Nuoret naiset ovat miehistä fyysisesti puoleensavetävämpiä. Kuva: Shutterstock
Nuoret naiset ovat miehistä fyysisesti puoleensavetävämpiä. Kuva: Shutterstock

Deittisivuston käyttäjistä tehty kirja kertoi hiljattain, että miehet pitävät alle 22-vuotiaita naisia fyysisesti viehättävimpinä. Evoluutiobiologi Turun yliopistosta sanoo, että väite pitää osin paikkansa.

Kääk! Jos deittisivustolla seuraa hakevia miehiä pitäisi uskoa, nainen on viehättävimmillään alle 22-vuotiaana. 

Brittiläisen deittinettailusivusto OkCupid teetti kävijöistään tutkimuksen, jonka mukaan sivuston alle 50-vuotiaat miehet pitävät alle 22-vuotiaita naisia kaikista viehättävimpinä. Vanhempina naiset eivät enää viehätä.

Onko siis kaikki toivo jo menetetty parikymppisenä? Suomalainen evoluutiobiologin Markus J. Rantalan mukaan väite pitää, ikävä kyllä, ainakin osin paikkansa.

– Luonnonvalinta on suosinut miehiä, jotka viehättyvät naisista, joilla on suurin lisääntymisarvo. Siis naisia, jotka pystyvät saaman paljon jälkeläisiä elämänsä aikana. Ja koska naisten lisääntymisarvo on suorassa yhteydessä ikään, miehet suosivat nuoria naisia, sanoo Turun yliopiston dosentti.

Miesten puolustukseksi on sanottava, etteivät miehet tietoisesti ajattele naisen lisääntymiskykyä eivätkä pyri maksimoimaan lisääntymismenestystään.

Luonnonvalinta on vain saanut miehet pitämään sellaisia piirteitä naisissa puoleensavetävänä, jotka kuvastavat naisten kykyä tuottaa jälkeläisiä.

 – Naisten onneksi miesten mieltymys ei kohdistu naisen absoluuttiseen ikään, vaan siihen kuinka nuorelta ja terveeltä nainen näyttää. Hyvä uutinen on, että omaan ulkonäköön voi itse vaikuttaa elämäntavoillaan, Rantala jatkaa.

Toisin sanoen miehiä on ilmeisesti helppo hämätä. Jos nelikymppinen nainen näyttää terveeltä ja lisääntymiskykyiseltä, hän Rantalan mukaan kelpaa miehelle. Ainakin puhtaasti evoluutiobiologisesta näkökulmasta.

– Parhaat nelikymppiset naiset saattavat miesten mielestä olla viehättävämpiä kuin monet parikymppiset, Rantala sanoo.

Naiset eivät viehäty nuoremmistaan

Brittisivuston perustaja, tutkimuksen teettänyt Christian Rudder sanoo, ettei tulos todennäköisesti kuvaa miesten todellisia mieltymyksiä. Fantasioissa kumppanikseen voi kuvitella minkä ikäisen tai näköisen ihmisen tahansa. 

Naisilla nuoruus ei ollut kriteeri kumppanin miellyttävyyttä miettiessä. OkCupidin kyselyn mukaan naisvastaajat pitivät yleensä viehättävimpinä itseään noin vuotta nuorempia miehiä. Viisikymppisille naisille 46-vuotiaskin mies oli vielä ihan ok. 

Hyvä niin. Kukapa pikkupoikia jaksaisi siinä iässä paapoa.

Lue lisää aiheesta täältä.

Lue myös nämä:

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Koolla on väliä – mutta ei sillä tavalla kuin luulet

Haluatko seksiä, muttet kumppaniasi? Tee näin

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.

Periaatteessa iällä ei ole niin väliä, mutta kyllä kokemuksesta on joskus yllättävän paljon iloa.

  1. Elämänhallintarutiinit kunnossa. ”Oli kivaa, kun eksäni hallitsi vajaa nelikymppisenä ihan täysin sellaiset hyvät elämänhallintarutiinit, joita itse vielä silloin kolmekymppisenä opettelin. Siivosi kitisemättä ja hallitsi oman taloutensa.” Taina, 42
  2. Ihan tavallinen riittää. ”Lisäksi eksäni ymmärsi, ettei ole yhtään sen spesiaalimpi ja väärinymmärretympi kuin kukaan muukaan. Hän oli  nöyrän sodanjälkeisen sukupolven kasvattama ja tottunut ajattelemaan, että ihan tavallinen on hyvä ja riittävä. Eikä siis pilalle kasvatettu luulemaan, että juuri hänen ainutlaatuisuudelleen kaikki on mahdollista ja vain upeimmat jutut riittävän cool – toisin kuin jotkut millenniaaleista. Taina, 42
  3. Sparrannut työelämässä. ”Viisitoista vuotta vanhempi puolisoni kannusti minua aikoinaan työelämässä, kun olin vielä parikymppinen. Olemme samalla alalla, joten hänen kokemuksistaan oli oikeasti paljon apua – ja konkreettista hyötyäkin.” Jenni, 33
  4. Seksuaalisesti avoin. ”Kumppanini on kertonut, ettei todellakaan ole aina ollut seksuaalisesti niin avoin kuin nyt. No sehän on tietysti minun kannaltani ihan mahtavaa, että on iän myötä vapautunut. Seksi on nimittäin todella hyvää! Voimme kertoa toiveistamme ja fantioistamme hyvin avoimesti. Hän on minua 12 vuotta vanhempi.” Jonna, 36
  5. Kotisohvalle löytyy aina seuraa. ”Kun 40 alkaa lähestyä, harvempi jaksaa enää hulluna luuhata baareissa. Ei ainakaan minun mieheni.” Noora, 29
  6. Vakaa tilanne työelämässä. ”Mieheni on ehtinyt urallaan melko vakaaseen asemaan, joten periaatteessa itsellä voisi olla mahdollisuus tehdä jotain rohkeampiakin siirtoja omalla uralla – ilman sitä vaaraa, että molemmat päätyisimme sillan alle. Noora, 29
  7. Ymmärtää, kun elämä potkii päähän. ”Olen ollut avoliitossa kahdeksan vuotta itseäni vanhemman kanssa. Silloin, kun on ollut itse masentunut tai uupunut, niin minulle on ollut korvaamaton apu siitä, että kumppanini on käynyt samat vaiheet läpi joskus aikoinaan. Eivät nämä tietysti välttämättä ole iästä kiinni, mutta on kuitenkin todennäköistä, että mitä enemmän on elämänkokemusta, sitä enemmän tajuaa elämästä jotain. Jutta, 34
  8. Kokemusta ruuanlaitosta. ”Arvostan puolisossani sitä, että hänellä on useiden vuosien kokemus (hyvän) ruuan valmistamisesta.” Paula, 30
  9. On pelit ja vehkeet valmiina. Aloin seurustella parikymppisenä 14 vuotta vanhemman kanssa. Siihen loppui vuosien kitkuttelu, kun toisella oli omat asunnot, autot, mökit ja muut mukavuudet valmiina – ja tietysti hän halusi minunkin nauttivan niistä.” Emmi, 35