Vapaista suhteista nauttiminen sitoutumisen sijaan voi kieliä narsistisesta luonteesta. Kuva: Shutterstock
Vapaista suhteista nauttiminen sitoutumisen sijaan voi kieliä narsistisesta luonteesta. Kuva: Shutterstock

Uusi kansainvälinen tutkimus kertoo, että narsistit ovat usein muita avoimempia yhden illan jutuille ja uusille kokeiluille.

Narsismi on viime vuosien muotitermi, jota käytetään varomattomasti – puhutaanpa sitten selfieiden ottajista, pomoista tai ex-puolisoista. Usein unohtuu, että narsistinen persoonallisuushäiriö ja diagnosoimattomat narsistiset luonteenpiirteet ovat kaksi täysin eri asiaa. Esimerkiksi paljon selfieitä ottavat ihmiset tuskin oikeasti ovat narsisteja, vaikka he ehkä yliarvioivatkin oman viehättävyytensä.

Narsismi eli narsistinen persoonallisuushäiriö on psyykkinen häiriö, johon kuuluu muun muassa epätavallista itsekeskeisyyttä, kyvyttömyyttä empatiaan sekä haluttomuutta ottaa vastaan kritiikkiä. Narsistinen persoonallisuushäiriö on todellisuudessa melko harvinainen: Narsismi.info:n mukaan suomalaisista noin kaksi prosenttia kärsii siitä. Vähemmän vakavia narsistisia luonteenpiirteitä löytyy kuitenkin huomattavasti useammilta ihmisiltä.

Lue myös: Ketä vain on helppo sanoa narsistiksi, mutta näin tunnistat oikean sellaisen

Millaisia ne ”oikeat” narsistit sitten ovat? Todennäköisesti juuri niitä erittäin itsekeskeisiä ja kompromisseihin kyvyttömiä ihmisiä, mutta narsismista saattaa kieliä myös se, millaisia romanttisia suhteita ihminen muodostaa. Psychology Today kertoo uudesta kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan narsistit ovat muita avoimempia vapaille seksisuhteille, yhden illan jutuille sekä uusille kokeiluille petipuuhissa.

Narsisteilla on lisäksi muitakin lyhyisiin suhteisiin ja niiden muodostamiseen liittyviä erityispiirteitä. Narsistit muun muassa pettävät selvästi muita herkemmin kumppaniaan sekä yrittävät muita todennäköisemmin iskeä jo parisuhteessa olevia ihmisiä. Kaipuu jännittäviin ihmissuhdekoukeroihin on siis huomattavan tärkeä osa narsistisen ihmisen luonnetta.

Lue myös: Miksi narsisti saa mielihyvää siitä, että hänen sanansa satuttavat?

Narsistit voivat antaa itsestään kiehtovan ensivaikutelman, joten heihin on helppo ihastua. Esimerkiksi itsevarmuudesta ja määrätietoisuudesta voi olla heille paljon hyötyä, ja narsistit ovatkin usein tyytyväisiä elämäänsä. He voivat kuitenkin olla hyvin manipuloivia ja itsekeskeisiä, mikä tekee parisuhteesta narsistin kanssa vaikean. Juuri narsistien ikävät piirteet ovat niitä, jotka yhdistettiin tutkimuksessa heidän tapaansa suosia lyhytaikaisia seksisuhteita.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.