Palutteen antamista, valittamista vai nalkuttamista? Kuva: Shutterstock
Palutteen antamista, valittamista vai nalkuttamista? Kuva: Shutterstock

Miksi miehet muka aina "ärähtävät asiasta" ja naiset "nalkuttavat turhasta"?

Ensitreffit alttarilla -ohjelman Tanja on jo ensimmäisten jaksojen aikana ehtinyt valittaa miehensä Ronin tavasta jättää wc-pöntön kansi ylös ja keittiön kaappien ovet auki ja huomauttaa, ettei toilettilaukkua voi missään nimessä jättää siihen, mihin mies aikoi.

Ja silloin ne sanat karkasivat huuliltani: "Kauheaa nalkuttamista!"

Heti hävetti.

Onko se nalkuttamista, jos huomauttaa asiasta, joka itseä todella häiritsee (oli asia toisen mielestä kuinka turha tahansa)? Vai muuttuuko huomauttaminen nalkuttamiseksi siinä vaiheessa, kun asiasta sanoo toista, kolmatta tai kolmattakymmenettä kertaa? Vai vasta siinä vaiheessa kun ääni alkaa kiristyä ja desibelit nousta?

Sitä paitsi kai vastapuolenkin kuuluisi kantaa tilanteesta oma vastuunsa. 

Jos tietää, että toista häiritsee suunnattomasti keittiön pöydälle nostettu roskapussi, onko sitä pakko nostaa siihen – kerta toisensa jälkeen? Tai kuinka suuri vaiva Ronilta loppujen lopuksi olisi sulkea ne kaapinovet?

Toisaalta milloin itse kunkin kannattaisi vain ottaa vähän rennommin ja muistaa, että ylhäällä oleva pytynkansi tai siitä huomauttaminen tuskin tappavat ketään?

Ne todelliset pahikset

Ehkä kaikkein viheliäisimpiä lopulta ovatkin "älä nalkuta" -lausahduksen käyttäjät. Tämä parisuhteen "vapaudut vankilasta" -kortti isketään pöytään siinä vaiheessa, kun halutaan leikkiä viatonta ja syyllistää toista: "Eihän näissä minun tavoissani ole mitään korjattavaa, sinun tarpeesi vain ovat turhia ja olet ärsyttävä."

Jos nalkuttaminen on vaarallista, vähintään yhtä vaarallista on kuitata kaikki toisen huomautukset nalkuttamisena.

Jostain ihmeellisestä syystä nalkuttaminen tavataan yhdistää juuri meihin naisiin. Vaikka kyllä miehet osaavat taidon ihan siinä missä mekin! Kokeilepa esimerkiksi kaataa kynsilakkaa auton penkille, siivota konsolipelit vääriin koteloihin, nostaa haisevat urheiluvarusteet sadepäivänä ulos tuulettumaan tai muuttaa mieltäsi ja vaihtaa vaatteita juuri kun olette lähdössä juhliin (pahoittelut tästä stereotyypittelystä).

Silti miesten mielletään "ärähtävän asiasta" ja naisten "nalkuttavan turhasta". Turhauttavaa!

Eräs tuttuni muuten keksi mainion vastauksen nalkutussyytöksiin:

– En minä nalkuta, minä sparraan.

Tätä aion kokeilla itsekin.

Kysely

Kumpi teillä nalkuttaa?

Nainen
Nainen
62.4%
Mies
Mies
38.8%
Ääniä yhteensä: 391