Usein pettävä puoliso jää kiinni puhelimeen tulleista viesteistä. Kuvituskuva: Colourbox
Usein pettävä puoliso jää kiinni puhelimeen tulleista viesteistä. Kuvituskuva: Colourbox

Me Naisten lukijat kertovat, miten heille selvisi, että puoliso pettää.

Pettäminen loukkaa petettyä osapuolta aina. Lisää kipua tuo, jos puolison pettämisestä saa tietää erityisen julmalla tavalla.

Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneet lukijat kertovat, miten he saivat tietää kumppaninsa uskottomuudesta muun muassa toisen naisen ystävältä tai yllättäen postissa lähetetyn syntymätodistuksen vuoksi.

Lue myös: 3 yleisintä tapaa, joilla ihmiset pettävät kumppaneitaan – tunnistatko suhteesi?

Osa antoi pettämisen anteeksi, osalla suhde päättyi siihen.

Mielummin olisin ollut tietämättä asiasta, jos näin jälkikäteen miettii.

Syrjähypyn ystävä soitti

”Minulle soitti nainen, joka oli mieheni syrjähypyn ystävä ja kertoi asiasta. Mies kielsi asian, mutta sitten menin lukemaan hänen sähköpostiaan, jota en ollut ennen sitä enkä sen jälkeen tehnyt.

Mies oli poistanut kaikki muut paitsi lähettämänsä viestit. Sen jälkeen soppaa on selvitetty. Olemme edelleen naimisissa, mutta vielä kolme vuotta tapahtuneen jälkeen käymme pariterapiassa. Vaikeaa on, vaikka haluamme olla yhdessä. En luota mieheeni. Mielummin olisin ollut tietämättä asiasta, jos näin jälkikäteen miettii.

Nainen, 40

Mies kehuskeli keskustelupalstalla

”Eksäni jäi kiinni pettämisestä niinkin helposti kuin keskustelupalstalla, missä kehuskeli asialla. Oli helppoa yhdistää keskustelupalstan versio tarinasta samaan naiseen, jota eksä väitti minulle "vain kaveriksi, jota ei todellakaan halua".

Oli helpotus lopettaa suhde. Mies oli loppumetreillä enimmäkseen masentunut, ärtyisä riitelijä ja päivänpilaaja, jota halusin naiivisti auttaa paranemaan. Elämänlaatuni koheni heti, kun lakkasin tuhlaamasta aikaa henkisesti rikkinäiseen tyyppiin. Nykyään olen onnellinen.

Nainen, 34

Tekstari tuli, kun vaimo oli suihkussa

”Vaimo jäi kiinni klassisesti tekstiviesteistä, jotka tulivat kun hän oli suihkussa. Ollaan siis aina luettu toisillemme saapuvia viestejä, kun toinen ei ole ollut puhelimensa ääressä.”

Mies, 41

Poikaystäväni oli kertonut seurustelevansa, mutta tämä nainen oli kuulemma hyvin sinnikäs.

Poikaystävä tuli ulos toisen naisen asunnosta

”Olimme serustelleet noin vuoden, kun lähdin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Aloin vähitellen kuulla kavereiltani juttuja, että poikaystäväni viihtyy aika paljon erään toisen naisen kanssa. Kysyin tästä suoraan. Poikaystäväni vastasi, että nainen on ihan kiva, mutta kylläkin ihastunut häneen. Poikaystäväni oli kertonut seurustelevansa, mutta tämä nainen oli kuulemma hyvin sinnikäs.

Talvemmalla saavuin viikonlopuksi poikaystäväni luo kotikaupunkiin. Hänen piti tulla minua asemalle vastaan, mutta häntäpä ei kuulunut mistään. Lähdin sitten kävelemään kämpille päin. Suorin reitti kulki tämän epäilyttävän naisen kodin ohi. Kun kuljin ohi, kukas siellä juuri astui ovesta ulos ja käveli autolleen.

Nyt eivät enään mitkään selittelyt menneet läpi, suhde loppui siihen. Kostoksi muhinoin hänen hyvän kaverinsa kanssa.”

Nainen, 38

13 vuotta kestänyt suhteemme loppui siihen, kun yksi näistä naisista tuli raskaaksi, ja päätin, että mikään ei ole tämän arvoista.

Tekstari toiselta naiselta

”Sain tekstiviestin tältä  toiselta naiselta. Hän oli kyllästynyt odottamaan, kun eroa ei tullutkaan. Pettämistä oli jatkunut satunnaisesti jo useampia vuosia. Menimme pariterapiaan ja yritimme saada suhteen oikeille raiteille.'

Pettäminen uusien naisten kanssa kuitenkin jatkui samaan aikaan, kun yritimme saada asoitamme kuntoon. Välillä autosta löytyi pitkiä vaaleita hiuksia (minulla tummat ja lyhyet), epämääräisiä soittoja yöllä, paljon pitkiä iltoja poikien kanssa ynnä muuta.

13 vuotta kestänyt suhteemme loppui siihen, kun yksi näistä naisista tuli raskaaksi, ja päätin, että mikään ei ole tämän arvoista. Ei siitä pettämisestä taida koskaan tulla loppua, ainakaan tämän miehen osalta.”

Nainen, 40

Työkaverin Facebook päivitys olisi sen viimeistään seuraavana päivänä paljastanut.

Mies kävi salilla toisella paikkakunnalla

”Olin epäillyt asiaa jo pidemmän aikaa, koska siitä oli niin klassisia viitteitä. Mies kävi salilla vieraalla paikkakunnalla ja jäi työkaverin luokse aina vain useammin juhlimaan ja yöksi... eli suomeksi tämän naisen luo.

Yhtenä viikonloppuna hänen kotiinpaluunsa venyi ja venyi epämääräisen selitysten saattelemana. Kotiin tultuaan oli hiljainen ja purki salikamansa pesukoneessa. Menimme nukkumaan-

Ajatus ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan ja kävin katsomassa näitä kamppeita. Siellähän ne koneessa puhtaina ja viikattuina, eli niitä ei oltu edes käytetty. Siitä sitten minä kysymään että missäs sitä on koko viikonlopun menty. Jos asia ei olisi näin paljastunut, niin asioina toimineen työkaverin Facebook päivitys olisi sen viimeistään seuraavana päivänä paljastanut. Asiasta on aikaa viitisen vuotta ja edelleen olemme yhdessä. Yhdessä päästiin siitä yli ja annettiin anteeksi.”

Nainen, 41

Tuntematon nainen avautui

”Olimme asuneet kaksi vuotta eri paikkakunnilla miesystäväni kanssa, kun ryhdyin tekemään muuttoa hänen luokseen. Olin hoitamassa siihen liittyviä asioita, kun täysin yllättävässä tilanteessa minulle ennestään tuntematon nainen alkoi avautua miesystäväni käytöksestä.

Et kai ole muuttamassa hänen luokseen? Mieti vielä kaksi kertaa, nainen aloitti. Aika pian selvisi, että kaupungissa oli tuskin yhtään naista, jota kumppanini ei olisi yritellyt parin vuoden aikana. Sänkyyn päätyneitäkin oli lukuisia, mukaan lukien tämä minulle avautunut nainen. Vielä samana iltana miesystäväni joutui tunnustamaan kaiken, ja suhteemme olikin sitten siinä. Olen yhä kiitollinen tuolle satunnaiselle naiselle. En tiedä miten kauan olisin tuhlannut aikaani petolliseen exään, jos olisin ehtinyt muuttaa hänen luokseen.”

Nainen

Istahdin heidän eteensä ja taisin todellakin yllättää.

Mies löytyi baarista toisen naisen kanssa

”Miesystäväni muuttui etäiseksi ja oli paljon poissa kotoa. Meillä oli avoin suhde ja molemmilla mahdollisuus liikkua vapaasti. Aavistin kuitenkin, että jokin on vinossa. Hän ei ulos lähtiessään vastannut puhelimeen, viesteihinkin pitkällä viiveellä.

Jälleen kerran hän sanoi menevänsä ystäviensä kanssa baariin. Sattui kuitenkin niin, että yksi näistä ystävistä käveli minua vastaan, vaikka heidän piti olla ulkona yhdessä. Hän soitti miehelleni ja sai selvitettyä, missä baarissa mieheni on. Mies oli lähtenyt kauas keskustasta rähjäiseen lähiöbaariin ettei varmasti törmäisi tuttuihin. Menin sinne ja löysin hänet kaulailemassa toisen naisen kanssa. Istahdin heidän eteensä ja taisin todellakin yllättää. Tyyppi yritti karata paikalta, mutta kiskaisin hänet takaisin istumaan ja sanoin, että nyt selvitetään asiat. Suhteemme päättyi siihen.”

Nainen, 48

Kyseessä oli syntymätodistus, jossa lapsen isä oli ex-mieheni.

Syntymätodistus tuli postissa

”Asia alkoi kummittelemaan mielessäni, kun ex-puoliso piti puhelinta aina mukana kotona ollessaan ja alkoi tehdä pitkiä työpäiviä. Aika klassista, mutta sitten pamahti. Postiluukustamme tuli postia eräänä lauantai päivänä. Olin lastemme kanssa silloin yksin kotona. Kyseessä oli syntymätodistus, jossa lapsen isä oli ex-mieheni.

Muutamat selitykset tai niiden yritykset kuuntelin ja sitten pyysi häntä ystävällisesti ottamaan kaikki tavarat mitä hän haluaa ja häipymään elämästäni. Koko prosessi epäilystä eroon kesti noin vuoden. Aikaa tapahtuneesta on nyt 14 vuotta.”

Nainen, 42

Kaikki romahti, ja miehellä alkoi uusi elämä.

Mies alkoi puunata ja käyttäytyä oudosti

”Miehen outo käytös työmatkoille mennessä, puunaus ja vaatteiden pakkaaminen mitä ei ennen ollut. Kielsi pettämisen. Yhtenä yönä katsoin hänen kännykkäänsä, josta kaikki selvisi: lemmenlurinoita joita en ollut itse koskaan kuullut miehen suusta. Olimme naimisissa, olleet yhdessä yli 20 vuotta, kolme lasta ja vastarakennettu koti. Kaikki romahti, ja miehellä alkoi uusi elämä.”

Nainen, 51

Näin, kun mies päissään kirjoitti viestiä toiselle naiselle. Minun vieressäni sängyssä!

Mies kirjoitteli humalassa viestejä toiselle

Näin, kun mies päissään kirjoitti viestiä ja lähetteli sydämiä toiselle naiselle. Minun vieressäni sängyssä! Ei kai humalatilaltaan tajunnut. 12 vuotta, joista 7 naimisissa, viemäristä alas. Eli siis kyllä, erosimme.

Nainen, 40

Järkytys iski ja juoksin oksentamaan.

Varoitusmerkkejä oli kaikkialla

Minua petettiin. En näin jälkikäteen halua vieläkään tietää, montako naisia oli. Muistan, että varoitusmerkkejä oli kaikkialla: vaatetyyli muuttui, mies ei aina vastannut puhelimeen ja sai outoja puheluita, joita ei voinut seurassani puhua.

Pahinta oli, kun kerran eksyin eräälle deittisivustolle ja huomasin siellä ensimmäisenä exäni kuvan. Järkytys iski ja juoksin oksentamaan. Kyllä ilmoitin eksälle,en enää muista edes mikä huono selitys oli.

Nainen, 27

EiEnääKoskaan

Syntymätodistus tuli postissa – lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

Ystäväni olivat heitelleet ilmaan epämääräisiä vihjauksia puolisostani jo tovin. Sitten eräs ystäväni kävi yhtäkkiä kovin etäiseksi ja lopulta poisti minut Facebook-kavereistaan. Kun kysyin puolisolta suoraan onko hänellä suhde tuohon ystävääni, puoliso kielsi. Lopulta asia selvisi, kun murtauduin puolisoni tietokoneelle ja löysin sieltä erinäisen määrän useankin ystäväni kanssa käytyjä pikaviesti-keskusteluja. Mitään ei jäänyt näissä keskusteluissa epäilyn varaan ja käsitykseni läheisinä...
Lue kommentti
Pooko

Syntymätodistus tuli postissa – lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

Muija hoki 10 vuotta että suhteemme on loppu. No ajattelin että se on sitten loppu ja lopetin kaiken läheisyyden ja menin vieraisiin, sillä kepaan sinne hyvin. Nyt olen mukamas pettänyt häntä? Ei! Hänen osaltaan suhde oli loppu jo 10 vuotta sitten kuten hän hoki ja minäkin lopetin sen puolesta taistelemisen viimein. Joten en pettänyt kuin itseäni 10 vuotta.
Lue kommentti

Teininä moni asia on vähän vaikeaa – ja varsinkin noloa!

Ei ole helppoa olla teini-ikäinen. Juuri tuossa iässä kulmat kurtistuvat ja silmät muljahtelevat keskimääräistä herkemmin. Ja hyvin usein näiden eleiden kohteina ovat omat vanhemmat, joita hävetään.

Silmien pyörittely omille vanhemmille ei ole kuitenkaan merkki epäkypsyydestä. Psykologi Lisa Damour on kertonut The New York Timesissa, että kyseessä on normaali kehitysvaihe, jolla pyritään ilmaisemaan itsenäisyyttä. Myös psykologi Heli Heiskanen on todennut Ylellä saman.

– Teinin on tarkoituskin itsenäistyä ja erottautua vanhemmista, ja se korostaa vanhempien kritisointia. Kun halutaan olla kavereiden silmissä mahdollisimman cooleja ja hyväksyttyjä, niin kaikki poikkeava on hävettävää, Heiskanen on kertonut sivustolle.

”Supernoloa, kun äitini kyseli kaverini kuullen, ovatko minulta tamponit loppu.”

Pyysimme kaksi-, kolme- ja nelikymppisiä muistelemaan, mikä heitä hävetti teini-ikäisinä. Näin he kertoivat:

1. Nolot jutut

”Äidilläni on mutkaton asenne erilaisiin ruumiintoimintoihin. Teininä oli supernoloa, kun hän kyseli iloisesti kaverini kuullen, ovatko minulta tamponit loppu. Hän oli juuri lähdössä kauppaan ja teki ostoslistaa.” Suski, 36

”Kaikkein nolointa oli, kun olimme koko perhe ensimmäistä kertaa Lontoossa lomalla. Olin itse tuolloin 13-vuotias. Kiersimme kaupunkia turistibussilla. Piccadilly Circuksen kohdalla isä kysyi oppaalta isoon ääneen, miten tuonne sirkukseen voi ostaa lippuja.” Jonna, 41

”Isä pärähti aina paikalle kertomaan todella luokattomia – ja pahimmillaan pikkutuhmia vitsejään.”

”Kokoonnuimme teineinä tyttöporukalla usein meille kotiin, minun huoneeseeni, Manhattan-sipsikulhon ympärille. Aina jossain kohtaa isäni pärähti huoneeseen kutsumatta ja alkoi kertoa luokattomia – ja pahimmillaan pikkutuhmia – vitsejään. Ystävieni mielestä isä juttuineen oli tosi hauska. Itse muistan ajatelleeni, miten hullu ja nolo hän on. Muistelemme tyttöjen kanssa näitä kertoja edelleen. Isäni kertoo yhä vitsejään. Nykyään joku jutuista saattaa jopa naurattaa.” Reetta, 37

2. Halaaminen

”Isäni halusi aina halata joka aamu koulun pihalla. Ja siis vielä lukioiässä. Oli jotenkin kauhean noloa teinin mielestä. Nyt jälkikäteen se on aika suloista.” Johanna, 42

”Isä halusi tehdä poikakavereille selväksi, miten hänen tyttäriään kohdellaan.”

3. Puhuttelut

”Isäni piti puhutteluja poikakavereille keittiön pöydän ääressä. Halusi tehdä selväksi, miten hänen tyttäriään kohdellaan. Itse istuin omassa huoneessa korvat punaisina ja halusin kadota maan päältä.” Jaana, 42

4. Samassa paikassa näyttäytyminen

”Jossain vaiheessa teini-ikää häpesin erityisesti mutsia niin paljon, etten voinut mennä hänen kanssaan samaa matkaa bussilla kaupungille, jos joku tuttu olisi vaikka nähnyt. Vanhempien läsnäolo erinäisissä tilanteissa sai aina pelkäämään, että nyt ne kaikki uudet tuttavuudet tajuaa, että olen ihan lapsi ja kiusallinen tyyppi. Jotain huijarisyndroomaan liittyvää siinä todennäköisesti oli.” Emilia, 25

”Tuli olo, että olen kuin joku lemmikki, jota esitellään.”

”Vaikka vanhemmissani ei aina ollut mitään sinänsä noloa, heidän kanssaan näyttäytyminen esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa nolotti. Nolous siis ikään kuin aktivoitui ja muuttui tarttuvaksi julkisilla paikoilla. Minulla on nuoret vanhemmat, jotka yleensä osasivat käyttäytyä. Isovanhemmilla, jotka hekin tosin ovat suhteellisen nuoret, sen sijaan oli välillä vaikeuksia. Pahinta oli, kun menimme ekaa kertaa isovanhempien kanssa Mäkkäriin ja he vaativat henkilökunnalta aterimia. Koulun coolit tyypit olivat tietysti paikalla, mikä oli aivan hirveää. Viivi, 26

”Äidilläni oli tapana jäädä suustaan kiinni kaupungilla joka toisen vastaantulijan kanssa. Eniten niissä tilanteissa hävetti se, että äiti aina esitteli minut kaikille tuttavuuksilleen 'meidän nuorimmaisena'. Tuli sellainen olo, että olen joku lemmikki, jota esitellään ihmisille, ja he sitten katsovat siinä, että miten olen kasvanut ja miten söpö olen. Niin noloa! Nykyään on maailman ihaninta, kun äiti esittelee minua tutuilleen – ymmärrän, että hän on minusta kertoessaan yleensä ennen kaikkea kauhean ylpeä.” Helmi, 25

”Joskus opettaisäni nukahti koetta valvoessaan.”

5. Ikä

”Hävetti, kun vanhempani olivat niin vanhoja, luokkakaverin mummo oli nuorempi kuin äitini. Lisäksi hävetti, kun isäni ei jättänyt minua autolla säällisen välimatkan päähän, vaan kurvasi koulun pihaan. Toki minulla oli erityisen paljon hävettävää siksi, koska vanhempani kyläkoulun opettajina kaikkine omituisuuksineen olivat päivästä toiseen kavereiden tarkkailtavina. Joskus isä nukahti koetta valvoessaan.” Ärrä, 41

”Kaikista nolointa oli, kun isä hankki nahkarotsin.”

6. Olemus / vaatteet ja alastomuus

”Minua hävetti se, että vanhempani eivät olleet yhtään ”cooleja”. He ovat ihan sellaisia tavallisia tyyppejä, työssäkäyviä ihmisiä, joiden juuret ovat maaseudulla. Tykkäävät hiihtää, käydä mökillä ja katsoa lauantai-iltana telkkaria. Itse olisin halunnut olla tietenkin äärimmäisen cool kaupunkilainen. Olisin halunnut matkustella, mutta me menimme aina mökille. Kerran kävimme Kanarialla – sekin tuntui nololta ja kliseiseltä, vaikka matka olikin ihan todella hauska.” Linda, 24

”Isäni patsasteli kotona alasti suihkun jälkeen, vaikka olisi ollut kavereita.”

”Isäni patsasteli kotona alasti suihkun jälkeen, vaikka olisi ollut kavereita kylässä. Kyllä hävetti.” Ärrä, 41

”Vanhempani pukeutuivat nolosti. Olisin kovasti halunnut, että he olisivat tyylikkäitä ja trendikkäitä, mutta sellaisia tavallisia pulliaisia he vain aina olivat. Kaikista nolointa oli, kun isä hankki nahkarotsin. Se oli meganolo.” Elina, 25

7. Oudot tavat

”Isäni on fanaattinen penkkiurheilija, jolle mieluisia lajeja ovat erityisesti hiihto ja mäkihyppy. Teininä en voinut kutsua kavereita kylään olympialaisten tai muiden urheilukisojen aikaan, koska isä kannusti suomalaisia niin kovaan ääneen, että talo tärisi. Supernoloa. Vieläkin välttelen vanhempieni kotia suurten urheilujuhlien aikaan.” Mari, 40

”Mielestäni oli noloa, että junalla työmatkaa tekevä äitini käveli töistä lähtiessään aseman laiturilla mahdollisimman pitkälle, jotta pystyi hyppäämään junan ekaan vaunuun välttääkseen siten kävelyä määränpäässä. Nykyään teen itse samoin.” Viivi, 26

 

Kysely

Häpesitkö sinä vanhempiasi teininä?

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski.