Miehellähän se kartta on tässäkin kuvassa kädessään. Kuva: Shutterstock
Miehellähän se kartta on tässäkin kuvassa kädessään. Kuva: Shutterstock

Tuore tutkimus on löytänyt mahdollisen selityksen sille, miksi miehillä uskotaan olevan parempi suuntavaisto kuin naisilla.

Miehillä uskotaan olevan naisia parempi avaruudellinen hahmotuskyky. Tuore Utahin yliopistossa tehty tutkimus esittää selitykseksi, että miesten suuntavaisto olisi kehittynyt paremmaksi seksin ja lisääntymisen takia.

– Suunnistustaidot helpottavat kauas matkustamista ja uuteen ympäristöön tutustumista. Mitä kauemmas matkustat, sitä todennäköisemmin vastaan tulee uusia parittelumahdollisuuksia, tutkija Layne Vashro esittää tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa.

Lapsia useiden naisten kanssa

Väite pohjautuu testeihin ja haastatteluihin, joita tutkijat tekivät kahdelle namibialaisheimolle. Heimojen kulttuuriin kuuluu pitkienkin matkojen vaeltaminen jalan sekä melko vapaamielinen suhtautuminen seksiin.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että miehet, jotka suoriutuivat paremmin avaruudellista hahmotuskykyä sekä suunnistustaitoa vaativista tehtävistä, matkustivat muita miehiä kauemmas ja heillä oli myös lapsia useampien naisten kanssa. Naiset puolestaan pärjäsivät tehtävissä huonommin ja matkustivat vähemmän. Hahmotuskykyä testattiin esimerkiksi näyttämällä miehille ja naisille kuvia kolmiulotteisista esineistä ja esittämällä sen jälkeen kysymyksiä kuvissa olevien esineiden asennoista.

Kauas lisääntymään

Jo aiemmin on saatu viitteitä siitä, että miehet olisivat parempia suunnistamisessa ja avaruudellista hahmotuskykyä vaativissa tehtävissä – osasyyksi on arveltu esimerkiksi mieshormoni testosteronia. Tutkijoiden mukaan yleisin sukupuolten välinen käyttäytymisero puolestaan on, että miehet matkustavat kauemmaksi.

Tuore tutkimus uskoo, että näiden kahden asian välillä on yhteys ja että miesten navigointitaidot olisivat kehittyneet paremmiksi  juuri siksi, että herrat pääsevät jatkamaan geenejään monissa eri paikoissa, useiden eri naisten kanssa. Tutkijat uskovat, että suvunjatkaminen on miehille hyödyllistä, joten heille on myös luonnollista matkustaa kauaskin lisääntymään.

Tutkimusta on pakerrettu pitkään, ja Layne Vashro on vieraillut Namibiassa useaan otteeseen vuosina 2009–2011, mutta silti maalaisjärki puuttuu peliin tutkimustuloksia lukiessa. Monesta ihmisestä tulee varmasti sitä parempi suunnistaja, mitä enemmän hän matkustaa! Tutkimuksen naiset kuitenkin matkustivat huomattavasti vähemmän kuin miehet – vaikka sitä ei tutkimuksessa sanota, rivien välistä on luettavissa, että naiset taisivat olla hoitamassa jälkeläisiä, joita miesten reissaaminen oli saanut aikaan. Oli miten oli, eivät ne suunnistustaidot ainakaan kotinurkissa pysyttelemällä kehity.

Lue myös:

Isomahaiset miehet ovat parhaita rakastajia

Tutkimus: Naiset eivät olekaan puheliaampia kuin miehet

Miksi nainen pissaa nopeammin?

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!