Taloudellinen väkivalta parisuhteessa on rajua vallankäyttöä, jonka tarkoituksena on alistaa henkisesti ja fyysisesti. Valtiotieteiden maisteri Anniina Kaittila kertoo, kuinka vaietun mutta yleisen ilmiön tunnistaa.

Ihan oikeasti, yksi pyörä on tarpeeksi. Ja taasko sä olet menossa kaupoille? Sä et kyllä tajua säästämisestä mitään.

Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan rahariidat ovat suomalaisille pareille arkipäivää. Valtiotieteiden maisteri Anniina Kaittila kertoo, että suomalaiset riitelevät rahasta eurooppalaista keskiarvoa enemmän.

– Olemme tilastossa top 3:ssa, Kaittila kertoo.

Pahimmillaan toisen rahankäytön seuraaminen ja kontrollointi muuttuu piinaavaksi. Silloin puhutaan taloudellisesta väkivallasta, jota Kaittila käsittelee väitöskirjassaan.

Mitä taloudellisella väkivallalla tarkoitetaan?

Määritteleminen on tällä hetkellä haastavaa, koska aihetta on tutkittu vähän.

– Taloudellinen väkivalta voi ilmetä esimerkiksi kumppanin taloudellisena hyväksikäyttönä, rahankäytön kontrollointina, työssäkäynnin häirintänä ja rajoittamisena. Taloudellinen väkivalta voi jatkua myös eron jälkeen esimerkiksi niin, ettei maksa elatusmaksuja, Kaittila kertoo.

Hän epäilee, että taloudellinen väkivalta on Suomessa varsin yleistä.

– Varsinaista tilastoa ei ole vielä. Mutta koska meillä parisuhdeväkivalta ja rahariidat ovat niin yleisiä, myös taloudellinen väkivalta on todennäköisesti yleistä.

Pelkoa, salailua ja pahoinpitelyä

Väitöskirjaansa varten Kaittila haastatteli kymmeniä suomalaisia rahariidoista ja myös niiden äärimuodosta eli taloudellisesta väkivallasta. Monissa tarinoissa toistui se, kuinka kumppani yrittää kontrolloida toisen rahankäyttöä ja kuluttaa yhteisiä varoja luvatta.

Joukkoon mahtui myös Auervaara-tyyppisiä huijareita, jotka olivat onnistuneet kavaltamaan kumppanin rahat hurmaavuudellaan.

Hän pelkäsi kaupassakäyntiä, koska milloinkaan ei voinut tietää, oliko kumppani pelannut tilin tyhjäksi.

Eräs haastatelluista kärsi valtavasti entisen kumppaninsa peliongelmasta. Hän kertoi pelänneensä jopa kaupassakäyntiä, koska milloinkaan ei voinut tietää, oliko kumppani pelannut tilin tyhjäksi.

– Eräs vakavaraisessa suhteessa ollut nainen puolestaan kertoi, että hänen miehensä ei antanut hänen käyttää rahaa mihinkään. Parin lapset joutuivat käymään aina kaupungin halvimmalla parturilla, koska muu olisi ollut miehen mielestä liikaa. Nainen joutui käyttämään rahaa salaa, koska mies kontrolloi niin paljon, Kaittila kertoo.

Taloudellinen väkivalta nivoutuu usein yhteen muun henkisen ja fyysisen väkivallan kanssa. Taustalla on halu kontrolloida ja alistaa puolisoa.

”Väkivallan tekijä saattaa tehdä pistokokeita työpaikalle ja soitella sinne päivittäin.”

– Kumppani voi esimerkiksi estää toista lähtemästä töihin. Väkivallan tekijä saattaa tehdä pistokokeita työpaikalle ja soitella sinne päivittäin. Hän voi myös pahoinpidellä puolison niin, että tämä ei kykene menemään töihin.

Moni tajuaa vasta eron jälkeen, että on joutunut suhteessa taloudellisen väkivallan uhriksi. Silloin herää usein myös viha.

– Moni kantaa raha-asioista kaunaa vuosia. Se johtuu siitä, että raha on konkreettinen asia, johon on helppo tarttua. Voi syyttää toista esimerkiksi siitä, että tämä vei kaiken eikä itselle jäänyt penniäkään. Omaa henkistä loukkaantumista on vaikeampi sanoittaa.

Monisyinen tasa-arvo

Raha ei ole helpoin riidanaihe parisuhteessa. Erotilastojen mukaan rahaan liittyvät erimielisyydet ovat iso syy suhteiden päättymiseen, kertoo Kaittila. 

Kaittilan mukaan talousasioista kiisteleminen voi tiettyyn pisteeseen saakka kuitenkin olla hedelmällistä. Parhaimmillaan se koulii omia kulutustottumuksia ja kasvattaa paremmaksi rahankäyttäjäksi.

Kaittilan mukaan suomalaiset loistavat rahariitojen kärkitilastossa, koska Suomessa naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia.

”Samalla kun kumpikin kumppani osallistuu kotitöihin ja rahanhankintaan, kummallakin on myös enemmän valtaa kyseenalaistaa toisen raha-asioita.”

– Rahakonflikteihin liittyy tasa-arvon paradoksiksi. Samalla kun kumpikin kumppani osallistuu kotitöihin ja rahanhankintaan, kummallakin on myös enemmän valtaa kyseenalaistaa toisen raha-asioita. Siksi rahasta myös riidellään.

Taloudellisella väkivallalla ei kuitenkaan ole tekemistä tasa-arvon kanssa: se koskettaa Kaittilan mukaan enemmän naisia.

– Toki miesten kohtaamaa taloudellista väkivaltaa on tutkittu tosi vähän. Miehillä se ilmenee enemmän hyväksikäytetyksi ja huijatuksi tulemisena. Naiset taas joutuvat kontrollin kohteeksi.

Apua kahdesta suunnasta

Taloudellinen väkivalta on monelle niin tuntematon termi, ettei moni osaa hakea apua.

– Avun hakemisen vaikeuteen liittyy myös paljon häpeää. Voi olla jopa helpompaa sanoa, että mies löi, kuin myöntää, että hän huijasi kaikki rahat. Monia pelottaa se, että pidetään hölmönä ja höynäytettävänä.

Epäiletkö kohdanneesi taloudellista väkivaltaa? Nämä kysymykset voivat auttaa hahmottamaan tilannetta.

Jos vastaat johonkin näistä kysymyksistä kyllä, olet voinut kokea taloudellista väkivaltaa.

  1. Tuntuuko sinusta, että sinua on taloudellisesti vahingoitettu parisuhteessa?
  2. Onko kumppanisi loukannut sinua rahan avulla?
  3. Kontrolloiko kumppanisi rahankäyttöäsi?
  4. Onko kumppanisi pimittänyt rahankäyttöään tai yrittänyt salailla varojaan?
  5. Rajoittaako kumppanisi työssäkäyntiä tai soitteleeko hän jatkuvasti työpaikallesi?

Avun hakeminen on taloudellista väkivaltaa kohdanneelle todella tärkeää. Taloudellinen väkivalta vaikuttaa niin henkiseen hyvinvointiin, koko  perheen elämään kuin tietysti taloustilanteeseen.

– Tilanteessa pitää keskittyä kahteen asiaan: hakemaan apua väkivallan kokemukseen ja raha-asioihin. Väkivaltapalvelut, kuten ensi- ja turvakodit, osaavat ohjata ensimmäisessä asiassa eteenpäin. Jos on joutunut talousasioissa huijatuksi, talous- ja velkaneuvonta tarjoavat apua.

Oletko sinä kärsinyt taloudellisesta väkivallasta suhteessasi? Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Vastauksia voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”