Miehellähän se kartta on tässäkin kuvassa kädessään. Kuva: Shutterstock
Miehellähän se kartta on tässäkin kuvassa kädessään. Kuva: Shutterstock

Tuore tutkimus on löytänyt mahdollisen selityksen sille, miksi miehillä uskotaan olevan parempi suuntavaisto kuin naisilla.

Miehillä uskotaan olevan naisia parempi avaruudellinen hahmotuskyky. Tuore Utahin yliopistossa tehty tutkimus esittää selitykseksi, että miesten suuntavaisto olisi kehittynyt paremmaksi seksin ja lisääntymisen takia.

– Suunnistustaidot helpottavat kauas matkustamista ja uuteen ympäristöön tutustumista. Mitä kauemmas matkustat, sitä todennäköisemmin vastaan tulee uusia parittelumahdollisuuksia, tutkija Layne Vashro esittää tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa.

Lapsia useiden naisten kanssa

Väite pohjautuu testeihin ja haastatteluihin, joita tutkijat tekivät kahdelle namibialaisheimolle. Heimojen kulttuuriin kuuluu pitkienkin matkojen vaeltaminen jalan sekä melko vapaamielinen suhtautuminen seksiin.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että miehet, jotka suoriutuivat paremmin avaruudellista hahmotuskykyä sekä suunnistustaitoa vaativista tehtävistä, matkustivat muita miehiä kauemmas ja heillä oli myös lapsia useampien naisten kanssa. Naiset puolestaan pärjäsivät tehtävissä huonommin ja matkustivat vähemmän. Hahmotuskykyä testattiin esimerkiksi näyttämällä miehille ja naisille kuvia kolmiulotteisista esineistä ja esittämällä sen jälkeen kysymyksiä kuvissa olevien esineiden asennoista.

Kauas lisääntymään

Jo aiemmin on saatu viitteitä siitä, että miehet olisivat parempia suunnistamisessa ja avaruudellista hahmotuskykyä vaativissa tehtävissä – osasyyksi on arveltu esimerkiksi mieshormoni testosteronia. Tutkijoiden mukaan yleisin sukupuolten välinen käyttäytymisero puolestaan on, että miehet matkustavat kauemmaksi.

Tuore tutkimus uskoo, että näiden kahden asian välillä on yhteys ja että miesten navigointitaidot olisivat kehittyneet paremmiksi  juuri siksi, että herrat pääsevät jatkamaan geenejään monissa eri paikoissa, useiden eri naisten kanssa. Tutkijat uskovat, että suvunjatkaminen on miehille hyödyllistä, joten heille on myös luonnollista matkustaa kauaskin lisääntymään.

Tutkimusta on pakerrettu pitkään, ja Layne Vashro on vieraillut Namibiassa useaan otteeseen vuosina 2009–2011, mutta silti maalaisjärki puuttuu peliin tutkimustuloksia lukiessa. Monesta ihmisestä tulee varmasti sitä parempi suunnistaja, mitä enemmän hän matkustaa! Tutkimuksen naiset kuitenkin matkustivat huomattavasti vähemmän kuin miehet – vaikka sitä ei tutkimuksessa sanota, rivien välistä on luettavissa, että naiset taisivat olla hoitamassa jälkeläisiä, joita miesten reissaaminen oli saanut aikaan. Oli miten oli, eivät ne suunnistustaidot ainakaan kotinurkissa pysyttelemällä kehity.

Lue myös:

Isomahaiset miehet ovat parhaita rakastajia

Tutkimus: Naiset eivät olekaan puheliaampia kuin miehet

Miksi nainen pissaa nopeammin?

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti