Onko tässä maailman paras ilmainen joululahja? Kuvituskuva: Shutterstock
Onko tässä maailman paras ilmainen joululahja? Kuvituskuva: Shutterstock

Hierontaa, halaamista, letittämistä… Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa vinkkaa joulun koskettavimmasta lahjasta.

Läheisyyshormoni. Kosketushormoni. Rakkaushormoni. Oksitosiinin monet nimet sen jo kertovat: tämä hormoni vaikuttaa mielialaamme monella tapaa kohottavasti. Se tuo nautintoa ja onnellisuutta. Se laskee stressiämmekin, sanoo sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa.

Viljamaan mukaan suomalaisten kannattaisikin lahjoittaa jouluna toisilleen oksitosiinia materian sijaan.

Hän sanoo huolestuneensa suomalaisten tavaramääristä ja etenkin tarpeettomista muovituotteista, joten hän kirjoitti läheisyyshormonista mielipidetekstin Helsingin Sanomiin alkuviikosta. Kirjoitus julkaistiin ”Anna joululahjaksi oksitosiinia” -otsikolla. Siinä hän kehottaa antamaan joululahjaksi välittämistä, läsnäoloa ja rakkautta, koska shoppailtujen lahjojen mielihyvä laantuu nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Käyn usein palvelukeskuksessa, ja aamulla 83-vuotias mummo tuli siellä halaamaan minua yllättäen. En tiennyt vielä silloin, että kirjoitukseni oli julkaistu lehdessä, mutta mummo oli lukenut jo tekstin. Hän oli päättänyt antaa minulle oksitosiinia, Viljamaa kertoo Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkaushormonin jakeleminen kuuluu myös Viljamaan omaan arkeen päivittäin.

Kosketus vaatii luottamusta

Halaamisen lisäksi kosketus, seksi ja muu läheisyys erittävät tätä hormonia. Erityisen paljon sitä syntyy orgasmin aikana, mutta ihmiset ovat yksilöllisiä ja tuntevat eri tavoin. 

Opettajanakin työskentelevä Viljamaa on huomannut, että jotkut saattavat jopa vierastaa kosketusta. Teinitytöt levittävät oksitosiinia luonnollisesti muun muassa letittämällä toistensa hiuksia, mutta myöhemmin kosketuksesta saattaa tulla pelottava asia ja ihmisestä säikky, jos tätä on kosketettu pahalla tavalla.

– Koskettaminen vaatii luottamuksen ja turvallisen ilmapiirin luomisen. Mutta sitten meillä on myös ammatteja, kuten kampaaja ja lääkäri, joilla on lupa virkakosketukseen. Kaikki eivät pidä siitäkään, että ventovieras koskettelee ja silloinkin kosketuksesta voi tulla vastenmielinen reaktio.

Oksitosiinihuumassa saattaa unohtua, että se on vain yksi hormoni. Kehossamme hyrrää muitakin mielialahormoneita, kuten dopamiinia ja serotoniinia. Mutta luottamuksen, turvallisuuden ja rakkauden tunteita välittävällä oksitosiinilla on iso rooli elämässämme. Hormoni on yksi syy siihen, että rakkaudesta tulee kuin huumetta.

Oksitosiinituotanto ei vaadi intiimiä kosketusta. Aina kun meillä on rakas ihminen lähellä, oksitosiini herättää mielihyväkeskuksemme, Viljamaa selittää. Silloin hyvänolontunne valtaa koko kehon ja rakastunut ihminen on kuin ekstaasissa. Kun rakkaus häipyy, hormonimyrsky laantuu ja usein tulevat vierotusoireet.

Tarvitsemme fyysisyyttä

Onneksi kaikki yhteisöllinen toiminta tukee rakkaushormonin erittymistä, kunhan se tapahtuu aidon läsnäolon kautta. Samalla ryhmään kuulumisen tunne vahvistuu, mikä puolestaan lujittaa itsetuntoamme.

– Nykyään yhteisöllisyys on siirtynyt pitkälti nettiin, mutta tarvitsemme edelleen fyysisiä hetkiä. Some ei korvaa toisten ihmisten aitoa seuraa eikä oksitosiinia erity ilman toista ihmistä.

”Oksitosiinia ei erity ilman toista ihmistä.”

Viljamaa sanoo saavansa itse nautintoa esimerkiksi pöytätenniksen pelaamisesta.   

– Pelaan pingistä muun muassa vanhusten kanssa palvelukeskuksessa. Se on kivaa yhdessä olemista ja sitä voi pelata puolitosissaan. Samalla saa yhteyden toisiin ihmisiin ja tunteen siitä, että on tärkeä.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mukaan ihmissuhteet ja yhteisöllisyys pitävät hengissä paremmin kuin esimerkiksi raha tai tavara, ja ovat siksi arvokkaampia lahjoja. Kuva: Sanoma-arkisto
Sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mukaan ihmissuhteet ja yhteisöllisyys pitävät hengissä paremmin kuin esimerkiksi raha tai tavara, ja ovat siksi arvokkaampia lahjoja. Kuva: Sanoma-arkisto

Kysely

Kumpi on parempi joululahja: oksitosiini vai tavaralahja?

Oksitosiini
Oksitosiini
90.1%
Tavara
Tavara
9.8%
Ääniä yhteensä: 61
Sisältö jatkuu mainoksen alla