin varaat lomamatkan ystäväsi kanssa, keskustele hänen kanssaan avoimesti matkabudjetista. Jos asioista jutellaan, ne yleensä selviävät. Puhumattomuus aiheuttaa eniten riitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terhin vinkit rahariitojen välttämiseen

1. Ole avoin ja hyväksy itsesi.

Raha-asioista pitäisi puhua kuin mistä tahansa muusta asiasta. Jotkut eivät avaudu pienistä tuloistaan ystävilleen, koska heitä hävettää. Jos asia on näin, kannattaa katsoa peiliin ja opetella sopeutumaan omaan varallisuustasoonsa.

2. Älä lähde puolituttujen kanssa matkoille.

Isoissa tyttöporukoissa rahasta saattaa olla hankalaa keskustella – varsinkin jos kaikki reissuseuralaiset eivät ole sydänystäviä. Läheiset yleensä tietävät jotain toistensa taustoista ja varallisuudesta, jolloin puhuminen on luontevampaa.

3. Menkää pienemmän budjetin mukaan.

Varakkaan lomalaisen ei kannata olettaa, että toisella olisi rahaa kaikkeen. Ei ole myöskään reilua ehdottaa mitään mielettömän kalliita juttuja. Silloin saattaa ajaa toista vahingossa noloon tilanteeseen.

4. Kaveria voi jeesiä!

Miksei suurempituloinen voisi kustantaa toiselle jotain? Viedä vaikka syömään tai katsomaan nähtävyyttä. Jos matkustaa suuremmalla porukalla, jossa yhdellä on vähemmän rahaa käytössään, koko porukka voi laittaa kolehdin pystyyn hänen hyväkseen.

5. Kunnioittakaa toisianne.

Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, mikä on kallista ja mikä halpaa. Jollekin 50 euroa voi olla paljon, toiselle 500 euroa ei ole yhtään mitään. Jotkut ihmiset käyttävät rahaa lomallakin sentin tarkkuudella. Heitäkin on vain yritettävä ymmärtää.

6. Lomailun ei aina tarvitse olla mieletöntä rahantuhlausta.

Vaikka tuohta liikenisikin ylimääräiseen kuluttamiseen, sitä ei ole pakko käyttää. Välillä voi valita paikoista edullisimman ihan muuten vain. Edullinen puistopiknik on hauskaa vaihtelua!

Lue myös:

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Mitä tehdä, kun puoliso tuhlaa?

Näin vältät parisuhderiidat kesälomalla

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla