Kuvat
Susannan kotialbumi
Susanna Kyrö tajusi 24-vuotiaana olevansa biromanttinen aseksuaali. Siitä lähtien hän on osallistunut Pride-kulkueisiin.
Susanna Kyrö tajusi 24-vuotiaana olevansa biromanttinen aseksuaali. Siitä lähtien hän on osallistunut Pride-kulkueisiin.

Aluksi Susanna Kyrö luuli olevansa vain biseksuaali, kunnes hän tajusi, ettei välitä seksistä kenenkään kanssa. Toivo parisuhteesta on kuitenkin osoittautunut naiselle haasteeksi.

– Melkein kaikki käy, kunhan vaatteet ovat päällä.

Näin 27-vuotias Susanna Kyrö havainnollistaa omaa seksuaalisuuttaan. Hän määrittelee olevansa niin sanotusti biromanttinen aseksuaali: Susanna kaipaa tavanomaiseen parisuhteeseen kuuluvaa romantiikkaa, kuten hellyyttä, suukottelua ja henkistä kumppanuutta.

Seksissä menee kuitenkin raja. Sitä nainen ei kaipaa lainkaan, eikä hän ole koskaan elämässään tuntenut seksuaalista vetoa kehenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aluksi ajattelin olevani ihan vain tavanomainen biseksuaali, sillä tunnen ihastusta ja romanttista vetoa ihmisiin sukupuolesta riippumatta. Pian kuitenkin aloin kyseenalaistaa asiaa, sillä ajatus seksistä kenenkään kanssa tuntui luotaantyöntävältä, Susanna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lopulta ymmärsin, ettei seksi vain ole minun juttuni, vaikka parisuhdetta kaipaankin elämääni.

Susanna tuli muutama vuosi sitten kaapista löydettyään Youtubesta videoita, joissa aseksuaalit avautuivat kokemuksistaan.

Susanna kuvaa itsekin Youtube-videoita, ja parissa niistä hän onkin rohkaistunut puhumaan aseksuaalisuudestaan.

– Ensimmäisen seksuaalisuuttani käsittelevän videon kuvaaminen jännitti. Lähinnä vain ystäväni olivat siihen mennessä tienneet asiasta, Susanna muistelee.

Aseksuaali, muttei aromanttinen

Setan määritelmän mukaan aseksuaalisuus kattaa alleen seksuaalisuudeltaan hyvin kirjavan joukon ihmisiä. Lähtökohtana aseksuaalisuudessa on se, ettei henkilö koe seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan.

Joillain aseksuaaleilla voi olla seksuaalinen vietti, vaikkeivät he kokisikaan tarvetta toteuttaa sitä muiden kanssa.

Aromanttisuus puolestaan merkitsee sitä, ettei henkilö koe romanttista vetovoimaa toisia kohtaan. Aromanttinen ei kaipaa suhteita, joissa esimerkiksi suukotellaan, silitellään tai ollaan muutoin romanttisesti lähekkäin.

– Olen törmännyt usein siihen harhaluuloon, että aseksuaali on aina yhtä kuin aromanttinen. Joudun aina uusia ihmisiä tavatessani varautumaan ikään kuin ”diaesityksellä”, jossa kerrotaan, mitä on aseksuaalisuus ja että mitä se merkitsee omalla kohdallani, Susanna sanoo .

– Ei riitä, että tulee kerran elämässään kaapista ulos, vaan omaa seksuaalisuuttaan saa jatkuvasti perustella. Se on toisinaan aika raskasta.

Takana kolmet treffit

Miten romantiikkaa kaipaava aseksuaali voi löytää vierelleen kumppanin yhteiskunnassa, jossa valtaosalle seksi on tärkeä ja olennainen osa parisuhdetta?

Nykyään ainakin länsimaisissa yhteiskunnissa jokaisella tulisi olla mahdollisuus valita kumppaninsa rakkauden eikä pelkkien järkisyiden vuoksi tai siksi, että parisuhteessa olisi pakko olla.

Valinnanvapauden vuoksi kenellä tahansa voi olla vaikeuksia löytää sitä oikeaa ihmistä, johon rakastuu ja haluaa todella sitoutua. Romanttinen aseksuaalisuus kuitenkin moninkertaistaa nämä vaikeudet.

Susannakin tunnistaa haasteet omasta elämästään. Nainen ei ole koskaan seurustellut, mutta deittailuhistoriaa löytyy hieman.

– Olen käynyt elämäni aikana vain kolmen eri ihmisen kanssa treffeillä, mutta mitkään niistä eivät johtaneet paria tapaamista pidemmälle. Olen käyttänyt Tinderiä, jonka kautta tapasinkin pari ihmistä ennen kaapista tuloani.

”En jaksa etsiä kumppania”

Osa voi löytää ratkaisun ongelmaan Susannan mainitsemilta aseksuaalisten omilta deittifoorumeilta. Sellaisia voi löytyä muun muassa heille tarkoitetuista Facebook-ryhmistä.

On kuitenkin täysin sattuman kauppaa, rakastuvatko kaksi pienen vähemmistön edustajaa toisiinsa – etenkin, kun seksuaalinen kiinnostus puuttuu molemmilta.

– Tällä hetkellä en jaksa etsiä aktiivisesti kumppania, vaikka sellaista kovasti toivoisinkin jossakin vaiheessa elämääni. Etsiessä on jotenkin alkanut usko hiipua, sillä seksitöntä parisuhdetta on niin hankalaa löytää, Susanna paljastaa.

Susanna on saanut osakseen myös vähättelyä niin Youtube-videoidensa kommenteissa kuin tosielämässäkin. Esimerkiksi viimeisin treffikumppani kyseenalaisti Susannan aseksuaalisuuden, kun tämä rohkeni kertoa siitä.

– Hänestä romanttinen aseksuaalisuus ei ollut mikään oikea asia, vaan vain korjattavissa oleva vika.

Tarvitseeko aseksuaali vierelleen aina aseksuaalin?

Susannan mielestä aseksuaalin ja ei-aseksuaalin välinen parisuhde ei automaattisesti joudu tuhon tielle. Toimiakseen se kuitenkin vaatii kompromisseja, kunnioitusta ja molemminpuolista yhteisymmärrystä.

– Tiedän joitakin sellaisia pariskuntia, joissa toinen on aseksuaali ja toinen ei. Joillekin myös avoin suhde voi olla ratkaisu, jos seksielämää ei suhteessa muuten ole, ja toisen seksikumppanit eivät aiheuta mustasukkaisuutta.

– On kuitenkin täysin yksilöistä kiinni, pystyvätkö kaksi seksuaalisuudeltaan erilaista ihmistä elämään tasapainoisessa ja onnellisessa suhteessa, Susanna pohtii.

Vierailija

Mukavaa nähdä, että aseksuaalisuus saa hieman näkyvyttä. Tulee mitä ilmeisimmin tarpeeseen kun lukee näitä kommentteja. Mielenkiintoista, miten kukaan ei juuri silmäänsä räpäytä kun joku ilmaisee halunsa harrastaa seksiä ilman mitään kiinnostusta romanttiseen suhteeseen (todistaen samalla, että romanttisuus ja seksuaalisuus eivät aina kulje käsi kädessä vaikka useimmiten näin onkin), mutta jos joku haluaakin päinvastaista (romanttisen suhteen ilman seksiä), kaikki sekoavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla