Sampo, naapurinpoika, oli Tinderissä naisten mieleen. Kuva: Miss Ruki Ver / www.ptfu.fi
Sampo, naapurinpoika, oli Tinderissä naisten mieleen. Kuva: Miss Ruki Ver / www.ptfu.fi

Pin the Fuck Ups -blogin Miss Ruki Ver kokeili, millaisella kuvalla mies löytää Tinder-seuraa.

1. Kiva hymy.

2. Koira (tai ehkä mikä tahansa söpö eläin) kainaloon tai syliin.

3. Kasvokuva.

4. Kuva, jonka perusteella on helppo avata keskustelu.

Tässä lyhyt ja ytimekäs luettelo siitä, millaisella kuvalla mies pärjää Tinderissä. Asian selvitti turkulainen Säde, joka pitää suosittua Pin the Fuck Ups -blogia nimellä Miss Ruki Ver.

Hän on onnellisesti parisuhteessa, mutta päätti alkuvuodesta testata kavereidensa tohinan takia, millaisella kuvalla nainen löytää seuraa Tinderistä. Testistä tuli menestys, joka huomioitiin muun muassa Ilta-Sanomissa.

Testille toivottiin jatkoa, jossa selviäisi, millaisella kuvalla mies löytää seuraa Tinderistä.

Testiään varten bloggaaja ja kuviin suostunut miesavustaja loivat 11 hahmoa, jolla etsittiin seuraa. Miss Ruki Ver kirjoittaa, että miespuolinen seuranhakija sai huomattavasti vähemmän ”mätsejä” kuin naispuolinen. Parhaiten kaikista hahmoista – muun muassa pahis, liikemies, hevimies, pelaaja, punttiäijä ja älykkö – pärjäsi ihan tavallinen hymyilevä naapurinpoika söpö lemmikki sylissään.

Ja vielä vinkki: ”Naiset panostavat profiilikuviinsa paljon enemmän kuin miehet! Miesten kuvia selaillessani ihmettelin moneen kertaan, miksi ihmeessä joku valitsisi sellaisen profiilikuvan palveluun, jossa valinta tehdään kuvan perusteella: ne olivat suttuisia, kaukaa otettuja, pimeitä ja epäimartelevia. Jokaisesta naamasta saa hyviä kuvia, ja naiset ovat hoksanneet tämän”, hän Miss Ruki Ver kirjoittaa blogissaan.

Voit lukea enemmän Tinder-testistä ja sen tuloksista Miss Ruki Verin blogissa – täällä.

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.